Новини
Березнево-квітневі вебінари від Компанії Elsevier
Інформація - Новини
Середа, 13 березня 2024, 11:46

У березні-квітні 2024 року відбудеться нова серія освітніх вебінарів від Компанії Elsevier. Заходи орієнтовані на викладачів та дослідників і покликані допомогти в опануванні цілої низки актуальних питань  – від пошуку інформації до оцінки впливу досліджень. Заплановані наступні заходи:

Вебінари від Elsevier проводять англійською мовою Customer Success Manager Elsevier Паула Мілєвська


 
Представляємо нову базу Grants Index на платформі Web of Science
Інформація - Новини
Середа, 06 березня 2024, 12:04

Webinaros

Новий Індекс грантів Web of Science надає швидкий доступ до інформації про раніше надані гранти по всьому світу, щоб підтримати зусилля дослідників у пошуку нового фінансування.

Завдяки Індексу грантів стандартизовані дані про гранти, отримані з прямих джерел від більш ніж 400 фінансових установ з усього світу, інтегровані в поточні дослідницькі робочі процеси мільйонів користувачів Web of Science. Дослідники можуть швидко і легко зрозуміти, які гранти були профінансовані, щоб краще диференціювати свої нові проекти та пропозиції, коли вони змагаються за грантове фінансування.

 Відвідайте цей вебінар, щоб дізнатися, як ви можете:

- Глибше зрозуміти, що вже було профінансовано за певною темою

- Ознайомитися з опублікованими результатами раніше наданих грантів

- Переглянути минулу фінансову діяльність разом з широким спектром результатів досліджень за темою на єдиній платформі

- Спростити пошук фінансування завдяки прямим зв'язкам між Web of Science та Pivot-RP

Webinar 7 березня 2024 року 10:15–11:15

Реєстрація

 
До Міжнародного дня рідної мови
Інформація - Новини
Середа, 21 лютого 2024, 14:12

Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови.

День був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат  еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Рідна мова – це надбання наших предків, вона пов’язує людину з її народом, попередніми поколіннями та водночас є потужним ідентифікатором.

Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова».

Стаття 10 - Конституція України

Протягом багатьох віків українці боролися за право розмовляти, писати, читати рідною мовою. І тепер мільйони людей вільно послуговуються українською мовою як у нашій країні, так і за її межами.

Сьогодні, під час повномасштабного вторгнення, ми мусимо знову  ставати на її захист: Слова Ліни Костенко - «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову», сприймаймо як застереження та робімо все можливе, щоб зберегти рідну мову!

“Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема” - Володимир Сосюра. Ворог добре знає: відібравши мову, він привласнить собі душу народу, його культуру й традиції, а також історію.

Науково-технічна бібліотека КНУТД  у своїй щоденній роботі  керується Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Ми спрямовуємо свою роботу на збереження та популяризацію  рідного слова, продукування моди на українську мову. Обслуговування читачів, наукова і соціокультурна робота, книжкові виставки, сайт та соціальні мережі – українською мовою!

Науково-технічна бібліотека КНУТД працює над списанням книжкового фонду мовою агресора, прибрала її із фондів відкритого доступу, та не видає користувачам.

Приємно зазначити, що серед наших читачів зростає популярність української сучасної художньої літератури. Особливу увагу привертають видання про російсько-українську війну, написані під час повномасштабного вторгнення.

У бібліотеці підготували виставку, присвячену питанням вивчення української мови, а також запропонували учасникам спільноти взяти участь у флешмобі «Улюблене українське слово» на сторінці НТБ КНУТД у Facebook: написати у коментарях слово з української мови, яке подобається або є рідко вживаним (в разі потреби пояснити його значення).

Плекайте та любіть рідну мову:

«Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її». - Олесь Гончар

«Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить». - Олександр Олесь

«Мова росте елементарно разом з душею народу». -  Іван Франко

 
Запрошуємо до проєктут - Даруйте книги з любов'ю!
Інформація - Новини
Вівторок, 13 лютого 2024, 13:35

Шановні колеги!

14 лютого - Міжнародний день дарування книг об'єднує усіх поціновувачів книг та друкованого слова.

Запрошуємо вас проявити добровільну ініціативу дарувати книги. Ваші видання отримають нове життя в руках вдячних читачів.

Гасло проєкту - Подаруйте бібліотеці сучасну українську книгу!

Проєкт триватиме з 14 по 29 лютого 2024 року.

З повагою та вдячністю НТБ КНУТД (прим. 1-0224).

 
Вебінари для вчених
Інформація - Новини
Середа, 07 лютого 2024, 20:59

Продовжується серія вебінарів українською мовою від компанії Clarivate, яка є власником і виробником потужних ресурсів та інструментів, зокрема міжнародної наукометричної бази даних Web of Science.

Вебінари є корисним джерелом для навчання і вичерпною інструкцією для користування продуктами, ресурсами та інструментами Clarivate.

Вебінари безкоштовні, проводяться на платформі ZOOM.

8 лютого 2024 (четвер)
Тема: Світ журналів: хороші, погані та хижацькі

Час 10:15–11:15

Реєстрація

15 лютого 2024 (четвер)
Тема: Відкритий доступ

Час 10:15–11:15

Реєстрація

22 лютого 2024 (четвер)
Тема: Оцінка міжнародної співпраці

Час 10:15–11:15

Реєстрація

Research Smarter

29 лютого 2024 (четвер)

Тема: Підтримка чесності досліджень за допомогою надійних інструментів та даних

Час 10:15–11:15

Реєстрація

 
Нові надходження: Основи імунології. Функції та розлади імунної системи.
Інформація - Новини
П'ятниця, 26 січня 2024, 15:01

 Кафедра біотехнології, шкіри та хутра факультету хімічних та біофармацевтичних технологій постійно слідкує за новинками навчально-методичної та наукової літератури, що сприяє досягненню цілей та програмних результатів навчання здобувачів вищої освіти за освітніми програмами кафедри.

  З радістю повідомляємо нашим користувачам, що на полицях науково-технічної бібліотеки з’явилося видання, подароване колективом кафедри біотехнології, шкіри та хутра.

   Основи імунології. Функції та розлади імунної системи, переклад 6-го англомовного видання під науковою редакцією у перекладі з англійської Валентини ЧОП'ЯК, доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри клінічної імунології та алергології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, заслуженого лікаря України.


   Професійний колектив авторів видання – група американських вчених:

  • Абул К. Аббас, бакалавр медицини, бакалавр хірургії, Почесний професор патології, Університет Каліфорнії в Сан-Франциско, Сан-Франциско, Каліфорнія;
  • Ендрю Г. Ліхтман, доктор медицини, доктор філософії, Професор патології, Гарвардська медична школа, Бостонський медичний центр «Brigham and Women's Hospital», Бостон, Массачусетс;
  • Шив Піллай, бакалавр медицини, бакалавр хірургії, доктор філософії Професор медицини, медичних наук і технологій, Гарвардська медична школа, Массачусетська лікарня загального профілю, Бостон, Массачусетс;

   Окремої уваги заслуговують ілюстрації відання, підготовлені Девідом Л. Бейкером, магістром гуманітарних наук.

  Публікуємо анотацію для ознайомлення, і нагадуємо, що книга зберігається у фонді читального залу (ауд. 1-0394).

   Основи імунології: функції та розлади імунної системи : посібник : пер. 6-го англ. вид. / Абул К. Аббас, Ендрю Г. Ліхтман, Шив Піллай; наук. ред. пер. Валентина Чопʼяк. - К. : ВСВ «Медицина», 2020. - viii, 328 с.

ISBN 978-617-505-808-4 (укр.) 

ISBN 978-0-323-54943-1 (англ.)

   Цей сучасний, стислий, проте ґрунтовний посібник з імунології створено професійним колективом авторів. Матеріал викладено в доступній формі, ілюстровано численними інформативними малюнками й таблицями, що дає змогу глибше зрозуміти найважливіші поняття й принципи функціонування імунної системи.

   Значну увагу приділено клінічним аспектам імунології, патогенезу хвороб та розробленню нових методів лікування. Висвітлено особливості природженого й адаптивного імунітету, характеристики клітинної та гуморальної імунної відповіді, розглянуто питання імунологічної толерантності й аутоімунітету, імунології пухлин, зокрема імунотералії, трансплантації, гіперчутливості, а також природжених і набутих імунодефіцитів.

   Книга містить 12 розділів, на початку кожного розділу подано його зміст, а в кінці – запитання для самоконтролю. Кожен розділ можна читати окремо, оскільки ключові ідеї повторюються в різних частинах книги, і це також сприяє кращому засвоєнню матеріалу.

   Для студентів медичних закладів вищої освіти, лікарів-інтернів, студентів суміжних медичних і біологічних галузей.



 
День прав людини
Інформація - Новини
Неділя, 10 грудня 2023, 00:00

Щороку 10 грудня уся міжнародна спільнота відзначає День прав людини.
⚖️75 років тому цього дня Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини.
Вітаємо з цим символічним днем!
Права людини як броня – вони захищають нас; вони як правила – говорять нам, як себе поводити; і вони як арбітри – ми можемо до них звертатися. Вони абстрактні – як емоції, і як емоції, вони належать усім й існують, що б навколо не відбувалося.

«КОМПАС»
Посібник з освіти в галузі прав людини за участі молоді

Права людини — комплекс природних і непорушних свобод і юридичних можливостей, що обумовлені фактом існування людини в цивілізованому суспільстві; іманентні можливості людини поводитися відповідно до своїх свідомих волевиявлень та робити все, що не заборонено законом і не спричиняє невиправданої шкоди правам і свободі інших людей.

Система прав і свобод людини за чинним законодавством України містить особисті, екологічні, природоресурсні, гуманітарні, економічні, соціальні та громадянсько-політичні права і свободи людини, а також правозахисні права і можливості громадян.

У залах науково-технічної бібліотеки користувачі завжди можуть знайти літературу у допомогу з розширення знань про права людини та усіх можливих засобів захисту таких прав.

Адже пам‘ятаймо,  «права людини не можуть бути реалізовані за допомогою лише юридичних процесів. Права людини будуть поважатися, захищатися та цінуватися лише тоді, коли всі ми усвідомимо свою приналежність до них та будемо застосовуати», - Генеральний Секретар Ради Європи (з 2009 по 2019) Турбйорн Ягланд.

 
День Збройних сил України
Інформація - Новини
Середа, 06 грудня 2023, 11:15

Збройні сили України — це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування та відсіч збройної агресії проти України, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.
Збройні сили – це один з основних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, справжня гарантія державного суверенітету. Тому у цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого і почесного звання військовослужбовця, хто обрав для себе нелегку, але достойну професію – захищати Україну, її суверенітет і незалежність.
Особливого значення набуло це свято зараз. Не має жодного свідомого українця, який би не був прихильником ЗСУ. Ми – ті хто не на війні, віримо, слідкуємо за новинами, донатимо, волонтеримо, підтримуємо, молимось! Адже всі ми не лише любимо Вітчизну, а й пишаємося нею, отже, вважаємо себе зобов’язаними її захищати, може не зі зброєю в руках, а своєю працею.
Науково-технічна бібліотека КНУТД щиро вітає воїнів України із Днем Збройних сил - святом мужності, сили, впевненості, надійності, міцності, шляхетності, вірності!
Зі святом Вас! Перемоги!


 
У вільному доступі розміщено український переклад робіт ОЕСР у сфері науки, технологій та інновацій
Інформація - Новини
Середа, 29 листопада 2023, 13:10

ДО УВАГИ КОРИСТУВАЧІВ!

2023 року Міністерство освіти і науки України отримано ліцензії на право перекладу та публікацію робіт ОЕСР у сфері науки, технологій та інновацій:

  • Керівництво Фраскаті 2015 – офіційні рекомендації, підготовлені ОЕСР, із методологічними підходами до статистичних обстежень наукових досліджень і розробок. Це міжнародний стандарт у сфері статистики науки, який надає рекомендації з формування та інтерпретації відповідних індикаторів, спрямованих насамперед на проведення інтернаціональних порівнянь;
  • Керівництво Осло 2018 – основний методологічний інструмент ОЕСР у сфері інновацій, скерований на глибше розуміння інноваційних процесів і пов’язаних з ним феноменів. Керівництво Осло 2018 містить основні поняття, пов’язані з науковим дослідженням і розробкам, їх склад і кордони, систему інституційних та функціональних класифікацій, а також рекомендації щодо збору даних про технологічні інновації, використання патентних даних в якості показників науки і техніки;
  • Керівництво ОЕСР з патентної статистики. Його основне призначення – аналіз патентної діяльності. У цьому Керівництві наведено керівні принципи використання патентних даних для статистичних вимірювань у галузі науки і технологій, а також рекомендації щодо складання та інтерпретації патентних показників у цьому контексті. Стандарт спрямований на те, щоб показати, для чого можна використовувати патентну статистику і для чого вона не може бути використана, як рахувати патенти, щоб максимізувати інформацію про науково-дослідну діяльність та мінімізувати статистичний шум та упередження. Також, він описує, як патентні дані можуть бути використані при аналізі широкого спектру тем, пов’язаних з технічними змінами та патентною діяльністю, включаючи зв’язки між певною галуззю і наукою, стратегії компаній щодо патентування, інтернаціоналізацію досліджень та індикатори цінності патентів.
Усі роботи ОЕСР, у вигляді електронних книг, розміщено у вільному доступі. Доступ на офіційному веб-сайті ДНТБ за посиланням.
 
Приватне та публічне право – нові надходження НТБ КНУТД
Інформація - Новини
Вівторок, 21 листопада 2023, 12:27

Науково-практичні заходи університету стають платформою для апробації результатів наукових досліджень, виголошенням доповідей, дискусій, а й майданчиком обміну науковим продуктами. З приємністю інформуємо наших користувачів, що завдяки участі вчених університету у проєкті «Подаруй книгу», фонд бібліотеки поповнюється актуальними виданнями.

За ініціативи директорки Інститут права та сучасних технологій доцента Тетяни Власюк та завідувача кафедри приватного та публічного права професора Юрія Оніщика у межах І Всеукраїнської науково-практична конференція «Проблеми реалізації прав, свобод і законних інтересів суб`єктів права в Україні», що відбулася 9 листопада 2023 року в Київському національному університеті технології та дизайну, провідні спікери конференції Наталія Атаманчук, доктор юридичних наук, доцент, провідний науковий співробітник відділу дослідження проблем правотворчості та адаптації законодавства України до права Європейського Союзу Науково-дослідного інституту правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії правових наук України, та Володимир Ліпкан, доктор юридичних наук, професор, докторант відділу правових проблем політології Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, академік Національної академії наук вищої освіти України, академік Міжнародної кадрової академії, академічний радник Національної академії правових наук України, засновник теорії безпекознавства, стратегічний аналітик, презентували учасникам та подарували до фонду науково-технічної бібліотеки КНУТД наукові видання, присвячені політичним та правовим питанням, всього 5 примірників.

Для наших користувачів та всіх, хто цікавиться проблемними питаннями права, презентуємо видання:

Правові основи непрямих податків в Україні : монографія / Н. І. Атаманчук. – Київ : Алерта, 2019. – 352 с.

Монографію присвячено найбільш проблемним та дискусійним питанням правового регулювання непрямих податків в Україні. Це видання буде корисним для законодавців, науковців, практиків, викладачів, аспірантів, студентів, а також для тих, хто цікавиться відповідним напрямом. ( 2 прим. )

Геостратегія сучасного Китаю : монографія / В. А. Ліпкан, А. В. Яковець. – Київ : Видавець Ліпкан В. А., 2023. – 384 с.

Монографія є першим в Україні виданням, в якому досліджуються засади формування та реалізації геостратегії сучасного Китаю з позицій теорії геостратегії, геоісторії, геоекономіки, геоінформаційної політики, політології, націобезпекознавства, кібербезпеки на засадах системного міждисциплінарного підходу. Уперше надано гіперболічну модель депопуляції населення Китаю, детально проаналізовано Пропозиції Китаю від 24 лютого 2023 року щодо його бачення своєї пожадливості від війни в Україні. Монографія стане у пригоді передусім практичним працівникам, аспірантам, науковцям та усім, хто цікавиться питаннями сучасної геостратегії, в тому числі синології.

Стратегія державної інфраструктурної політики України : монографія / В. А. Ліпкан, Г. Ю. Зубко. – Київ : Видавець Ліпкан В. А., 2022. – 1008 с.

У монографії досліджено засади стратегії інфраструктурної політики України. Уперше за допомогою математичного апарату подано аналіз альтернатив інституційно-організаційних структур реалізації стратегії державної інфраструктурної політики. Монографія стане в нагоді аспірантам, науково-практичним працівникам та усім, хто цікавиться питаннями геостратегії, в тому числі стратегії державної інфраструктурної політики.

Стратегія державної інфраструктурної політики України : словник / В. А. Ліпкан. – Київ : Видавець Ліпкан В. А., 2023. – 252 с.

Однією з родзинок видання є розвиток саме українськомовної термінологічної сфери, формування авторських неологізмів на засадах лінгвістики української мови.Словник є органічним продовженням монографії «Стратегія державної інфраструктурної політики України» і призначений для фахівців у сферах формування та реалізації: геостратегії, геоекономіки і геополітики, інфраструктурних стратегій, національної та міжнародної безпеки, а також тих, для кого небайдужі проблеми формування системи знань про стратегію державної інфраструктурної політики та її забезпечення в умовах нестаціонарності.

Бібліотека висловлює щиру вдячність авторам за подаровані видання, які сприятимуть формуванню навчально-методичного забезпечення освітніх програм, а також всім учасникам проєкту «Подаруй книгу», які сприяють поповненню фондів.

 З виданнями можна ознайомитись у читальному залі НТБ, прим. 1 – 0397.

 
21 листопада День Гідності та Свободи
Інформація - Новини
Вівторок, 21 листопада 2023, 11:31

Те, що втримало нашу оборону в найважчі часи, і що дасть нам силу перемогти – Гідність і Свобода. Наша зброя заряджена нашою гідністю і жагою свободи.

 
17 листопада День студента в Україні та Міжнародний день студентів
Інформація - Новини
П'ятниця, 17 листопада 2023, 10:35

Міжнародний день студентів було впроваджено на Всесвітньому конгресі студентів. Свято відзначається щорічно 17 листопада. Україна приєдналася до  міжнародної ініціативи і закріпила в своєму законодавстві День студента, додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99.

Студенство завжди було невід’ємною частиною верств суспільства, соціальним феноменом, рушійною силою прогресу, учасником державотворення.

У Національній доктрині розвитку освіти визначено: «Головне завдання вищої школи – професійна підготовка студентів, формування фахівців із вищою освітою, здатних до творчості, прийняття оптимальних рішень, таких, що володіють навичками самоосвіти й самовиховання, вміють узгоджувати свої дії з діями інших учасників спільної діяльності».

Також, одним із головних завдань вищого навчального закладу, як сказано в Законі України «Про вищу освіту», є забезпечення культурного й духовного розвитку особистості, виховання осіб, що навчаються у вищих навчальних закладах, у дусі українського патріотизму і поваги до Конституції України.

Мета КНУТД – навчати й виховувати молодь, реалізовувати необхідні суспільству якісні освітні послуги незалежно від місця проживання / перебування споживачів; розвивати особистісний потенціал учасників освітнього процесу, їх творчі здібності, активну соціальну позицію.

Яким є студентство КНУТД 2023 навчального року? Уява створює загальний образ студента, як молодої, прогресивної, завзятої до навчання, ретельно працюючої, ініціативної людини, кмітливу та веселу на вдачу. Реальний образ студентської молоді КНУТД відображається у навчанні, діях, вчинках.

Науково-технічна бібліотека КНУТД на основі матеріалів сайту КНУТД та власних спостережень зробила своєрідний аналіз студентської спільноти університету. До вашої уваги презентація «Студенти КНУТД: 2023».

 
Радіодиктант національної єдності 2023
Інформація - Новини
Понеділок, 23 жовтня 2023, 14:42

Цьогоріч радіодиктант відбудеться 27 жовтня об 11:00 — у День української писемності та мови. Досі цей день відзначали 9 листопада. Але з 2023 року, згідно з указом Президента, День української писемності та мови відзначатимуть саме цього дня.

Авторкою Радіодиктанту національної єдності 2023 року стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко.
читати диктант буде актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".

Okollaj

Слухати можна радіодиктант:
- на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;
- наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура;
- на YouTube-каналі Українського Радіо;
- на Facebook-сторінках Суспільного.
Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського радіо у 2000 році для єднання навколо мови.
 
Запрошуємо на вебінари від Clarivate
Інформація - Новини
Понеділок, 23 жовтня 2023, 13:58

Webinaros

24 жовтня

Відкрита наука і Суспільство
вебінар до тижня відкритого досутпу

Цифрові застосунки відкритої науки для життєвого циклу наукового дослідження
Тези:
основні тенденції в царині цифрової та відкритої науки, відкритих даних, відкритого доступу, зміни наукової комунікації, а також відповідних сервісів та ресурсів, які можуть бути корисні як університетам у їхніх дослідницьких стратегіях, так і дослідникам на всіх етапах життєвого циклу дослідження.

Відкриті Освітні Ресурси: нові горизонти
Тези:
У світі широко обговорюються переваги створення та використання Відкритих Освітніх Ресурсів. Популяризацією ідеї Відкритих освітніх ресурсів займаються фахівці не лише на рівні окремих організацій, а й на глобальному міжнародному рівні. В презентації наведена ситуація з розумінням та сприйняттям цієї ідеї серед представників академічних установ України.

Тенденції у відкритому доступі в Україні за даними Web of Science
Тези:
За допомогою Web of Science та InCites проаналізуємо як змінюється публікаційний ландшафт в Україні, чи збігаються наші тренди з результатами інших країн. Визначимо як проаналізувати відкриті дані окремої установи

Час 15:30–16:30 Реєстрація

26 жовтня

В рамках ІІ Міжнародної конференціі "ВІДКРИТА НАУКА ТА ІННОВАЦІЇ В УКРАЇНІ 2023"

Виклики української науки, та як успішно подолати їх з ресурсами Clarivate.

Тези: На семінарі проаналізуємо стан публікаційної активності України. Як вплинули Covid-19 та війна на науку в Україні. Які проблеми та перспективи. Розглянемо можливості ресурсів Clarivate для успішного побудови та реалізації дорожньої карти розвитку науки. Як можуть допомогти бібліотекарі своій установі та науковцям.

Час 11:00–12:00 Реєстрація

26 жовтня

Research Smarter: Як збільшити успішність грантових заявок вашої установи

Тези: Конкуренція за фінансування наукових досліджень у всьому світі продовжує зростати. Науковим відділам та адміністраторам організацій необхідні аналітичні дані, які оцінять пропозицію щодо наукового співробітництва, даючи змогу проаналізувати минулі успіхи та порівнювати їх з аналогами для вироблення виграшної стратегії.

На цій сесії ви дізнаєтеся, як рішення Clarivate - Web of Science, InCites, Pivot RP і Reviewer Locator - можуть допомогти вам забезпечити нові джерела фінансування і підвищити відсоток успішних грантів вашої установи.

Час 16:15-17:15 Реєстрація

2 листопада

Підібрати видання для публікації та не помилитися з вибором.

Тези: На вебінарі розберемо. Критерії якості наукових видань. На що звертати увагу при виборі видання для публікації власних досліджень. Як не стати жертвою хижацького видання. Ціна недоброчесної поведінки. Публікаційний процес. Плата за публікацію. Оформлення статті. Рецензування. Розповсюдження опублікованої роботи.

Час 10:15-11:15 Реєстрація


 
76 років від початку операції «Захід»
Інформація
П'ятниця, 20 жовтня 2023, 10:48

Знання історії власного народу дає розуміння та усвідомлення подій сьогодення. Саме тому ми чітко знаємо чому українська армія воює за незалежність України, чому громадянське суспільство підтримує ЗСУ, чому ми не хочемо бути разом з «братніми».

Список рекомендованих джерел

 
Поетична осінь в науково - технічній бібліотеці КНУТД
Інформація - Новини
Понеділок, 16 жовтня 2023, 11:42

За ініціативи студентського профкому та підтримки науково- технічної бібліотеки КНУТД.
Красива осінь вишиває клени червоним, жовтим, срібним, золотим...
Погодьтесь, бувають моменти у житті, коли ваші почуття, враження, емоції складаються подумки в знайомі давно почуті або добре відомі рими.... Знайоме відчуття для поетичних♥️
Любі поціновувачі поезії, запрошуємо вас на осінню зустріч романтиків: почитаємо улюблене, відкриємо нове, відшукаємо однодумців.
Окремо звертаємось до тих, хто володіє талантом поетичного слова: запрошуємо озвучити свої емоції, поділітися написаним, дозволити долучитися до вашого світосприйняття скрізь вірші - нові шанувальники чекають!
Осіння поетична зустріч відбудеться 18 жовтня о 13:30 у читальній залі бібліотеки (ауд. 1-0394).
 
День захисників і захисниць України
Інформація - Новини
Неділя, 01 жовтня 2023, 08:31

День захисників і захисниць України останні півтора року відбувається кожного дня. Це боротьба за нашу незалежність, свободу, національну гідність, історію, майбутнє; за право жити, працювати, вчитися.У 2023 році, через  реформу церковного календаря, День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського:
– Цієї неділі, 1 жовтня, Україна вперше відзначить у нову дату День своїх захисників і захисниць. Усіх, хто бʼється заради держави. Усіх, хто додає сили Україні. Усіх, хто віддав своє життя заради України. І цієї неділі вперше вся Україна на хвилину зупиниться, щоб мовчанням вшанувати подвиг наших людей, які загинули, захищаючи нашу державу та українців. Хай це стане нашою новою традицією.
В умовах російської агресії всі ми гостро , на особистісному рівні відчули близькість  понять:  держава, свобода, вільний вибір. Неймовірно важливими стали для нас люди, які можуть захистити те, що так важливо для кожного українця - нашу рідну Україну! 

Вдячність, повага, гордість, турбота - ці слова не в змозі передати почуття до наших захисників. Може, слова і не потрібні... Наша підтримка у щоденній праці, навчанні,  вихованні дітей.
Науково - технічна бібліотека КНУТД вітає зі святом усіх захисників і захисницьУкраїни,
волонтерів, прикордонників, військових медиків, санітарів, кухарів та всіх, хто працює на забезпечення потреб фронту; ветеранів АТО і всіх військовослужбовців ЗСУ та ТРО; працівників оборонпрому; правоохоронців!
Захист своєї Вітчизни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.
Захисники Вітчизни з часів воїнів-русичів, козаків, січових стрільців , воїнів УПА боронили нашу країну від ворогів з метою створення вільної, сильної держави. Сучасні воїни продовжують і розвивають тисячолітні військові традиції.

Історична довідка
1 жовтня українці відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Ідея заступництва Божої Матері – захисниці від ворогів – має глибоке коріння із часів Русі і запровадження християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці. 1039 року він віддав народ Русі під опіку Божої Матері.
Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. Тоді ж виник новий тип ікони – “Козацька Покрова”, де під омофором Богородиці зображуються українські ієрархи, гетьмани і козаки. Також саме на свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини. Вшанування козаками Покрови позначилось і на топоніміці території їхнього проживання – сьогодні багато сіл в Україні носять назви “Покровка”, “Покровське”, “Новопокровка”.
У добу Української революції 1917–1921 років відроджувалися традиції військово-козацької спільноти. Вони стали основою для розбудови збройних сил УНР, Української Держави та ЗУНР. Передусім це простежується в найменуваннях військових формацій. Першим таким підрозділом став Український козацький полк імені Богдана Хмельницького, створений у травні 1917 року. Згодом виникли формування, названі на честь видатних козацьких командирів – Петра Дорошенка, Максима Залізняка, Костя Гордієнка, Івана Мазепи. Козацький “відбиток” є й у таких назвах: Січові стрільці, Запорізька група, Сердюцька дивізія, Запорізька Січ, гайдамацькі полки та вільне козацтво.
Козацькі військові традиції в добу Української революції прослідковуються також у військовій символіці (стяги, відзнаки), назвах військової техніки (панцерні потяги “Хортиця”, “Запорожець”, “Полуботок” та інші), назвах кораблів (крейсер “Гетьман Іван Мазепа”, канонерський човен “Запорожець”). Окремо слід згадати військову термінологію, якою послуговувалися для позначення рангів, посад і військово-структурних елементів: козак, ройовий, чотар, бунчужний, півсотенний, сотник, курінний, осавул, полковник, отаман бригади, отаман дивізії, отаман корпусу.
Це відображалося в одностроях і зовнішньому вигляді вояків українських військових формацій тих часів. Кашкет-“мазепинка”, чорні шапки з кольоровими шликами, черкески й інші елементи старовинного українського військового одягу. Часто бійці за зразком козаків голили голови, залишаючи лише оселедець.
У Другій світовій війні українці боролись із нацизмом в лавах Червоної, Української повстанської та в арміях Об’єднаних Націй. Уродженці різних куточків України й українці світу, котрі були в регулярних арміях або ставали партизанами, служили у допоміжних формуваннях чи на передовій, пройшли усю війну чи загинули в боротьбі, пліч-о-пліч із іншими народами боролися проти нацизму. Вояки Української повстанської армії брали до рук зброю, аби захистити українців від обох тоталітарних режимів – нацистського та комуністичного. Боролися за відновлення української державності, наслідували козацькі військові традиції. Символічний день її створення – 14 жовтня 1942 року, що тоді припадало на Покрову Пресвятої Богородиці. Боротьба УПА була продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів у 1920–1930-х роках.
Сьогодні наше військо стало однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима майже 10 років досвіду боїв у сучасній російсько-українській війні. За цей час ми провели і важливі реформи Збройних Сил, армія професіоналізувалася як одна з найважливіших інституцій країни. Нині модернізація війська продовжується. Окрім системи управління та матеріально-технічного забезпечення,зазнала змін ідеологічна підготовка особового складу в умовах протидії збройній та інформаційній агресії Російської Федерації. Відновлення питомо українських мілітарних традицій та посилення ідеологічної складової патріотичного виховання особового складу сформувало у військовослужбовців почуття особистої відповідальності за захист України.
У боях із підрозділами російської регулярної армії та підконтрольних їм бойовиків постало якісно нове українське військо, що відіграє значну роль в українському суспільстві.

Науково-технічна бібліотека КНУТД до Дня захисників і захисниць України підготувала огляд сучасної художньої літератури про війну. Книги створені під час повномасштабного вторгнення, написані безпосередніми учасниками війни: бійцями ЗСУ, волонтерами, письменниками. Поезія, проза, пісні  допоможуть  зрозуміти що відбувається з кожним із нас, як змінюється наші пріоритети, підтримають та надихнуть на Перемогу.
Чекаємо на вас у понеділок, 2 жовтня, о 12.30, в приміщенні 1-394.
До вашої уваги книжкові виставки: "Книги, які б не мали з'явитися", "Історія українського козацтва".

 
Україна відзначає 32-й День Незалежності
Інформація - Новини
Четвер, 24 серпня 2023, 08:54

Щорічно 24 серпня Україна відзначає День незалежності.

24 серпня 1991 року  в залі українського парламенту було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Всеукраїнський референдум, проведений 1 грудня 1991 року,  90%  голосів наших співвітчизників підтвердив згоду з Актом проголошення незалежності України. З того часу, кожен рік 24 серпня ми святкуємо День Незалежності України як визначну подію, що змінила нашу національну свідомість та реалії життя.

У 2023 році Україна відзначає 32-й рік незалежності в умовах повномасштабної війни. Навіть попри  зухвале намагання ворога зламати наш дух та знищити нас фізично,  День незалежності України є і завжди буде  надзвичайно важливим днем для українців у всьому світі. З 2014 року цей день набув ще більшої знаковості, адже волю, свободу і незалежність нам доводиться виборювати зі зброєю в руках. Кожен громадянин нашої країни розуміє ціну нашої свободи та докладає максимум зусиль заради Перемоги.

Науково-технічна бібліотека КНУТД зустрічає День незалежності з вірою у Перемогу та працює заради майбутнього нашої країни – освітянської молоді, науковців.

Шановні читачі, Українці, з Днем Незалежності всіх нас! Віримо в нашу перемогу, в наших воїнів, в силу нашого духу! Нехай наша батьківщина цвіте і розвивається. Ми українці - і пишаємося цим! Слава Україні!

Список рекомендованих джерел

 
Запрошуємо на вебінари Clarivate українською.
Інформація - Новини
Понеділок, 21 серпня 2023, 13:03

Webinaros

Наука України крізь призму Web of Science

24 серпня 2023  10:15

В день Незалежності України подивимося на здобутки українських науковців на платформах Web of Science та InCites. Які теми, розробки установи, науковці визнані у світі. Які міжнародні співпраці більш ефективні за абсолютними та нормалізованими показниками. Публікації в яких видання приносять більше результатів. Що можемо та маємо зробити для нашої науки. Відповіді на запитання з реєстраційних анкет.

Реєстрація

Оновлені можливості Web of Science

31 серпня 2023  10:15

На вебінарі про базові можливості Web of Science Core Collection. Створення аккаунту, оператори пошуку, ключові слова, результати пошуку та їх уточнення, збереження. Теми, журнали, партнери, гранти. Базові метрики: цитування індекс Гірша, імпакт фактор, Journal Citation Indicator, квартиль. Та нові функції, що появилися в 2023 році. Відповіді на питання з реєстраційних анкет.

Реєстрація

Інтеграція платформ Web of Science та ProQuest

28 вересня 2023  10:15

нікальний контент платформ Web of Science та ProQuest дозволяють бібліотекам та університетам виконувати амбітні завдання. Приєднуйтесь до цієї сесії, щоб дізнатися більше про останні інтеграції:

- Індекс цитування дисертацій ProQuest Dissertations & Theses Citation Index

- Інтеграція між Alma та InCites Benchmarking & Analytics

- Інтеграція між Alma та Journal Citation Reports

- Інтеграція між Primo / Summon та Journal Citation Reports

- Подальші плани

Реєстрація

 
День Української Державності. День Хрещення Київської Русі-України
Інформація - Новини
П'ятниця, 28 липня 2023, 00:00

28 липня 2023 року Україна вдруге святкуватиме День Української Державності. Свято припадає на  День Хрещення Київської Русі-України, грунтуючись на багатовіковій історії українського державотворення, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за правління князя Київського Володимира Великого.

Ухвалений закон про святкування спрямований на сприяння утвердженню принципу спадкоємності українського державотворення, захисту національних інтересів України. День Державності запроваджений зокрема для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Метою відзначення Дня Української Державності є закріплення зв'язку між сучасними українцями та їхніми предками, які протягом багатьох поколінь будували державу для українського народу, для виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер.

Саме тому, День Української Державності Україна відзначає у День Хрещення Київської Русі-України - державної пам’ятної дати, яка відзначається щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, відповідно до Указу Президента України від 25 липня 2008 року «Про День Хрещення Київської Русі».

Той факт, що більш ніж тисячу років тому русини стали християнами, не можна сприймати в суто релігійному сенсі — це був важливий крок назустріч цивілізованому світові, фактор зміцнення державності, імпульс для розвитку науки, культури та освіти. Також в цей день вшановують князя Володимира Великого, якого вважають рівноапостольним. Приймаючи християнство за основну релігію, князь України-Руси Володимир Великий визначив майбутню долю всієї Східної Європи і сучасної України зокрема.

Прийняття князем Володимиром у 988 році християнства стало для Руси-України цивілізаційним вибором. Адже нівелювалися родоплемінні культурно-релігійнї особливості та впроваджувався єдиний для держави «моральний кодекс» — християнське віровчення. Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи. З поширенням християнства Візантійська література почала потрапляти до Руси-України. Церкви та монастирі стали осередками культури, де велося літописання, створювалися бібліотеки, закладалися іконописні школи. До Русі прибули грецькі священики, які сприяли поширенню грамотності, знань про всесвіт та минулі цивілізації.

Київська держава почала процвітати. Запровадження християнства як монорелігії сприяло престижу Київської держави — Русі. Адже зовнішньополітичні відносини із сусідніми християнськими державами відбувалися на рівних, держава здобула розвиток і піднесення, долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору.

Науково-технічна бібліотека КНУТД вітає з Днем Української Державності! Від нас усіх залежить подальше вільне, незалежне державотворення України. Пишаймося, творімо свою історію! Миру та Перемоги!

Прочитати більше про історію української державності:

https://lib.knutd.edu.ua/ecatalog

https://risu.ua/v-instituti-nacpamyati-rozpovili-pro-den-hreshchennya-kiyivskoyi-rusi-ukrayini-v-konteksti-vijni-z-rosijskim-imperializmom_n110752

https://daytoday.ua/podiya/den-khreshchennia-kyivskoi-rusi-ukrainy/

 
День Конституції України 2023
Інформація - Новини
Понеділок, 26 червня 2023, 11:43

28 червня 1996 року Верховною Радою України від імені Українського народу прийнято Конституцію України.

28 червня 2023 року виповнюється 27 років з дня ухвалення Основного Закону України. Цьогоріч вдруге Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану. Попри це, війна не завадить нам вшановувати Основний Закон нашої країни, який гарантує права та свободи українців, закріплює наші обов'язки перед державою, забезпечує право приватної власності, конституційно встановлює поділ влади, закріплює державний устрій, засади конституційного ладу, основи правового статусу людини і громадянина, територіальний устрій, основи організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування.

З початком російської агресії для усіх українців гостро постало питання збереження та відстоювання основних положень Конституції таких, як:

●право українського народу на самовизначення;

●забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя в Україні;

●підтвердження європейської ідентичності українського народу;

незворотність європейського та євроатлантичного курсу України;

●прагнення до розвитку і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави.

У зв'язку із введенням в Україні від 24 лютого 2022 року воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України.

Студенти КНУТД реалізують своє законне право на освіту, гарантоване Конституцією України: отримують фах, стають професіоналами, які сприятимуть Перемозі та розбудові нашої держави! Доки триває війна в країні, в нашому університеті, як і в інших закладах вищої освіти, закладається фундамент нової післявоєнної України.

Науково-технічна бібліотека КНУТД, як структурний підрозділ Київського національного університету технологій та дизайну, усвідомлює значення правового виховання і правової освіти громадян в реалізації принципів та положень Конституції України: без глибоких знань прав, свобод і обов’язків людини і громадянина, чинного законодавства стає неможливим входження України до світової спільноти. Ми закликаємо дотримуватися Основного Закону, докладати зусилля з утвердження у повсякденній та професійній діяльності кожного громадянина положень Основного Закону України. Видання з цієї тематики ви знайдете в електронному каталозі та у відділах обслуговування бібліотеки.

Вітаємо з Днем Конституції! Бажаємо, щоб мир і злагода сприяли подальшій розбудові правової держави! Миру всім нам, розквіту та скорішої Перемоги над ворогом!

Тест: Що ви знаєте про історію української Конституції?


 
День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні
Інформація - Новини
Вівторок, 20 червня 2023, 13:13

Початок німецько-радянської війни (1941)

Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1245/2000 від 17.11.2000 р.

Щороку 22 червня Україна згадує про мільйони людей, які загинули під час Другої світової війни. В період з 1941 по 1945 рік український народ захищав свою країну від загарбників як у складі радянської армії так і у складі УПА, тяжко працював у тилу, виживав під окупацією, гинув від голоду, страждав від руйнувань міст і сіл, його вивозили на примусову працю у Німеччину та росію.

Голокост, розстріли мирного населення, загиблі на фронті… Загальні втрати України склали 8-10 млн осіб.

Наразі, в період повномасштабної війни з росією, ця дата набула нового, ще більш трагічного сенсу. Знов наша рідна Україна в горні війни, а її найкращі сини та доньки, як і 82 роки тому, стали на захист своєї землі, цінностей, народу.

Ми прагнемо миру в вільній, незалежній Україні та віримо в нашу Перемогу!

Вічна пам'ять загиблим. Героям Слава!

Тематичний список літератури

 
May 2023 webinars Clarivate
Інформація - Новини
Понеділок, 22 травня 2023, 00:00

Webinaros

Запрошуємо на серію з трьох 45 хвилинних вебінарів Clarivate українською цього тижня, а також запрошуємо на вебінар про практики уникання у зустрічами з хижацькими виданнями.

Бліц «Інструкції для початківців»: Як працювати у Web of Science

23 травня 2023  10:15

Можливості, створення, корегування профіля науковця у Web of Science та ORCID. Підтверджені та непідтверджені записи. Що і як може бути представлено. Наявні метрики та інтерпретація їх. Аналіз складнощів з якими стикаються при роботі.

Реєстрація

Бліц «Інструкції для початківців»: Авторські профілі

24 травня 2023  10:15

На вебінарі розглянемо чотири типи пошуків Web of Science Core Collection: базовий, розширений, у пристатейній бібліографії та за автором. Розберемо що можемо знайти, з яких джерел, синтаксис пошуків, складнощі з якими можуть стикнутися користувачі та як їх уникнути. Повторимо збереження та аналіз результатів.

Реєстрація

Бліц «Інструкції для початківців»: Журнали для публікації

25 травня 2023  10:15

На що звернути увагу при відборі видань для публікації. Метрики та їхня інтерпретація. Вартість публікації. Публікаційний процес. Рецензування. Перевірка індексації. Аналіз складнощів з якими стикаються при роботі.

Реєстрація

Хижацькі видання vs бібліотекарі та науковці

31 травня 2023  15:00

За деякими підрахунками на сьогодні в світі нараховується біля 10 000 хижацьких видань. На жаль, достатньо часто науковці мають складнощі з ідентифікацією та відхиленням пропозицій від нечесних видань, що спричинює не лише втрату результатів, грошей та часу але і репутації як науковця так і установи. На вебінарі нагадаємо основні типи хижацьких видань, та практичний досвід роботи наукових бібліотек Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту» та Одеського національного технологічного університету щодо допомоги науковцям щодо підбору видання для публікацій.

Реєстрація

 
ПАМ’ЯТНІ ДАТИ ТРАВНЯ
Інформація - Новини
Вівторок, 09 травня 2023, 00:00

Цьогоріч 8 травня Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії проти України. Ми вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом і переміг його, та всіх жертв Другої світової війни.

Wg

Wg

Жертвами війни стали військові, а також остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише зброя й масштабні бої. Це – долі багатьох людей, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Моторошні свідчення учасників Другої світової війни про воєнні злочини, на жаль, для України в ХХІ столітті стали реальністю.

У 1939–1945 роках тоталітарні режими, націонал-соціалістичний (нацистський) у Німеччині й комуністичний у СРСР, вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, унаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Усі ми в неоплатному боргу перед полеглими у боротьбі за свободу та гідність людини.

Із 2014 року символом пам’яті про Другу світову війну в Україні, як і в Європі, є мак пам’яті. Сьогодні ми солідарні з усім світом та відчуваємо підтримку в боротьбі за незалежність, цивілізованість, демократію та європейські цінності.

У рамках заходів до Дня пам’яті та примирення в КНУТД у локації біля Музею історії розвитку Університету відбувся майстер-клас з виготовлення з текстилю квітки маку як символу пам’яті про загиблих.

Wg

До організаторів заходу – працівників науково-дослідної частини університету, науково-технічної бібліотеки, активу студентського самоврядування, науково-педагогічних працівників Факультету мистецтв та моди – долучилися члени ректорату, здобувачі освіти творчих спеціальностей, працівники структурних підрозділів університету. Пелюстка за пелюсткою за визначеною технологією із заздалегідь підготовленого матеріалу складалися червоно-чорні маки пам’яті про мільйони загиблих у роки Другої світової війни. Власноруч створеною квіткою маку учасники творчого заходу прикрасили прапор України й ушанували пам’ять героїв – колишніх і сучасних борців за незалежну Україну.

Wg

Wg

8 травня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про День Європи» згідно з яким 9 травня спільно з державами Європейського Союзу від 2023 року відзначатимемо – День Європи.  Президент України наголосив на усвідомленні європейської ідентичності українським народом, саме ця дата відзначається «з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».

День Європи 9 травня символізує єдність і мир серед країн континенту, підтримку і партнерство, є одним з символічних днів для Євросоюзу. У 1985 році на саміті Європейської ради в Мілані 9 травня було затверджено як нова дата Дня Європи (хоча з 1949 по 1964 роки свято відзначалося 5 травня у день заснування Ради Європи). Саме 9 травня 1950 року вважають днем народження Євросоюзу з дати проголошення Декларації Шумана. Щорічно 9 травня у країнах Європи проводять історико-просвітницькі, освітньо-культурні та творчі заходи.

Сучасна війна росії проти України супроводжується жахливими воєнними злочинами російської армії та політично-військового керівництва. Сьогодні російська влада фактично зруйнувала систему міжнародних відносин, встановлену після Другої світової війни. Збройною агресією проти України вона розв’язала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки. Однак Європа об’єдналася, із перших тижнів повномасштабного вторгнення європейські країни дали прихисток українцям, які були змушені тікати від війни, допомагають з реабілітацією постраждалих цивільних і військових, дають нам зброю, допомагають в удосконаленні підготовки військових підрозділів… Ми разом!

І нині, щодня наші мужні хлопці та дівчата боронять Українську державу… Заради миру й життя наступних поколінь, заради вільної України і Європи! Для нас це боротьба за свободу, і ми неодмінно переможемо і нам треба своїми думками та вчинками бути достойними жертовності та незламності наших захисників.

Wg

 
День пам'яті та примирення
Інформація - Новини
Понеділок, 08 травня 2023, 09:31

До дня пам'яті та примирення

 
28 квітня - Всесвітній день охорони праці
Інформація - Новини
П'ятниця, 28 квітня 2023, 00:00

У закладах вищої освіти під час підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів здійснюється вивчення дисциплін «Основи охорони праці» та «Охорона праці в галузі». Ця підготовка потребує достатньої кількості джерел для освіти студентів та самоосвіти викладачів.

Науково-технічна бібліотека КНУТД, розуміючи важливість та актуальність питання охорони праці підготувала до Всесвітнього дня охорони праці книжкову виставку - абонемент обслуговування навчальною літературою (прим. 1-389). З наявною літературою по темі «Охорона праці» користувачі можуть ознайомитись завдяки електронному каталогу НТБ КНУТД.

 
День пам’яті чорнобильської трагедії
Інформація - Новини
Середа, 26 квітня 2023, 00:00

26 квітня - День пам’яті чорнобильської трагедії, що стала найбільшою катастрофою в історії ядерної енергетики. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології.

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. В атмосферу було викинуто величезну кількість небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значну територію – близько 155 000 кв.км, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв.км, а це більш ніж площа території Данії, були забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Згідно з офіційними даними радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. В Україні внаслідок Чорнобильського вибуху були радіаційно забруднені 2294 населених пункти, розташовані на території 77 адміністративних районів 12 областей. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя.

Wg

Щоб запобігти подібним аваріям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним «саркофагом» і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. У наступні роки через великі пожежі відключили інші три реактори.

15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинено. У 2019 році над станцією встановили новий «саркофаг», оскільки старий став непридатним. У наш час Чорнобильська АЕС готується до повного зняття з експлуатації. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції. У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день відбуваються пам'ятні заходи, виставки про Чорнобильську трагедію.

Wg

26 квітня 2023 року – 37 років з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС. Сьогодні Чорнобиль – місце, яке пережило вже другу катастрофу поспіль. Другою стала навала російських військ у 2022 році. Російські окупанти захопили ЧАЕС 24 лютого, а звільнили станцію 31 березня. Фахівці були шоковані тим, що загарбники рили окопи в одній з найбільш радіоактивних місцин – Рудому лісі, де вони мали опромінитись та заразити інших. Рудий ліс тепер з окопами й бліндажами, а Прип'ять без сталкерів та туристів значно захаращилася. Вкрадено майже всю комп'ютерну техніку, знищено систему опалення (але її відновили), було геть розтрощено автопарк зони відчуження. Понищили майже всю апаратуру і в лабораторії «Екоцентру», де було обладнання на мільйони доларів. Проте важливий стратегічний підрозділ швидко повернувся в робочий режим після деокупації. Потрощене і знищене окупантами поступово відновлюють. Фахівці кажуть, що тут все відновлять після нашої перемоги за рік-два, хоча збитків було завдано на 135 млн доларів. Міжнародні спонсори обіцяють дати Чорнобильській зоні 225 млн. доларів, і перший транш на 15 млн вже освоюється в Україні. Зараз фахівці перевіряють усі датчики, відновлені після ворожої навали. Вони показують нормальний радіаційний фон.

Wg

Текст: Ніна Максимова

 
Всесвітній день книги та авторського права
Інформація - Новини
Вівторок, 25 квітня 2023, 18:40

Щороку 23 квітня світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх, хто причетний до книговидання та авторського права.

Уперше спробу пов'язати 23 квітня з книгами було зроблено 1923 року продавцем книг у Каталонії (Іспанія). Початкова ідея належала валенсійському письменнику Вісенту Клавелу Андресу, який запропонував у такий спосіб вшановувати письменника Мігеля де Сервантеса, спочатку 7 жовтня, в день його народження, а потім — 23 квітня, у день його смерті. У 1995 році ЮНЕСКО вирішило святкувати Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня, оскільки цей день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, а також днем народження декількох інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халлдор К. Лакснесс, Жозеф Пла і Мануель Вальєхо.

Всесвітній день книги та авторського права було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року (Резолюція № 3.18). Рішення прийняте з метою просвіти, для подальшого розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження. В резолюції відзначається також доцільність проводити в цей день книжкові виставки та ярмарки. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Науково-технічна бібліотека КНУТД відзначає Всесвітній день книги та авторського права низкою заходів:

- Інформаційна сторінка Веб сайту бібліотеки;

- Книжкова виставка літератури «Авторське право: що маємо знати?» (абонемент обслуговування читачів, прим. 1-389);

- Екскурсія до відділу зберігання фондів. Колекція видань з легкої промисловості та суміжних галузей. 21 квітня.

- Рекомендований список літератури «Книговидавництво, книготоргівля, бібліотеки, авторське право. Законодавча і нормативна база»;

- Реклама нових надходжень бібліотеки під час обслуговування читачів.

Напередодні Всесвітнього дня книги науково-технічна бібліотека КНУТД організувала екскурсію до відділу зберігання фондів.

У науково-технічній бібліотеці сформовано Колекційний фонд видань з легкої промисловості та суміжних галузей (XVIII-XX ст.), який налічує понад 6000 видань. Період видання книг – від кінця XVII – до 50 років ХХ століття.

Витоки книжкових фондів нашої бібліотеки беруть початок у 1930 році – що складає 93 роки від часу заснування університету. Протягом такого поважного віку серед інших книг зберіглися дореволюційні видання з різних галузей знань, енциклопедичні видання, праці вчених університету, іноземні та періодичні видання минулих років.

Принадою наших видань є не тільки вік – вони цікаві за своїм змістом, унікальністю друку, шрифтом, мовою.

На екскурсію завітали студенти з факультету Дизайну, тому працівники бібліотеки підготували для них виставку журналів мод періоду  з 1874 по 90-ті роки минулого століття, на сторінках яких яскраво представлені пишність вбрання XIX століття, елегантність 50-х років, розкутість 70-х, епатажність 90-х. Майбутні фахівці були у захваті від розгорнутої в тогочасних ілюстраціях історії костюму. А з розповіді бібліотекарів дізналися, що на полицях у книгах та журналах ще приховано безліч цікавинок, які можуть стати ідеями для натхнення і дизайнерської творчості.

Здобувачі ознайомились з виставкою видань вчених університету, зокрема засновника наукової школи КНУТД академіка Володимира Георгійовича Шапошнікова, оглянули виставку видань української та іноземної художньої літератури початку минулого століття. Кульмінацією зустрічі стало завдання на інтуїцію: вгадати місце знаходження найдавнішої книги бібліотеки – лекцій з математики А.Г. Кестнера у перекладі з англійської (1792).

Науково-технічна бібліотека КНУТД висловлює подяку за організацію зустрічі Дарині Черняк доценту кафедри філософії та культурології, та запрошує усіх студентів до бібліотеки.

 Текст Людмила Крехова

 
Профіль автора в Scopus: покрокова інструкція
Інформація - Новини
Середа, 19 квітня 2023, 09:24

Webinaros

Нагадуємо вам про продовження квітневої серії вебінарів щодо роботи з міжнародними наукометричними базами даних Scopus та Web of Science.

Тренер: Людмила Троценко Ambassador Research Intelligence

Профіль автора в Scopus: покрокова інструкція

20 квітня 2023  11:00

Дізнайтеся, як створюються та керуються профілі авторів у Scopus, і навчіться самостійно коригувати свій профіль за допомогою Authors Feedback Wizard

Реєстрація

 
Найближчі вебінари українською
Інформація - Новини
Понеділок, 10 квітня 2023, 13:48

Webinaros

Нагадуємо вам про проведення найближчих вебінарів від ескпертів провідних міжнародниї наукометричних баз.

Scopus у роботі дослідника

12 квітня 2023  14:00

Протягом вебінару поговоримо про те, що таке реферативна база Scopus? Які джерела у ній індексуються? Яку саме інформацію та як саме можна у ній знайти?

Реєстрація

Пошукові запити у Web of Science Core Collection без таємниць

13 квітня 2023  16:15 - 17:15

На вебінарі розглянемо чотири типи пошуків Web of Science Core Collection: базовий, розширений, у пристатейній бібліографії та за автором. Розберемо що можемо знайти, з яких джерел, синтаксис пошуків, складнощі з якими можуть стикнутися користувачі та як їх уникнути. Повторимо збереження та аналіз результатів.

Реєстрація

 
Видатні вчені на сторінках колекційних видань
Інформація - Новини
Середа, 29 березня 2023, 13:27

Науково-технічна бібліотека КНУТД заснована разом з університетом у 1930 році . Початок її фондам було покладено передачею 500 екземплярів книг з бібліотеки Київського політехнічного інституту.

Одним із  підрозділів бібліотеки  є відділ зберігання фондів, який вивчає, накопичує, зберігає книжкові пам’ятки. Зміст фонду – 6678 екземплярів друкованих книг (без урахування періодичних видань) ХVІІІ-ХХ ст., це : наукова, науково-популярна, довідкова, навчальна та художня література, іноземні видання.

З метою збереження, вивчення, популяризації видань ми розповідаємо про книги видатних вчених, що зберігаються у наших книгозбірнях. Представлені до вашої уваги праці світових науковців увійшли до політематичної  колекції видань до 1940 року.

Текст: Людмила Крехова, Ніна Максимова

 
21 березня Всесвітній день поезії
Інформація - Новини
Вівторок, 21 березня 2023, 11:52

Щорічно 21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії.

Поезія, за Словником української мови, це словесна художня творчість; мистецтво художнього відображення дійсності в словесних образах.

Для поціновувачів слово «поезія» значно більше, ніж ділове визначення, це простір, окремий світ, величне розмаїття думок, уяви, емоцій, прекрасне та особисте.

За що так полюбляють поезію читачі, любителі римованого слова?

Можливо за влучність, можливість пережити почуття причетності, за красу мовлення, співпереживання, уміння поета побачити та передати те, що не можуть передати інші, за відповіді на найгостріші й найглибші духовні питання сучасної людини.

Війна, на жаль, внесла корективи в наше сприйняття поезії. Ні, ми не перестали читати вірші про філософію життя, кохання, природу…  Але ми стали частіше гортати новини, прозу воєнного часу, та шукати тексти, де йдеться про мужність українських воїнів, нескореність духу, про щоденні подвиги на фронті і в тилу, про тугу від втрат. Події, що відбуваються у нашій країні, у житті кожного з нас, мали вилитись в слова. Мабуть, так завжди народжувалась поезія війни…

Покладені на музику то болючі, то життєдайні слова залунали для нас особливо щемливо, стали особистими, навіть інтимними, бо пройшли скрізь серце. Вони співзвучні з давніми козацькими баладами, народними піснями, з нашою історією і  водночас сучасні, злободенні, актуальні. Пісні російського вторгнення відображають наш український дух, українську вдачу, менталітет, наші цінності.

Науково-технічна бібліотека КНУТД пропонує ознайомитись з поетами-авторами та текстами пісень війни, які обов’язково (точно знаємо!) вийдуть окремим виданням та поповнять наші фонди. Додаємо посилання, за якими можливо послухати музичні твори. До вашої уваги виставка друкованих поетичних видань із бібліотечних фондів (прим. 1-0179).

                                                                                  Текст     Крехова Л. А.

 
Рейтинг репозитаріїв TRANSPARENT RANKING: Institutional Repositories by Google Scholar (лютий 2023 р.)
Інформація - Новини
Середа, 15 березня 2023, 14:19

Іспанська лабораторія Cybermetrics Lab, яка є автором рейтингу Webometrics, опублікувала черговий, випуск рейтингу репозитаріїв від Google Scholar – Ranking Web of World’s Repositories. Метою рейтингу є підтримка ініціативи відкритого доступу до наукових видань та інших академічних матеріалів в електронній формі, оцінка рівня відкритості академічних ресурсів та їх інтеграції у світовий інформаційний простір.

Електронний репозитарій Київського національного університету технологій та дизайну станом на лютий 2023 року знаходиться на 280 місці загального рейтингу репозитаріїв.

Серед 90 репозиторіїв українських інституцій Електронний репозитарій КНУТД посідає 18 місце. Завдяки плідній праці наших науково-педагогічних працівників, науковців та співробітників бібліотеки кількість документів у відкритому доступі збільшилася до 18900.

Університет всебічно підтримує ініціативу Open Scіence щодо поширення навчальних, наукових матеріалів та даних у відкритому доступі.

 
Всесвітній день захисту прав споживачів
Інформація - Новини
Вівторок, 14 березня 2023, 12:16

15 березня щорічно відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Датою для святкування цього дня була обрана річниця з дня історичного виступу американського президента Джона Кеннеді у 1961 році, в якому він назвав чотири основних права: право на інформацію, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим. Згодом, у 1985 році, незалежне неполітичне об'єднання – Міжнародна організація спілок споживачів – доповнила Кодекс споживача ще однією «четвіркою» прав: на відшкодування збитку, на споживчу освіту, на задоволення базових потреб та на здорове навколишнє середовище. Того ж року Генасамблея ООН прийняла керівні засади захисту інтересів споживачів, якими повинні керуватися уряди при визначенні політики і розробці законодавства у сфері захисту інтересів споживачів. Відтоді споживацькі права отримали міжнародне визнання і законність.

Список рекомендованих джерел

 
Фотовиставка "Рік війни"
Інформація - Новини
Субота, 04 березня 2023, 14:33

Запрошуємо до читальної зали бібліотеки (ауд. 1-0392) 8 березня 2023 р. о 12:00 на персональну фотовиставку старшого викладача кафедри мультимедійного дизайну Потаніна Станіслава Євгеновича - Рік війни.


 
Онлайн-тренінги та семінари Elsevier для України
Інформація - Новини
Середа, 22 лютого 2023, 13:18

Webinaros

Elsevier засуджує вторгнення Росії в Україну. Щоб підтримати українських науковців, дослідників і студентів у цей важкий час, Elsevier надає безоплатний доступ до своїх інструментів підтримки досліджень, наборів даних і освітніх рішень.

Як розпочати роботу із SciVal і виконувати бібліометричний аналіз?

22 лютого 2023  11:00

Дізнайтеся, що таке аналітичний інструмент SciVal і як розпочати з ним роботу.

Реєстрація

Профілі установ у Scopus - IPW без таємниць

7 березня 2023   11:00

Під час вебінару ви дізнаєтеся, як формуються профілі установ у Scopus і як ви можете коригувати профіль вашої установи з Institution Profile Wizard: як отримати доступ до IPW, як працювати з IPW, як можна коригувати профіль установи поза функціоналом IPW.

Реєстрація

SciVal/Scopus: як використовувати їхню унікальну синергію при підготовці тематичних звітів

23 березня 2023  11:00

Дізнайтеся, як вивести на якісно новий рівень звіти про науковий доробок, використовуючи різноманіття даних і можливостей бази Scopus й аналітичного інструмента SciVal.

Реєстрація

Scopus у роботі дослідника

12 квітня 2023  14:00

Протягом вебінару поговоримо про те, що таке реферативна база Scopus? Які джерела у ній індексуються? Яку саме інформацію та як саме можна у ній знайти?

Реєстрація

Ефективний пошук літератури в ScienceDirect

26 квітня 2023   14:00

Приєднуйтесь до нас, щоб дізнатись, яку літературу містить повнотекстова платформа ScienceDirect, як здійснювати пошук та налаштувати систему під свої дослідницькі потреби.

Реєстрація

Як аналізувати наукові результати з допомогою Scopus і SciVal

11 травня 2023  11:00

Scopus і SciVal уможливлюють швидку і всебічну оцінку результатів наукової діяльності.

Реєстрація

 
Акція- флешмоб «БІБЛІОДАР» до Міжнародного дня дарування книг
Інформація - Новини
Понеділок, 20 лютого 2023, 11:23

Книга  -  джерело знань, один із важливих засобів самовдосконалення та розвитку, допомагає самоутвердженню людини  в усіх сферах життєдіяльності.

У межах Міжнародного дня дарування книг науково-технічна бібліотека КНУТД оголошує акцію-флешмоб «Бібліодар» - дарунок бібліотеці.

Як приєднатися до акції-флешмобу?

  • Будь ласка, перегляньте  навчальну або наукову літературу, якою вже не користуєтеся.
  • Знайдіть свій улюблений художній твір у домашній бібліотеці.
  • Відберіть застарілі та російськомовні видання.
  • Принесіть книги до бібліотеки! НТБ КНУТД чекає на вас!

Очікувані результати акції –флешмобу «Бібліодар»:

  • Бібліотечні фонди поповняться новинками наукової, навчальної  та художньої літератури!
  •  Збільшення кількісної та якісної задоволеності потреб читачів.
  •  Застаріла та російськомовна література піде на макулатуру, а виручені кошти - на потреби ЗСУ.

Флешмоб «Бібліодар» триватиме протягом  лютого-березня 2023 року. Книги приймаємо у приміщенні робочого центру НТБ (ауд.1-116).

 
День Святого Валентина
Інформація - Новини
Понеділок, 13 лютого 2023, 14:34

"Любов це радість світу, сонце життя й весела мелодія в пустелі"
Болеслав Прус (польский письменник, один з видатних представників критичного реалізму).

14 лютого,  у День закоханих, є особливий привід висловити свої почуття, емоції, подарувати слова любові  єдиній, найважливішій людині у вашому житті.

Відтворити, передати все, що наповнює серце допоможуть книги. Написані талановитими письменниками, майстрами художнього слова, визнаними в Україні та у всьому світі, літературні твори стануть у нагоді, коли почуття , що заполонили вас, завадять висловити своє кохання.

"Мені хотілося сказати їй щось, але я не міг. Важко знайти слова, коли дійсно є що сказати. І навіть якщо потрібні слова приходять, то соромишся їх вимовити..."

- Є-М. Ремарк : "Три товариша".

Кожної миті ви думаєте про свого обранця, майже  як героїня "Конотопської відьми" Г. Квітки-Основ'яненка: "Аж жижки трусяться, щоб хоч би його побачити..."

Що зі мною? -  думаєте Ви, коли давно знайома людина полонить всі думки...
"Дружба між чоловіком і жінкою неможлива. Пристрасть, ворожнеча, обожнювання, любов – тільки не дружба." - О. Уальд.

Чи потрібно щось розуміти про кохання? Зовсім ні: "Жінка - як музика. Її можна любити, навіть не дуже розуміючи". -Л. Костенко: " Записки українського самашедшого".

Вам все буде до сили: "Немає перепони в цьому світі, подолати яку було б не під силу для щирої любові." – Вільям Шекспір.

І може не зовсім по книжковому, але спражнє: "- Усе в тебе — навіки. Кохання, обіцянки…
— А хіба можна інакше?
" - Люко Дашвар: "Село не люди".
Виставку видань та багато інших творів про кохання, серед яких роботи згаданих письменників,  читачі знайдуть на абонементі художньої літератури НТБ КНУТД.

Любі читачі! Вітаємо з Днем закоханих!!!

 
До Міжнародного дня жінок і дівчат у науці
Інформація - Новини
Субота, 11 лютого 2023, 00:00

Міжнародний день жінок і дівчат у науці (англ. International Day of Women and Girls in Science) — міжнародний день ООН; пам'ятна дата, присвячена незмірно важливій ролі жінок та дівчат у науці. Відзначається 11 лютого за підтримки ЮНЕСКО та спеціальної структури ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок, маючи на меті сприяння повноцінному та рівному доступу жінок та дівчат до участі в науці.

Історія

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій проголосила рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запоруку забезпечення ґендерної рівноправності в цій сфері. 22 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/70/212, якою встановила 11 лютого як Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

Україна підписала всі міжнародні документи світового і європейського значення, в яких викладено положення гендерної рівності; було визнано їх правомірність, сприйнято їх як орієнтир і взято зобов’язання щодо їх виконання. Принцип гендерної рівності закріплено в Конституції України і в Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків». Метою закону є досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності.

Українські жінки ніколи не відставали від світових тенденцій, і нам дійсно є чим пишатися. Причому на даний момент в Україні жінок у науці 46% — майже вдвічі більше, ніж в середньому у світі. Значно менше за своїх закордонних колег українські дослідниці жаліються і на гендерні упередження.

Сьогодні дослідники-жінки роблять вагомий внесок у розвиток науки України, особливо у таких напрямках як гуманітарні, суспільні, фармацевтичні, медичні, хімічні та біологічні науки. Втім країна втрачає частину освітнього потенціалу бакалаврів-жінок і магістрів-жінок через низький рівень участі дослідників-жінок у фізико-математичних і технічних дисциплінах. Через неспроможність збалансувати свою наукову діяльність та родинні обов’язки багато молодих жінок не досягають рівня кандидата або доктора наук, не просуваються кар’єрними сходами до керівних посад у науці або взагалі залишають її.

Негативними чинниками виступають уставлені гендерні стереотипи наукової спільноти та суспільства взагалі, криза в науковій сфері протягом останніх десятиліть, низький рівень фінансування, незадовільний рівень матеріально-технічного забезпечення наукових установ, втрата привабливості професії вченого та низький рівень оплати праці.

Наразі Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу. Українки успішно працюють у різних галузях наук. Найбільше науковиць у галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%), гуманітарних (60,3%) наук; у технічних науках — 34,1%.

З метою підтримки й відзначення талановитих науковиць та заохочення їх до розвитку української науки у 2018 році в Україні була запроваджена премія, яка є частиною глобальної Програми L'ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці». Вона створена для молодих жінок, які професійно займаються науковими дослідженнями у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг, математика) і мають активну позицію у популяризації науки.

Станом на 10 лютого 2023 р. серед науково-педагогічного складу КНУТД  80%  - жінки дослідниці, серед них завідуючих кафедрою більш ніж 50%, майже 90% деканів. У керівному складі університету 2 проректора – доктор економічних наук, професор Людмила ГАНУЩАК-ЄФІМЕНКО, доктор економічних наук, професор Оксана МОРГУЛЕЦЬ.

Науково-технічна бібліотека КНУТД вітає науковиць, аспіранток, докторанток та студенток зі святом, висловлюючи вдячність і повагу за відданість науці, натхненну працю та прагнення зробити особистий внесок у розвиток вітчизняної науки. Натхнення вам, оптимізму, успіху у втіленні проєктів та реалізації ідей!

 
29 січня День пам’яті Героїв Крут
Інформація - Новини
Понеділок, 30 січня 2023, 11:02

105 річниця бою під Крутами… Трагічної сторінки в історії новоствореної молодої незалежної Української Народної Республіки, яку героїчно та жертовно відстоювали сміливі, звитяжні юні Герої.

Бій під Крутами став оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ на Київ переважаючих сил супротивника – радянської росії. Історичні факти свідчать, що українськи вояки і добровольці змогли зупинити наступ більшовиків на Київ на декілька діб, коли у той час у Бересті (Брест-Литовську) тривали переговори між представниками Української Народної Республіки та країн Четверного союзу щодо мирного договору.

9 лютого 1918 року було підписано договір, яким визнано незалежність УНР та закріплено підстави для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

Участь у бою брали українські військові частини разом з учнями Київської юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького та Помічного студентського куреня Січових Стрільців у загальній чисельності бійців понад 500 воїнів і 20 старшин. До них доєдналися 80 добровольців із загону Вільного козацтва з Ніжина. Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції та героїзму українцям вдалося завдати втрат ворогові і стримати наступ.

Бій під Крутами тривав близько 6 годин. На жаль, українці зазнали великих втрат у нерівному бою, за різними оцінками загинуло близько 100 оборонців. З-поміж студентської молоді відомі 20 імен студентів Народного університету, Київського університету Святого Володимира, 2-ї Кирило-Мефодіївської гімназії. Тіла загиблих було перепоховано у Києві у березні 1918 року після визволення цих земель від російсько-більшовицьких окупантів.

Тим часом 4 лютого 1918 року більшовики під проводом Муравйова підійшли до Києва, завдавши через два дні масованого обстрілу місту, а ще через три дні увірвалися в Київ, проголосивши 11 лютого 1918 р. Українську Робітничо-Селянську Республіку на чолі з Народним Секретаріатом. А вже 1 березня 1918 року за підтримки німецьких та австро-угорській військ на основі Брестського договору Київ вдалося звільнити, а у квітні 1918 р. звільнили майже всю Україну.

Сторінки історії становлення української державності у далекому 1918 році під Крутами писані кров’ю, але вже у 2022 році на долю патріотів незалежної України знов випало боронити державу від російських окупантів. Неподалік місця подвигу під Крутами на початку березня 2022 року відбулися бої з російськими загарбниками, які знову йшли на Київ й були зупинені завдяки мужнім захисникам України. Сьогодні на захист своєї землі стали тисячі й мільйони українців, які взяли зброю, щоб дати відсіч окупаційній армії.

Запрошуємо читачів до науково-технічної бібліотеки доторкнутися до сторінок історії України, і в мирний час відвідати Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут» (Чернігівська область, с. Пам’ятне, вул. Героїв Крут, 38), де збережено факти і документи тих часів.

Подвиг Героїв Крут назавжди залишив слід в історії, серцях і пам’яті українців, і через століття ми відчуваємо неймовірну гордість за тих молодих українських хлопців, які на початку ХХ ст. дали бій окупантам.

Щира вдячність усім захисникам та захисницям України, які нині виборють нашу Перемогу та право жити вільним життям на своїй землі.

Вічна пам’ять і слава Героям!

 За інформаційними матеріалами Українського інституту національної пам’яті «Бій за майбутнє». Інформаційні матеріали до Дня пам'яті Героїв Крут–2023.

 
До Дня Соборності України – 2023 та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки
Інформація - Новини
Понеділок, 30 січня 2023, 10:43

Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлене Указом Президента України «Про День Соборності України» від 13 листопада 2014 року № 871.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха українського державотворення.

105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Цей факт руйнує твердження російської пропаганди, буцімто Української держави не існувало, її вигадали більшовики.

Пропонуємо користувачам бібліотеки ознайомитися з Інформаційними матеріалами до Дня Соборності України – 2023 та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Корисні тематичні посилання

Інтернет-банери

Банери до Дня Соборності. Переглянути та завантажити

Відео

Відеоролик «Разом з власної волі з 1919 року». Завантажити за посиланням

Відеоісторія «Українська революція 1917–1921 років. Як творилася держава». Дивіться за посиланням

Аудіо

Аудіоальбом «Пісні Української революції». Слухайте за посиланням

Інформаційні матеріали та методичні рекомендації

Інформаційні матеріали до 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки. Читайте за посиланням

Методичні рекомендації для загальноосвітніх навчальних закладів до Дня Соборності України – 2020. Читайте за посиланням

Виставкові проєкти

Виставка «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921». Переглянути та завантажити

Виставка «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір». Переглянути та завантажити

Виставка «Донбас: переPROчитання образу». Переглянути та завантажити

Ігри

Настільна гра «Українська революція 1917–1921». Переглянути та завантажити

Карткова гра «100 облич Української революції». Переглянути та завантажити

 
Візит представників компанії «HERZ Україна» до КНУТД
Інформація - Новини
Понеділок, 23 січня 2023, 11:40

17 січня 2023 року до КНУТД завітали давні партнери Університету, представники компанії «HERZ Україна». Від університету гостей вітали Володимир Стаценко, проректор з цифрової трансформації та Ігор Панасюк, директор Інституту інженерії та інформаційних технологій, компанію HЕRZ Україна представляли Тетяна Ківало, керівниця відділу маркетингу та Михайло Мацунич, інженер технічного відділу.

Webinaros

Компанія «HERZ» відома в Україні завдяки впровадженю на ринок широкого асортименту сучасної, високоякісної продукції для систем опалення, водо- та холодопостачання, що забезпечує раціональне та ощадне використання теплової енергії. Разом із активним розвитком торгової мережі, компанія велику увагу приділяє співпраці з освітніми закладами України, створюючи навчальні лабораторії, долучається до розроблення освітніх програм та створює власні, займається видавництвом навчальної літератури.

У рамках зустрічі, було презентовано навчальний посібник «Гідравліка – серце водяного опалення», автор Рудольф Яушоветц, дипломований інженер, професор. 20 примірників посібника було передано університету. Ознайомитися із змістом посібника можна в бібліотеці КНУТД та на кафедрі КІЕМ.

Технічна література HERZ Україна

Herz

 
Чергові Webinars Clarivate
Інформація - Новини
Понеділок, 16 січня 2023, 13:38

Webinaros

Віримо в ЗСУ і призначаємо чергові вебінари українською від Clarivate.

Research Smarter Про фінансування наукових досліджень

26 січня 2023 (10:15–11:15)

Стратегічні плани науково-дослідних установ та фінансових установ є центральним елементом планування та визначення майбутнього напрямку, тому відстеження фінансування та впливу досліджень є надзвичайно важливим.

Приєднуйтесь до нас, щоб дізнатися більше про аналіз фінансування досліджень, в тому числі про те, як визначити історичні тенденції та узгодити результати з вашим стратегічним планом. Ми також розкриємо ландшафт фінансування у вашій спеціальності, хто фінансує лідерів у вашій галузі та багато іншого.

Реєстрація

Відкритий доступ в Україні та світі

9 лютого 2023 (16:15–17:15)

Традиційний вебінар на честь річниці оголошення Будапештської ініціативи відкритого доступу. Що таке відкритий доступ, відкрита наука. Можливості, виклики науковцям установам, державі. Хто і як і скільки платить за публікацію, як друкуватися безкоштовно.

Реєстрація

Публікаційний процес в деталях

9 березня 2023 (16:15–17:15)

Оприлюднення результатів дослідження є важливим етапом кожного дослідження. Де і як буде опубліковані ваші данні матиме вплив на подальшу кар’єру, отримання визнання колег, можливість встановлення ефективних партнерств, отримання грантового фінансування. На вебінарі чому і як обрати видання що індексуються у Web of Science, як зберегти цей список, які бізнес-моделі видань і як опублікуватися безкоштовно, рецензування і його види, оформлення публікацій за форматом видання.

Реєстрація

 
До Міжнародного дня студента
Інформація - Новини
Четвер, 17 листопада 2022, 15:55

17-го листопада українська спільнота відзначає День студента!

Для чого потрібно вчитися? Щоб пізнавати навколишній світ, розвивати себе як особистість, здобувати знання, ставати професіоналом. Адже людина яка здобула вищу освіту, завжди здолає будь-які життєві труднощі.

Науково-технічна бібліотека КНУТД приєднується до привітань на адресу всіх студентів і викладачів. Бажаємо вам завжди бути переможцями, не втрачати дух свободи і впевнено дивитись у завтрашній день!

Студентство - це особливий світ, в якому варто побувати!

Що ж таке – бути студентом?: реалізовувати свої мрії:

  • ви здобуваєте освіту, яка стане запорукою здійснення ваших прагнень;
  • знайомитись з якомога більшою кількістю людей;
  • знайти нових друзів у студентській спільноті, брати участь у конференціях чи роботі громадських організацій; визначатись зі своїми пріоритетами та здобувати досвід: практика / стажування / волонтерство / робота під час навчання в університеті допоможуть зрозуміти, що вам подобається робити, що точно не подобається, які умови вас задовольняють, а що ви ніколи не зможете терпіти. Крім цього, ви дізнаєтесь, як влаштовані різні компанії та сфера загалом;
  • розширювати світогляд та відкривати нове: навчання, змістовні лекції, непересічні особистості викладачів, івенти вашого міста збагатять вас новими знаннями, допоможуть не просто дискутувати про майбутню професію або про сучасне мистецтво, літературу, чи останні новини, а й відкриють для вас необмежені можливості, вакансії, проєкти;
  • літати, падати, підніматись, сміятись, кохати, помилятись, знаходити, йти далі!

З Міжнародним днем студентів Вас!

 
Виставка видань до Дня української писемності та мови
Інформація - Новини
Середа, 09 листопада 2022, 11:55

Сьогодні, 9 листопада, наша країна відзначає День української писемності та мови. Це свято, яке було встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го, відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ».

Okollaj

Українська мова входить до 30 найпоширеніших мов світу. Носіями української мови є майже 45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. На честь свята жителі України також можуть написати Радіодиктант національної єдності, який започаткований у 2000 році.

До вашої уваги бібліотека пропонує книжкову виставку до Дня української писемності та мови на абонементі обслуговування науковою літературою.

 
Науково-практичний семінар «AIP style – міжнародний стиль цитування та посилання в галузі фізики»
Інформація - Новини
Вівторок, 25 жовтня 2022, 13:32

Бібліотека КПІ запрошує науковців, викладачів, аспірантів, студентів, бібліотекарів та усіх охочих до участі у заходах в межах Міжнародного тижня Відкритого доступу та Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності (24-30 жовтня).

API

На науково-практичному семінарі «AIP style (стиль Американського інституту фізики) – міжнародний стиль цитування та посилання в галузі фізики» розглянемо:

  • AIP Style як найбільш розповсюджений міжнародний стиль в галузі фізики;
  • особливості оформлення посилань у тексті роботи;
  • упорядкування списку використаних джерел.

Доповідач: Ніжинська Тетяна, консультант Центру інформаційної підтримки освіти та досліджень Бібліотеки КПІ

Реєстрація.

 
День захисників і захисниць України. День Українського козацтва
Інформація - Новини
П'ятниця, 14 жовтня 2022, 12:46

14 жовтня ми відзначаємо День захисників і захисниць України.

День тих, хто продовжує боротьбу багатьох поколінь нашого народу, які завжди боронили свободу та волю для українців. На 14 жовтня припадає християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Образ козака – захисника рідної землі – близький кожному українцю.

Згадаємо як козаки боронили волю та землю українську.

Слово «козак», у Великому тлумачному словнику української мови, означає вільну людину, здавалося б поняття більш історичне, ніж сучасне. Насправді, для українців, це не просто поняття – це сила духу, вдача, характер. Саме козацтву стало під силу взяти на себе оборону віри і прав, культури українського народу.

Сьогодні козаків уособлюють воїни – захисники та захисниці України, що у звитяжній боротьбі відстоюють нашу волю і незалежність. Впевнені, що свою мужність, сміливість, любов до рідної землі наші сучасники узяли й від українського козацтва, яке було не тільки військовою, а й національно-політичною силою.

Багато найяскравіших сторінок вписало запорізьке козацтво до літопису українського народу, залишило глибокий слід у його свідомості й пам’яті, вплинуло на формування демократичних ідеалів, яскраво позначилося у поезії та мистецтві. Сучасні захисники та захисниці України продовжують писати нашу історію.

Okollaj

Сьогодні НТБ КНУТД підготувало підбірку картин на козацьку тематику під назвою «Козаки очима художників та бібліотекарів».

Запрошуємо до перегляду: на світлинах народні зображення Козака Мамая, полотна видатних художників ХІХ-ХХ ст., твори сучасних художників, і – портрети наших захисників! Вони ще не написані, є тільки фото, але зігрівають наші душі, надихають, підтримують!

Okollaj

захісники Донецького аеропорту

Зі святом, з Днем захисників і захисниць України!

Зі святом Покрови Пресвятої Богородиці!

З Днем Українського козацтва!

Слава усім нашим героям! Слава усім, хто воює, працює й допомагає!

Слава Україні!

 
День художника України
Інформація - Новини
П'ятниця, 07 жовтня 2022, 12:29

Okollaj

Густими барвами земними

Він звеселяє полотно…

Максим Рильський «Художник»

Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності людини, оскільки в художній палітрі кристалізується її внутрішній світ, звучать кольори глибоких почуттів. Роботи митців пробуджують прагнення до прекрасного, спонукають замислитися над змістом буття.

Вишуканий живопис, віртуозна графіка, майстерна пластика – невід’ємна частина національної культури, джерело духовного розвитку і задоволення естетичних потреб українського суспільства. Творчі досягнення художників свідчать про потужний потенціал нашого народу, сприяють створенню позитивного іміджу України у світі, прославляють українську культуру.

Багатьом українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва. Потенціал сучасних художників країни також вартий уваги, адже багато з них організовують свої виставки не тільки на Батьківщині, а й за кордоном – у найвідоміших виставкових центрах. При цьому вони залишаються впізнаваними й самобутніми.

Щиро вітаємо усіх працівників Київського національного університету технологій та дизайну, причетних до художнього мистецтва зі святом! Ви стверджуєте вічні загальнолюдські цінності, приносите людям радість спілкування з прекрасним, при цьому дбайливо зберігаєте і розвиваєте традиції самобутньої національної художньої школи.

Щиро бажаємо творчого натхнення, новаторських ідей та наснаги, любові до рідної України. Завдяки Вам зустрічі з прекрасним можливі для всіх. З Днем художника!

День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з указом президента (№ 1132/98) від 9 жовтня 1998р. В 2022 році День художника України припадає на 9 жовтня.

 
Чергові вебінари українською від Clarivate
Інформація - Новини
Вівторок, 04 жовтня 2022, 13:40

Webinaros

Віримо в ЗСУ і призначаємо чергові вебінари українською від Clarivate. В жовтні ще раз поговоримо про наукометрію, авторів, цитування, нобелівську премію і цілі сталого розвитку ООН.

Основи наукометрії. Серія Clarivate науковцям 2022

6 жовтня 2022 (10:15–11:15)

Історичний екскурс, термінологія, данні, показники та їхнє коректне і некоректне застосування. Розберемо як розраховуються і що впливає на імпакт-фактор і його варіації, Journal Citation Indicator, квартиль, h-індекс, CNCI, beamplots, та чим вони корисні науковцю у щоденній практиці.

Реєстрація

Автори та цитування

13 жовтня 2022 (10:15–11:15)

Які показники, абсолютні та нормалізовані метрики використовують для оцінки впливу науковця. Що таке високоцитовані роботи та високоцитовані науковці. Як визначаються Citation Laureates™, яким чином вони пов’язані з Нобелівською премією. І практичний блок як працювати з профілем автора у Web of Science. Куди зник Publons? Як поєднати кілька колекцій документів одного автора.

Реєстрація

Research Smarter: Збільшення вашого наукового внеску у досягнення Цілей сталого розвитку ООН (UN Sustainable Development Goals)

27 жовтня 2022 (10:15–11:15)

Науково-дослідні установи світу зробили Цілі сталого розвитку ООН невід'ємною частиною своїх місій. Для просування досліджень, спрямованих на вирішення глобальних проблем вам потрібні надійні базові орієнтири. Використовуючи правильні дані та інструменти, ви можете покращити свої дослідження, орієнтуючи їх на досягнення цілей сталого розвитку. На цьому вебінарі ви дізнаєтесь, як Web of Science та InCites інструменти Clarivate допоможуть: дослідити причини сьогоднішніх наукових проривів; знаходити основу для подальших відкриттів у різних дисциплінах; швидко оцінити поточне дослідне середовище.

Реєстрація

 
Англомовні освітні вебінари
Інформація - Новини
Понеділок, 12 вересня 2022, 10:47

Webinaros

Компанія Elsevier підготувала нову серію англомовних освітніх вебінарів.

ScienceDirect in didactics

13 вересня 2022 (11:00)

Використання платформи ScienceDirect для підтримки навчального процесу, допомоги студентам і відвідувачам бібліотеки в доступі до знань.

Реєстрація

Library Trends: Information literacy

14 вересня 2022 (11:00)

Дискусія, у якій бібліотекарі з різних країн поділяться досвідом навчання інформаційній грамотності.

Реєстрація

Institutional profiles: IPW without mysteries

27 вересня 2022 (11:00)

Організація інституційних профілів у Scopus, моніторинг та корегування. Крім того, отримання доступу до інституційного профілю установи (IPW), робота з IPW і можливості для корегування профілю без використання IPW.

Реєстрація

How to manage and analyze your research with SciVal and Scopus

12 жовтня 2022 (11:00)

Обговорення ефективних способів управління організаційною структурою та здійснення аналізу за допомогою Scopus і SciVal.

Реєстрація

SDGs: How to assess social impact

26 жовтня 2022 (11:00)

Представлення SDG в аналітичних рішеннях Elsevier і використання цієї інформації для подальшої оцінки досліджень.

Реєстрація

SciVal Camp Autumn 2022. Day 1

08 листопада 2022 (12:00)

Основні принципи роботи та практичні аспекти можливостей SciVal.

Реєстрація

SciVal Camp Autumn 2022. Day 2

09 листопада 2022 (12:00)

Мій SciVal: керування робочим простором і звітування (практичні аспекти можливостей SciVal).

Реєстрація

SciVal Camp Autumn 2022. Day 3

10 листопада 2022 (12:00)

SciVal 2022: огляд оновлень (практичні аспекти можливостей SciVal).

Реєстрація

Elsevier Author Workshop: How to write and publish

22 листопада 2022 (11:00)

Авторські поради та прийоми для покращення якості рукописів і збільшення шансів на публікацію в авторитетних міжнародних журналах.

Реєстрація

Elsevier Author Workshop: How to find the right journal for your manuscript

23 листопада 2022 (11:00)

Знайомство авторів із практичним аспектом відбору журналів для читання та публікації своїх робіт на основі перевірених джерел інформації.

Реєстрація

Elsevier Author Workshop: Best practices in publishing, an author panel discussion

24 листопада 2022 (11:00)

Панельньна дискусія за участі деяких авторів CEE, роботи яких успішно опубліковано у журналах Elsevier.

Реєстрація

 
Міжнародний день захисту освіти від нападів
Інформація - Новини
П'ятниця, 09 вересня 2022, 11:51

Osvita

9 вересня 2022 року, Україна разом зі світом відзначає Міжнародний день захисту освіти від нападів. Його проголосила Генеральна Асамблея ООН 29 травня 2020 року. Згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї, уряди несуть першочергову відповідальність за забезпечення захисту та інклюзивної якісної освіти, а також за рівноправність в освіті на всіх рівнях для всіх учнів, особливо тих, які знаходяться в несприятливому становищі.

Для освітніх закладів України Міжнародний день захисту освіти від нападів сьогодні актуальний як ніколи: станом на 5 вересня повністю зруйновано 284 освітніх закладів, а кількість постраждалих будівель становить 2177. Разом — 2461 навчальний заклад. Такі відомості подає інтерактивна мапа МОН. Вона має промовисту назву Saveschoois.

Воєнний стан не завадив українській освіті продовжити свою працю: навчальний рік 2022/2023 у закладах фахової передвищої та вищої освіти розпочато!

Студенти КНУТД приступили до навчання з 1 серпня. Тому що, кожен українець повинен продовжувати виконувати те, що він вміє найкраще: студенти – навчатися, здобувати освіту, яка дає людям знання, вміння, інформацію, дозволяє їм знати свої права та обов'язки щодо своєї сім'ї, суспільства, нації та розбудови України.

Науково-технічна бібліотека КНУТД займає активну позицію в захисті освіти, продовжуючи свою роботу з забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів бібліотеки. Слава Україні!

 
«Elsevier» продовжує підтримувати українську наукову спільноту
Інформація - Новини
Понеділок, 22 серпня 2022, 11:24

Підтримка

Elsevier надає безкоштовний доступ до своїх дослідницьких інструментів, баз даних, освітніх платформ для полегшення роботи науковців у цей складний період.

Створено Resource Centre, де науковці та студенти Київського національного університету технологій та дизайну можуть зареєструватись, щоб отримати доступ до таких продуктів Elsevier як ScienceDirect, Scopus, Researcher Discovery, Researcher Academy і Mendeley.

Детальнішу інформацію про доступні ресурси, вхід на платформи а також короткі інструкції по роботі з ними можна отримати, відвідавши сторінку Resource Centre.

Компанія пропонує можливість безоплатно публікувати результати наукових досліджень у своїх виданнях «золотого» відкритого доступу. Важливо, щоб відповідальний автор був працівником української установи (мав українську афіліацію). 100 %-ва знижка застосовується автоматично, про що компанія повідомить автора у процесі опрацювання поданого рукопису.

З будь-якими запитаннями завжди можна звернутися в службу підтримки Elsevier Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

При виникненні питань щодо бібліометричних показників звертатись до служби бібліометрії (прим. 1-0167; 1-0426; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ).

 
Чекаємо на зустріч у нашій бібліотеці
Інформація - Новини
Середа, 10 серпня 2022, 17:06

Library

Шановні користувачі науково-технічної бібліотеки КНУТД! Ми з нетерпінням чекаємо на зустріч у нашій бібліотеці з усіма учасниками освітнього процесу та працюємо на задоволення запитів та інформаційних потреб освітньо-наукової спільноти Університету! Працівники бібліотеки завжди на зв'язку з тими категоріями користувачів, які бажають отримувати доступ до наших ресурсів онлайн. Нагадуємо про корисні бібліотечні сервіси та послуги:

Електронний каталог

Інституційний репозитарій

Електронна бібліотека періодичних видань КНУТД

Електронна доставка документів

Визначення індексів УДК

Електронні виставки


 
До уваги користувачів!
Інформація - Новини
Середа, 10 серпня 2022, 15:07

55

До уваги користувачів!

Для зручності обслуговування користувачів та враховуючи реалії сьогодення науково-технічна бібліотека впроваджує додатковий алгоритм обслуговування.

1. Користувачі, які не мають можливості особисто відвідати бібліотеку для повернення літератури, можуть надіслати книги до відділення «Нової пошти» №127 у м. Києві (пров. Євгена Гуцала, 4. Цифрова адреса:11/127), з оплатою вартості доставки за рахунок Відправника.

2. Ми також виконаємо Ваше замовлення видань, які наявні в каталозі бібліотеки. Для цього просимо надіслати список видань на електронну адресу бібліотеки Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду з позначкою "Для відділу обслуговування навчальною літературою".

Отримувач вказується після погодження замовлення зі співробітником бібліотеки.
З питань доставки поштового відправлення, заміни втраченої літератури, замовлення видань просимо звертатися на електронну адресу бібліотеки.

 
Вебінари літньої школи SUES Summer School
Інформація - Новини
Вівторок, 09 серпня 2022, 10:40

Sues

У межах ініціативи Supporting Ukrainian Editorial Staff (SUES) протягом серпня-вересня відбудеться серія вебінарів, під час яких розглядатимуться питання стандартів видавничої практики, а також йтиметься про переваги внесення журналів до Директорії журналів відкритого доступу (DOAJ).

Індексація журналів у Директорії журналів відкритого доступу (DOAJ)»

9 серпня об 11:00

Ви дізнаєтесь, чому важливо представити ваш журнал у DOAJ, як правильно заповнювати заявку, на що потрібно звернути увагу на етапі розроблення вебсайту видання. Асоційовані редактори DOAJ розкажуть про ключові критерії включення у Директорію та поширені причини відмов.

Реєстрація

Авторське право та електронні ліцензії

16 серпня об 11:00

Йтиметься про переваги використання електронних ліцензій «Creative Commons» та їхнє поєднання із авторським правом.

Реєстрація

Кращі практики видання журналів

5 вересня об 11:00

Представники Європейської асоціації наукових редакторів (EASE) розкажуть про найкращі видавничі практики наукової літератури, правила розроблення видавничих політик, обмін метаданими, етику публікаційної діяльності та рецензування.

Реєстрація

 
Запрошуємо на безкоштовні вебінари в липні та серпні від Clarivate
Інформація - Новини
Вівторок, 05 липня 2022, 10:14

Webinar1

Оцінка міжнародної співпраці. Серія Clarivate науковцям

7 липня 2022, 10:15–11:15

Міжнародна співпраця відкриває можливості проведення наукових досліджень на більш якісному рівні, кращій презентації наукових здобутків, та отриманню додаткового фінансування. Як визначити наявні та потенційні співпраці, оцінити їхню ефективність за допомогою Web of Science Core Collection та InCites. На вебінарі проаналізуємо співпрацю як України в цілому так і окремої установи. Відповіді на питання з реєстраційних анкет.

Реєстрація

Research Smarter: Демонстрація досліджень вашої установи

26 липня 2022, 10:15–11:15

Незалежно від того, чи є ви окремим дослідником чи адміністратором установи, демонстрація вашої роботи відіграє ключову роль у залученні підтримки та налагодженні нових партнерських відносин. Відвідайте цю сесію, щоб дізнатися більше про створення надійних профілів дослідників та установ, які використовують інструменти та дані Clarivate. Зробіть цінну роботу у вашому портфоліо більш доступною!

Реєстрація

Презентація наукових здобутків вченого

11 серпня 2022, 10:15–11:15

Традиційно оцінку наукової діяльності вченого проводять по опублікованих роботах, оглядах, патентах, отриманих грантах, участі в рецензуванні тощо. Наявність однофамільців, що можуть працювати в тій самій галузі, зміна науковцем прізвища або варіації транслітерації, тематика роботи на стику наук, та зміна місця роботи, наприклад наукові стажування чи робота за грантами значно ускладнюють ідентифікацію робіт науковця. Протягом вебінару розглянемо основні наукометричні показники які використовуються для наукової діяльності, пошук на аналіз науковця у Web of Science, корегування авторських профілів на інших ресурсах зокрема Publons, Orcid, ResearchGate, Google Scholar.

Реєстрація

 
Червневі вебінари від ELSEVIER
Інформація - Новини
Понеділок, 30 травня 2022, 13:13

Webinar

З 9 по 30 червня 2022 року відбудеться чергова серія вебінарів для українських вчених з питань використання ресурсів Web of Science. Розглядатимуться питання використання ресурсів Clarivate для наукової діяльності, пошуку видання для публікації, правил та видів цитування, можливості нового Journal Citation Reports.

Як обрати видання для публікації та не помилитися з вибором

9 червня 2022, 10:15–11:15

Що дає науковцю публікація в міжнародному виданні? Як обрати видання для публікації? Скільки коштує? Де опублікуватися безкоштовно? В яких журналах більше статей за моєю темою за останні роки? Як зберегти перелік таких видань? Що таке високоцитована робота? Чи є обмеження за кількістю авторів, установ, посилань в переліку літератури? Як швидко статтю прорецензують і надрукують? Структура статті, правила оформлення. Як швидко і без помилок оформити публікацію за форматом видання Що можна/не можна робити зі статтею після публікації? Перевірка індексації видання у Web of Science Core Collection.

Реєстрація

Clarivate для науковців

14 червня 2022, 10:15–11:15

Мета вебінару нагадати/познайомити, навчити ефективно працювати з головними ресурсами Clarivate для наукової діяльності. Зокрема з базою даних Web of Science Core Collection для пошуку, аналізу наукової літератури, підбору видань, партнерств, грантів. Journal Citation Reports для коректної оцінці, порівняння видань. EndNote - оформлення власних публікацій за форматами обраного видання, EndNote Click пошук повних текстів, Publons презентації досягнень науковця. Розраховано на початківців та тих хто бажає ознайомитися з останніми оновленнями ресурсів.

Реєстрація

Research Smarter: Світ цитувань

28 червня 2022, 10:15–11:15

Цитування та його види. Чому ми цитуємо документи? Структура Web of Science, звідки та які там цитування, як їх оцінити та використати. Чемпіони цитувань та сплячі красуні.Звіт по цитуванню та пов'язані записи. Про що говорять абсолютні та нормалізовані показники, які використовували цитування: імпакт-фактор, CNCI, JCI, індекс Хірша тощо. Як ці метрика використовується для оцінки організацій, тем і науковців. Як збільшити цитування та h-індекс? Чому не підраховано всі цитати? Профіль автора, хто та де цитує ваші публікації (географія цитування). Пошук в пристатейній бібліографії. Як знайти цитування робіт/журналів, якщо вони не проіндексовані у Web of Science?

Реєстрація

Research Smarter: Новий Journal Citation Reports

30 червня 2022, 10:15–11:15

Що чекає нас в новому Journal Citation Reports? Приєднуйтесь до нашого вебінару, щоб дізнатися як проаналізувати впливовість журналу, досліджуючи значну кількість показників цитування, в тч імпакт-фактор журналу, і його варіації, JCI квартиль та інші. І як приймати зважені рішення де публікуватися, незалежно від того, надсилаєте ви свій перший рукопис чи чергова видатна публікація.

Реєстрація

 
Запрошуємо на травневі вебінари Web of Science
Інформація - Новини
Четвер, 28 квітня 2022, 10:57

Запрошуємо, за можливості, в цей складний для країни час долучатися до вебінарів. Як завжди вебінари безкоштовні, на платформі Webex, з можливістю отримати сертифікат учасника, за умови прослуховування більше 90 % основного часу вебінару.

Web of Science Core Collection для ефективної наукової діяльності

5 травня 10:15–11:15

Можливості Web of Science Core Collection для науковця, викладача та адміністратора. Де знайти ключову літературу за своєю темою? Де знайти партнера або рецензента? Які установи та науковці є лідерами за даним напрямом? Як з ними зв’язатися? Які видання спеціалізуються на даній темі? Які установи фінансували такі дослідження? Як знайти відповіді на ці питання за допомогою базового пошуку з використанням операторів пошуку та символів скорочення. Як виділити найцитованіші роботи останніх років? Як зберегти та поділитися з колегами найцікавішими даними? Як проаналізувати вибірку документів?

Реєстрація

Профіль установи: створення, корегування, використання

10 травня 10:15–11:15

Коли, навіщо і кому необхідно оцінювати публікаційну діяльність організації? Які показники можна та варто дивитися? Складнощі та шляхи подолання при пошуку і аналізу публікацій установи. Створення та підтримання в актуальному стані профілю установи у Web of Science Core Collection. Які роботи (не) можуть потрапити в профіль організації? Як створити і експортувати в певному форматі список публікацій організації на певні роки. Відповіді на запитання, що буде поставлено в реєстраційних анкетах.

Реєстрація

Можливості аналітичного інструменту InCites для науковця та адміністратора

12 травня 10:15–11:15

Оглядовий вебінар можливостей аналітичного інструменту InCites. Які дані використовуються, які показники розраховуються, що таке CNCI, на що звертати увагу при аналізі здобутків установи, як порівняти ВНЗ за здобутками у певній галузі. Яка установа більш ефективна в певній галузі, чому? Критерії ефективності співпраці. Пошук партнерів для виконання проектів Аналіз документів за певною темою. Готові автоматичні звіти і результати з урахуванням запитів користувача. Відповіді на запитання, що буде поставлено в реєстраційних анкетах.

Реєстрація

Research Smarter: Огляд літератури на відмінно

24 травня 10:15–11:15

Робота з джерелами інформації потребує певних навиків. Незалежно від того, працюєте ви над оглядом чи дисертацію, опис поточного стану проблеми, аргументація вибраної теми, вибір джерел які варті уваги можуть викликати хвилювання не лише у початківців. Не певні з чого почати? Відвідайте цю сесію, щоб дізнатися, як не боятися огляду літератури. Обговоримо як знайти відповідні статті; зрозуміти, які статті вказують на перспективні дослідження; як легко збирати й цитувати посилання; як працювати з посиланнями при написанні роботи та забезпечувати успішну співпрацю зі своїми співавторами.

Реєстрація

SWOT-аналіз в InCites: справжній коректний аналіз за спеціалізаціями

26 травня 10:15-11:15

InCites Benchmarking & Analytics на основі даних Web of Science Core Collection надає вам об’єктивні та надійні індикатори, необхідні для прийняття впевнених рішень щодо ваших досліджень. Приєднуйтесь до цієї сесії, щоб дізнатися, як коректно аналізувати продуктивність інституцій, оцінювати співпрацю, визначати експертів у тематиці, демонструвати сильні сторони, відкривати можливості, порівнювати з аналогами тощо.

Реєстрація

 
Вебінари для українських вчених із питань використання платформи Web of Science
Інформація - Новини
Понеділок, 21 березня 2022, 22:27

Webinar

Протягом тижня компанія Clarivate проведе безплатні вебінари українською мовою, присвячені питанням наукометрії та бібліометрії, на яких розглядатимуться особливості публікації результатів наукової діяльності вчених у виданнях, що індексуються базою даних Web of Science, можливості використання Web of Science та інструментів платформи.

«Research Smarter: Прикладна наукометрія»

22 березня 2022 року, 10:15–11:15

Наукометрія та бібліометрія – терміни які впевнено увійшли в життя науковців і викликають діаметрально протилежні емоції: від захоплення та ідеалізації до стійкого несприйняття. На вебінарі буде розглянуто мету та завдання наукометрії, які дані та з яких джерел використовуються для аналізу, критерії їхньої якості, як розраховуються та для чого (не)можна використовувати: імпакт-фактор і його варіації, Journal Citation Indicator, квартиль, h-індекс, CNCI, beamplots. Буде розглянуто приклади застосування наукометричних показників, а також причини та наслідки. Обговорюватиметься використання даних для побудови дорожньої карти наукової діяльності вченого, установи, країни.

Реєстрація

«Research Smarter: Зважена оцінка видань»

24 березня 2022 року, 10:15–11:15

Зростання кількості наукових результатів, зміни в публікаційному ландшафті, спричинені поширенням відкритого доступу, вимоги до публікацій і активність хижацьких видань спонукають авторів бути уважними при виборі видання для публікації. На вебінарі учасники розглянуть процес відбору видань для індексування у Web of Science, з яких галузей знань, які критерії якості видання, які додаткові показники та метрики видання доступні в Journal Citation Reports, як знайти краще видання для публікації або перевірити чи дійсно запропоноване видання індексується базою даних.

Реєстрація

 
Медичні ресурси Elsevier
Інформація - Новини
Середа, 16 березня 2022, 16:58

AdobeStock

Для підтримки медичної спільноти України в умовах війни розв’язаної РФ, компанія Elsevier відкрила безкоштовний доступ до медичних освітніх платформ ClinicalKey, Complete Anatomy та Osmosis. Підключитися до ресурсів:

ClinicalKey – база даних, що містить провідні повнотекстові довідники і журнали, інформацію про ліки, відеоматеріали, практичні рекомендації тощо.

Заповнити онлайн-форму

Complete Anatomy – найдосконаліша в світі платформа 3D анатомії, що застосовується фахівцями зі всього світу для вивчення складних анатомічних структур.

Інструкція

Osmosis – медична освітня платформа для студентів-медиків, лікарів та осіб, які доглядають за пацієнтами. Бібліотека складається з понад 2 тисяч відео з патології, фізіології, фармакології та клінічної практики.

Інструкція

 
Вебінари в лютому від Clarivate
Інформація - Новини
Середа, 02 лютого 2022, 11:17

Webinar

20 років Будапештській ініціативі відкритого доступу: як змінився публікаційний ландшафт

10 лютого 16:15–17:15

Відкритий доступ. Відкрита наука. Визначення. Складові. Функції. Вплив на публікації. Відкритий доступ та його види. Вартість публікацій. Вплив на доступ і поширення знань. Аналіз відкритих публікацій України.

Реєстрація

Research Smarter: Derwent Innovation Index: додаткові можливості для наукових досліджень

23 лютого 10:15–11:15

Дослідницька діяльність науково-дослідних установ та університетів відіграє вирішальну роль у життєвому циклі інновацій. Результати досліджень відбиваються у публікаціях та патентах. Виконуючи стандартні пошуки і намагаючись зрозуміти тенденції досліджень, наукова спільнота часто схильна покладатися лише на дані публікацій, нехтуючи важливими патентними даними. На вебінарі обговоримо патентні дані, доступні у Web of Science та інших рішеннях Clarivate.

Реєстрація

Research Smarter: Визначення експертів за допомогою даних Web of Science

24 лютого 10:15–11:15

На вебінарі сфокусуємося на здобутках науковців за даними Web of Science Core Collection. Розглянемо прикладні задачі: Хто є кваліфікованими спеціалістами з моєї спеціальності та є лідером? Де знаходяться центри передового досвіду в конкретному регіоні? З якими дослідниками варто шукати партнерства? З якими фахівцями співпрацюють мої конкуренти? Можливості та функції Publons та Orcid.

Реєстрація

Спільний вебінар Clarivate та Антиплагиат.

17 лютого 10:00-12:00

Ефективні інформаційні інструменти для роботи з науковими журналами

Реєстрація

 
Січневі вебінари Clarivate
Інформація - Новини
Вівторок, 25 січня 2022, 10:31

Webinar

Запрошуємо на січневі вебінари компанії Clarivate.

Можливості референс-менеджера EndNote для роботи з бібліографією

26 січня 2022, 16:15–17:15

Щоб не витрачати багато часу на оформлення переліків літератури за форматом обраного видання, уникнути помилок з бібліографією при написанні курсових, кваліфікаційних робіт чи дисертацій запрошуємо на вебінар де дізнаємося про референс-менеджер EndNote і як з ним працювати.

Реєстрація

Оновлена платформа Web of Science: швидше, зручніше, ефективніше

27 січня 2022, 16:15–17:15

Якщо ви розпочинаєте знайомство з Web of Science або бажаєте дізнатися про всі зміни що відбулися у новому інтерфейсі - запрошуємо на онлайн демонстрацію де відпрацюємо алгоритм ефективної роботи у новому інтерфейсі Web of Science. Визначимо що і як індексується на платформі і які можливості відкриває база науковцям. Розглянемо можливості кабінету користувача, алгоритм пошуку робіт за вказаною темою, які можуть бути помилки і як їх уникнути, оцінимо результати, розподіл документів за роками, цитування, h-індекс, хто цитує, чим корисний аналіз цитування, що таке пов’язані записи, які установи є літерами в даній галузі, як зв’язатися з науковцями даних установ, в яких видання варто публікувати результати, чи є безкоштовні публікації. Варіації пошуку у Web of Science.

Реєстрація

 
Повторний вебінар "Аналіз грантової підтримки та ефективності співпраці в Web of Science та InCites"
Інформація - Новини
Вівторок, 18 січня 2022, 13:50

Webinar

Шановні науковці! Компанія Clarivate запрошує на повторний вебінар "Аналіз грантової підтримки та ефективності співпраці в Web of Science та InCites"

20 січня 2022, 16:15–17:15

Реєстрація

13 січня під час вебінару оголошено вікторину, серед учасників, що до 9:00 20 січня дадуть на питання правильно відповіді, Random визначить володаря сувенірів.

Запитання тут

Відеопідказка

Удачі!

 
Перший вебінар у 2022 від Clarivate
Інформація - Новини
Вівторок, 11 січня 2022, 18:36

Webinar

Оголошуємо початок серії «Clarivate – науковцям 2022 або місце зустрічі змінити не можна».Запрошуємо на перший вебінар українською, безкоштовний, тривалість - одна година, проходить у Webex.

13 січня 2022, 16:15–17:15

Тема: Аналіз грантової підтримки та ефективності співпраці в Web of Science та InCites.

Наукові дослідження часто вимагають значних коштів. Грантова підтримка та співпраця з знаними лабораторіями світу буде на часі та дозволить і виконувати дослідження на більш високому рівні і швидше отримувати результати. На вебінарі з’ясуємо як знайти і проаналізувати здобутки інших установ, визначити лідерів та знайти їхні контакти. Проаналізувати співпраці своєї організації, з якими установами і чому вони більш ефективні. Визначити фонди, що фінансували аналогічні дослідження, які теми підтримувалися певною грантовою агенцією, у кого зі співвітчизників були такі гранти та, як завжди, відповіді на запитання з реєстраційних анкет.

Реєстрація

 
Вітаємо з новорічно-різдвяними святами!
Інформація - Новини
Четвер, 30 грудня 2021, 10:10

Вітаємо з новорічно-різдвяними святами! Бажаємо, щоб Новий рік приніс нові ідеї, проєкти та перспективи, цікаві зустрічі з друзями, багато веселощів, подорожей, приємних турбот!

znovumrokomt

 
Останній вебінар року від Clarivate
Інформація - Новини
Середа, 22 грудня 2021, 09:50

webinar

23 грудня 12:00-13:00 традиційний останній вебінар року від Clarivate в НАУКМА.

Все що Ви хотіли дізнатися про наукові публікації, вибір журналу, оцінку публікаційної діяльності, нові показники ефективності і як не стати жертвою хижацьких видань: час для професійних порад та відповідей!

Лектор к.б.н. Тихонкова Ірина, консультант з регіональних рішень Clarivate.

Реєстрація

 
Запрошуємо взяти участь у вебінарі
Новини
Понеділок, 20 грудня 2021, 21:35

webinar

Вебінар відбудеться 22 грудня 2021 об 11:00

Спікер: к.ю.н., Юрій Когут, генеральний директор Консалтингової компані «СІДКОН», голова Правління ГО «Асоціація міжнародної економічної співпраці», голова Правління ГО «Міжнародна лігакібербезпеки», експерт у сфері забезпечення комплексного управління ризиками бізнесу, членВсесвітньої асоціаці детективів (WAD). Має більш ніж 20-річний досвід у розробці та впровадженні систем управління ризиками компаній, забезпеченні безпеки інвестиційних проектів, інформаційно-аналітичному супроводі бізнесу, багаторічний досвід викладання в Інституті Безпеки (The Security Institute), Велика Британія). Автор понад 100 статей у вітчизняних та міжнародних наукових журналах, і збірниках наукових праць. За останні 10 років підготовлено та видано більше 20 книг і посібників з питань безпеки та управління ризиками підприємств. Розробки були використані при проведенні практичних семінарів і занять в провідних ЗВО України.

Платформу комунікацій забезпечує Науково-технічна бібліотека Київського національного університету технологій та дизайну.

Zoom

 
3 ефективних способи знаходити потрібну літературу у Scopus
Інформація - Новини
Середа, 15 грудня 2021, 14:04

nazarovets


Пошук літератури має вирішальне значення на всіх етапах дослідження - від планування до написання. Тому важливо знати, як здійснювати його ефективно, і бути в курсі того, що відбувається у вашій галузі та за її межами. Отримайте поради щодо ефективного пошуку літератури у Scopus у новому вебінарі, який відбудеться 16 грудня 2021 року о 12:00.

Реєстрація

 
Оновлення профілю автора у Scopus - покрокова інструкція
Інформація - Новини
Середа, 01 грудня 2021, 13:50

nazarovets


Scopus використовується багатьма дослідницькими та фінансуючими установами для оцінки грантових заявок, тому важливо, щоб дані, відображені у Вашому профілі, були актуальними та повними. Приєднуйтесь до вебінару, щоб дізнатися, як створюються та куруються профілі авторів у Scopus, і як, за необхідності, Ви можете подавати запити на виправлення інформації у них. Вебінар відбудеться 2 грудня 2021 року о 12:00.

Реєстрація

 
30 років від дня проведення Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України
Інформація - Новини
Вівторок, 30 листопада 2021, 11:15

1 грудня 1991 року розпочалася історія проведення референдумів в Україні. Цього дня відбувся загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України.

 
Зустріч із студентами Фахового коледжу мистецтв та дизайну КНУТД
Інформація - Новини
П'ятниця, 22 жовтня 2021, 11:51

20 жовтня 2021 року у приміщенні читальної зали (1-392) відбулася зустріч із студентами Фахового коледжу мистецтв та дизайну КНУТД. Співробітники Інформаційно-бібліографічного відділу розповіли першокурсникам про історію бібліотеки, її основні підрозділи, провели віртуальну екскурсію по читальних залах і абонементах. Майбутніх читачів бібліотеки ознайомили з її сайтом, показали на практиці як робити пошук документів по повнотекстових базах даних, складати і оформлювати список літератури до наукових робіт.

 
Фотоконкурс «Гаряча Крига»
Інформація - Новини
Вівторок, 28 вересня 2021, 13:48

27.09.2021 у читальній залі бібліотеки відбулось нагородження переможців ХІ Міжнародного студентського фотоконкурсу «Гаряча Крига». Цього року у ньому брали участь конкурсанти з України, Польщі, Естонії, Білорусі, Литви, було представлено 702 фотороботи, які оцінювало компетентне журі. Приємно, що студенти КНУТД зайняли перші призові місця, хоча Гран-прі і поїхав до Білорусі. Викладачі та співробітники університету тепло привітали талановиту молодь і побажали подальших успіхів. У читальній залі бібліотеки (прим. 1-0392) триває виставка студентських фоторобіт.

 
Заняття з інформаційної культури користувачів
Інформація - Новини
П'ятниця, 03 вересня 2021, 13:47

Розпочались заняття з інформаційної культури користувачів. Співробітники науково-технічної бібліотеки розповіли першокурсникам – майбутнім юристам про фонди та електронні ресурси НТБ КНУТД, пояснили методику інформаційного пошуку за електронним каталогом, також відбулась ознайомча екскурсія по бібліотеці.

 
З Днем знань
Інформація - Новини
Вівторок, 31 серпня 2021, 18:37

1 вересня починається новий навчальний рік!

Запрошуємо завітати до бібліотеки та скористатися її фондами та електронними ресурсами.

Запис до бібліотеки відбувається у відділі навчальних видань (1 корпус, 3 поверх, прим. 1-0389). Для запису необхідно: 2 фотокартки, студентський квиток, паспорт або копія.

Бібліотека чекає, але нагадує про свідоме дотримання протиепідемічних заходів!

 
20-річчя підписання Хартії про партнерство з Організацією Північно-Атлантичного договору
Інформація
Понеділок, 04 вересня 2017, 14:17

9 липня 1997 р. у Мадриді Президент України Леонід Кучма, Генеральний секретар НАТО  Хав'єр Солана та лідери 16 країн-членів Організації Північно-Атлантичного договору підписали Хартію про особливе партнерство. Таким чином, члени НАТО підтвердили свою підтримку суверенітету та незалежності України. Документ регулює відносини України з НАТО та визначає політичні зобов'язання сторін на найвищому рівні і необхідність розвивати відносини особливого та ефективного партнерства з метою сприяння більшій стабільності і просуванню спільних демократичних цінностей у Центрально-Східній Європі. До моменту підписання хартії Україна мала змогу співпрацювати з НАТО лише у рамках Ради євроатлантичного партнерства і програми «Партнерство заради миру». Документ складається з 5 розділів та 19 статей. На виконання Хартії 10 жовтня 1997 року було створено Комісію Україна — НАТО, що стала органом, відповідальним за розвиток відносин між Північноатлантичним альянсом і Україною, забезпечення проведення консультацій зі спільних питань безпеки та нагляду за відповідним виконанням положень Хартії. сприянні зусиллям України, спрямованим на продовження політичних, економічних та оборонних реформ у контексті її євроатлантичних прагнень, метою яких є членство в НАТО, концентруючи увагу на ключових демократичних та інституційних перетвореннях.

Основоположним документом, що продовжує визначати відносини між Україною та НАТО на сучасному етапі,є також Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009 р.).

Пріоритетним національним інтересом України у сфері зовнішньополітичної діяльності є розвиток та дальше поглиблення відносин стратегічного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору, спільні зусилля у просуванні демократичних цінностей, розуміння колективної безпеки, важливість підвищення рівня інформованості в Україні про НАТО. Для України стратегічне партнерство з НАТО є невід’ємною складовою євроінтеграційного курсу.

В українському суспільстві збільшується суспільна підтримка курсу на членство України в НАТО. За різними даними – це 40-50%. довіри та розуміння.

Зі змістом Хартії можна ознайомитися за посиланням http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/994_002

 
День української писемності та мови
Новини
Середа, 09 листопада 2016, 11:06

Piccy.info - Free Image Hosting

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

 
Бібліодайджест за вересень 2015 року. Випуск 41
Четвер, 01 жовтня 2015, 10:31

 Бібліодайджест - інформаційний бюлетень нових надходжень

Підготовлений до випуску  інформаційний бюлетень нових надходжень "Бібліодайджест". Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з новою навчально-методичною літературою за посиланням Вересень, 2015 (41). Приємного перегляду!

  1. Сирохман, Іван Васильович. Товарознавство пакувальних матеріалів і тари : підручник / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня, В. Т. Лебединець. – К. : Знання, 2014. – 543 с.
  2. Катренко, Анатолій Васильович. Прийняття рішень: теорія та практика : підручник / А. В. Катренко, В. В. Пасічник. – Львів : Новий Світ-2000, 2013. – 447 с. – (Комп'ютинґ).
  3. Статистичний щорічник України за 2013 рік : щорічник / за ред. О. Г. Осауленка. – К. : Консультант, 2014. – 533 с.
  4. Давидов, Григорій Миколайович. Звітність підприємств : навч. посіб. / Г. М. Давидов, Н. С. Шалімова. – 2-ге вид., стер. – К. : Знання, 2011. – 623 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
  5. Сімейне право України : підручник / ред. С. Б. Булеца. – К. : Знання, 2015. – 375 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
  6. Інвестиційне кредитування : навч. посіб. / О. Д. Вовчак [та ін.]. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : Знання, 2013. – 227 с.
  7. Балабанова, Людмила Веніамінівна. Стратегічне управління персоналом підприємства : навч. посіб. / Л. В. Балабанова, О. В. Стельмашенко. – К. : Знання, 2011. – 236 с.
  8. Зелинский, Сергей Эдуардович. Секреты работы в Windows. Word. Excel. Интернет. Новейший самоучитель / С. Э. Зелинский. – Х. ; Белгород : Книжный клуб семейного досуга, 2011. – 528 с.
  9. Англійська мова. The Learning Curve : навч. посіб. / О. І. Ванівська [та ін.]. – Львів : Новий Світ-2000, 2012. – 200 с.
 
Бібліодайджест за серпень 2015 року. Випуск 40

 Бібліодайджест - інформаційний бюлетень нових надходжень

Підготовлений черговий випуск "Бібліодайджесту" - інформаційного бюлетня нових надходжень до бібліотеки НТБ КНУТД. Запрошуємо всіх бажаючих детально ознайомитись з новою навчально-методичною та науковою літературою за посиланням Серпень, 2015 (40). Приємного перегляду та нехай інформація стане корисною.

  1. Організація та економіка фармації : навч. посіб. Модуль 1. Організація фармацевтичного забезпечення населення / ред. В. Ф. Москаленко. – К. : Медицина, 2013. – 216 с.
  2. Організація та економіка фармації : навч. посіб. Модулі 2-3 : Системи обліку й основи економіки у фармації / ред. В. Ф. Москаленко. – К. : Медицина, 2013. – 432 с.
  3. Цуркан, Олександр Олександрович. Фармацевтична хімія. Аналіз лікарських речовин за функціональними групами : навч. посіб. / О. О. Цуркан, І. В. Ніженковська, О. О. Глуша-ченко. – К. : Медицина, 2012. – 152 с.
  4. Медичне та фармацевтичне товарознавство : практикум / [В. Г. Дем'яненко, В. А. Афанасьєва, А. В. Проскочило, С. В. Бреусова]. – К. : Медицина, 2010. – 296 с.
  5. Організація та економіка фармації : навч. посіб. Модулі 2-3 : Системи обліку й основи економіки у фармації / ред. В. Ф. Москаленко. – К. : Медицина, 2013. – 432 с.
  6. Дмитренко, Людмила Аркадіївна. Менеджмент і маркетинг у фармації : навч. посіб. / Л. А. Дмитренко, Н. П. Завадська, Н. М. Косяченко. – 2-ге вид. – К. : Медицина, 2015. – 144 с.
  7. Казанюк, Тамара Вікентіївна. Практикум з фармакології : навч. посіб. / Т. В. Казанюк. – К. : Медицина, 2012. – 224 с.
  8. Гигиена и экология в терминах, схемах, таблицах и тестах : учеб. пособ. / ред. В. Ф. Моска-ленко. – К. : Медицина, 2012. – 208 с.
  9. Кизимчук, Олена Павлівна. Текстильні матеріали з від'ємним коефіцієн-том Пуассона : монографія / О. П. Кизимчук. – К. : Кафедра, 2015. – 248 с.
 
Вівторок, 19 травня 2015, 15:10

Надано доступ до нових ресурсів вільного доступу!

Piccy.info - Free Image Hosting

ScienceHUβ видавництво технологій і наук, забезпечує вільний доступ до наукових статей з найсвіжішою інформацією.

Міжнародна програма охоплює видання широкого спектру з наукових і технологічних дисциплін. Сільське господарство та біологія.
Журнал Північної Америки (ABJNA)
Американський журнал наукових і промислових досліджень (AJSIR)
Американський журнал соціальних наук та управління (AJSMS)
Американський журнал продовольства і харчування (AJFN)
Американський журнал біотехнології та молекулярних наук (AJBMS)
Американський журнал медичних та стоматологічних наук (AJMDS)


Piccy.info - Free Image Hosting

Met publication. 397 безкоштовних каталогів про мистецтво одного з найбільших художніх музеїв світу - The Metropolitan Museum of Art, New York. У найближчому майбутньому команда Met планує оцифрувати і надати доступ до усіх своїх книг і журналів, опублікованих від 1870-го року:

MetPublications - портал комплексної програми, нараховує більше 1500 найменувань, серед яких книги, інтернет-видання, бюлетені та журнали останніх п'яти десятиліть.
MetPublications включає опис та зміст більшості найменувань, а також відомості про авторів, відгуки, нагороди та посилання на відповідні праці авторів. Нещодавно видані книги доступні в обмеженому обсязі на сайті, з посиланням на можливе їх придбання. Повні тексти майже всіх інших книг можна читати онлайн, або завантажувати у форматі PDF. Багато з букіністичних книг будуть доступні після отримання авторських прав. The Metropolitan Museum of Art Bulletin - усі видання, крім останніх, доступні в повному тексті. Metropolitan Museum Journal - доступні усі публікації в повному тесті у форматі PDF.


Piccy.info - Free Image Hosting

Media History Digital Library. Фантастичний архів журналів про історію кінематографу, телебачення та радіомовлення тепер можна читати / завантажувати онлайн завдяки ентузіастам із Media History Digital Library. Понад 800 000 захопливих сторінок для вашої мовної практики:

Некомерційна ініціатива присвячена оцифруванню колекцій класичних медіа видань, що відносяться до суспільного надбання, для повного доступу. Проект здійснюється за підтримки власників матеріалів, які надають їх для сканування, а також спонсорів, що вносять кошти на оцифровування. В даний час скануються більше 1,3 мільйонів сторінок, і це число постійно зростає.

 
Тестовий доступ
Новини
Понеділок, 20 жовтня 2014, 09:39

Тестовий доступ до баз даних East View Information Services

Piccy.info - Free Image Hosting

Актуальні для українського ринку зарубіжні матеріали представлено з дозволу таких всесвітньо відомих видавництв, компаній та навчальних закладів, як Elsevier, Emerald, Harvard Business Review, Swedish Scholl of Economics, University of Chicago Press, American Marketing Association, Berlin MBA, Academy of Marketing Science та ін.

Тестовий доступ до баз даних East View Information Services триватиме з 15 жовтня по 15 листопада 2014 р.

 
Інститут проблем сучасного мистецтва
Новини
Вівторок, 03 червня 2014, 14:02

Piccy.info - Free Image Hosting

Інститут проблем сучасного мистецтва пропонує вільний доступ до повних текстів наукових видань інституту.

Режим доступу:http://mari.kiev.ua/05.htm

Сподіваємося, що ці видання будуть Вам корисні!

 
Тестовий доступ
Новини
Середа, 02 квітня 2014, 13:59

З 1 квітня до 30 червня 2014 р. за підтримки
Консорціуму Елібукр відкрито тестовий доступ
до бази даних Web of Science від Thompson
Reuters
.

 

Web of Science є найбільшою реферативною базою даних, що охоплює понад 50 мільйонів записів з більш ніж 12 тисяч впливових журналів з
усього світу, в тому числі тих, які знаходяться у відкритому доступі, та
120 тисяч матеріалів конференцій з природничих, суспільних та
гуманітарних наук. Пропонуємо науковцям, викладачам та
студентам, швидкий доступ до якісної міждисциплінарної релевантної
інформації.

Доступ з IP-адрес КНУТД за посиланнями:

Інструкція користування базою даних.

 

 

Доступ здійснюється за адресою http://search.ebscohost.com з
локальної мережі Університету.

Компанія EBSCO є одним з найбільших у світі постачальників 
журналів в електронному і друкованому форматі.

Бази даних EBSCO містять понад 6 тис. електронних версій 
відомих журналів, газет, бюлетенів новин, близько 1300 
брошур, енциклопедій, довідників і реферативних збірників, 
більшість з яких повнотекстові.

EBSCO надає можливість пошуку повнотекстових, рецензованих 
спеціалізованих матеріалів за 60 пошуковими ознаками.

 
Тестовый доступ на базу ZNANIUM.COM
Вівторок, 26 листопада 2013, 09:18

Увага!

Шановні користувачі, відкрито тестовий доступ терміном на 1 місяць (26.11 - 26.12) на базу ZNANIUM.COM

Электронно-библиотечная система (ЭБС) — коллекция электронных версий изданий (книг, журналов, статей и пр.), сгруппированных по тематическим и целевым признакам.
В нашей ЭБС реализована система поиска и отбора документов с удобной навигацией, созданием закладок, формированием виртуальных «книжных
полок», сервисом постраничного копирования, сбором и отображением стастистики использования ЭБС, а также другими сервисами, способствующими успешной научной и учебной деятельности.

Электронная библиотека ZNANIUM.COM содержит произведения крупнейших российских учёных, руководителей государственных органов, преподавателей ведущих вузов страны, высококвалифицированных специалистов в различных сферах бизнеса.
Фонд библиотеки формируется с учетом всех изменений образовательных стандартов и включает учебники, учебные пособия, УМК, монографии, авторефераты, диссертации, энциклопедии, словари и справочники, законодательно-нормативные документы, специальные периодические издания    и издания, выпускаемые издательствами вузов. В настоящее время ЭБС ZNANIUM.COM соответствует всем требованиям федеральных государственных образовательных стандартов высшего профессионального образования (ФГОС ВПО) нового поколения. Для электронных версий печатных изданий сохранена первоначальная вёрстка.

К файлам пертнеров доступ ограничен. Для ознакомления доступно лишь 10 страниц из документа.

Доступ до ресурсів можливий з робочих місць локальної мережі Університету.

Якщо у Вас виникли труднощі з користування та пошуку інформації, звертайтеся до відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення (ауд. 1-0167, тел. 24-73).

 
Семінар "Інноваційний розвиток інформативно-комунікаційного середовища НТБ КНУТД"
Новини
П'ятниця, 26 квітня 2013, 13:43

23.04.2013 відбувся Семінар для кураторів студентських груп за темою "Інноваційний розвиток інформативно-комунікаційного середовища Науково-технічної бібліотеки КНУТД" у супроводі презентаційного матеріалу.

Учасники ознайомились з сайтом бібліотеки та його наповненням, бібліотечним форумом та діяльністю літературного клубу. Викладачам кураторам надана інформація про «Колекцію видань з легкої промисловості та суміжних галузей». Особлива увага приділена огляду електронних ресурсів НТБ КНУТД та практичному використанню БД для пошуку літератури. On-line супровід дозволив наочно продемонструвати інформаційні можливості бібліотеки. Також представлена виставка «Видання НТБ КНУТД».

Фотозвіт

 
"Ліга: Закон". Електронна бібліотека дисертацій Російської державної бібліотеки
Новини
Понеділок, 24 вересня 2012, 15:27

Національна парламентська бібліотека України пропонує послуги:

  • безкоштовний доступ до правової системи “Ліга: Закон” та Електронної бібліотеки дисертацій Російської державної бібліотеки;
  • у відкритому доступі довідково-енциклопедичні видання, література з питань права;
  • постійно діючі виставки нових надходжень.

Адреса: вул. Грушевського, 1.

http://www.nplu.org/ua/about/location.html

А також за адресою вул. Набережно-Хрещатицька, 1 відкрито нове приміщення бібліотеки з Інтернет-центром та трьома читальними залами, в т. ч. документів іноземними мовами, рідкісних і цінних книг.

Щовівторка бібліотека проводить акційні бонус-години, щомісяця - дні відкритих дверей, під час яких діють пільгові умови оформлення реєстраційних документів та користування іншими додатковими послугами бібліотеки.

 
Літературно-художній журнал «Дніпро»
Новини
Середа, 11 квітня 2012, 09:35

Бібліотека НТБ КНУТД в цьому році оформила передплату на популярний літературно-художній журнал «Дніпро» — найвідоміший та найавторитетніший літературний журнал в Україні.

Бібліотека НТБ КНУТД в цьому році оформила передплату на популярний літературно-художній журнал «Дніпро» — найвідоміший та найавторитетніший літературний журнал в Україні. Виходить українською мовою з 1927 року, має багату історію. Саме цей журнал визнав і благословив на творчість Олександра Довженка, Василя Симоненка, Ліну Костенко, Івана Драча, Василя Стуса, Евгена Гуцало, Григорія Тютюнника та інших талановитих співвітчизників.

Piccy.info - Free Image Hosting

Журнал «Дніпро» і сьогодні відкриває нові імена в українській літературі, публікує сучасні твори наших письменників, поетів, драматургів, популяризує вітчизняну літературу, виховує у громадян почуття гордості та любові до нашої країни.

Крім сучасної літератури, на сторінках журналу “Дніпро” завжди можна знайти кращі зразки української класики та світового письменства.

Це видання орієнтоване на широке коло читачів, особливо, молодь. На шпальтах журналу друкуються твори, як професійних авторів, так і початківців-аматорів. Тут можна знайти не тільки невеликі оповідання та нариси, а й достатньо об’ємні твори.

Ми радимо прочитати в перших випусках цього року детектив Ж.-К. Маке «Вампір стадіону «Болар», оповідання Катерини Волошиної «Її звали Квіткою», студентську байку Віктора Яручика «Юшка на Хортиці», «Афганські спогади» Ігоря Рубцова, а також багато іншого. В цьому журналі можна знайти як легкий гумор, так і серйозні статті.

В кожному номері "Дніпра" розповідається про певні стилі у мистецтві. В січні - про Ренесанс, в лютому - Маньєризм, в березні - Бароко, в квітні - Рококо.

Журнал «Дніпро» цікавий від першої до останньої сторінки і читається на одному подиху. Вас приємно здивує надзвичайно якісне та професійне поліграфічне оформлення журналу, яскраві ілюстрації та фоторепродукції.

Журнал ви можете запитувати на Абонементі гуманітарних та періодичних видань (ауд. 1-0179).

Переглянути журнали можна за посиланням Дніпро.

 
Тарас Григорович Шевченко
Новини
Понеділок, 12 березня 2012, 10:10

Вже більше ста років пройшло, як перестало битися благородне, мужнє серце геніального поета-революціонера Тараса Григоровича Шевченка. Але світлий образ великого Кобзаря - безсмертний, як і сам народ, що породив його. Вічно нетлінна творчість геніального сина України жива подихом життя, биттям гарячого людського серця. Безсмертна могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думки, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрастність його слова, пісенність його віршів, самовіддана любов його до своєї Батьківщини, до свого народу.

Piccy.info - Free Image Hosting

Мистецька спадщина Тараса Шевченка для нас не менше цінна, ніж його поезія. Не будемо забувати, що саме природний дар малювання прокинувся в ньому найпершим і вивів його з безодні кріпацького стану в мистецьку еліту.

Його художня творчість різноманітна. Вже за життя Шевченко мав заслужену славу видатного портретиста. Він виконав також великі серії пейзажів, архітектурних замальовок (в тому числі з українськоі старовини), книжкових ілюстрацій. Він першим з українців опанував техніку офорта і створив у ній ряд видатних композицій. Збереглося 835 творів, які дійшли до нашого часу в оригіналах, частково - в гравюрах на металі й дереві вітчизняних і зарубіжних граверів, а також у копіях, виконаних художниками ще за життя Шевченка.

Переглянути найвідоміші художні роботи Тараса Шевченка, а також ознайомитися з історією їх написання можна за посиланням Мистецька спадщина Тараса Шевченка

 
До 90 річниці від дня народження д.т.н., професора Мойсеєнка Ф.А.
Четвер, 02 лютого 2012, 10:29

1 лютого 2012 р. в ауд. 1-0391 на кафедрі технології трикотажного виробництва відбувся науковий семінар, присвячений 90 річниці від дня народження д.т.н., професора Мойсеєнка Ф.А..

У рамках наукового семінару відбулися такі заходи:

1) Урочисте присвоєння аудиторії 1-0391 «Лабораторії досліджень технологічних процесів» імені д.т.н., проф. Мойсеєнка Ф.А.;

2) Доповідь к.т.н., доц. Кизимчук О.П. за результатами роботи над докторською дисертацією на тему: «Наукові основи створення аукзетік текстильних матеріалів»;

3) Бібліотека підготувала виставку "З наукової спадщини д.т.н. професора Мойсеєнка Ф.А.", до якої увійшли публікації статей, навчальні та наукові видання автора.

Piccy.info - Free Image Hosting Piccy.info - Free Image Hosting

 

Детальніше...
 
Нина Максимова "Магия осени"
Новини
Середа, 21 грудня 2011, 11:50

В преддверии Нового Года увидела свет третья книга избранных стихов “Магия осени” Нины Павловны Максимовой, сотрудника библиотеки КНУТД, журналиста, переводчика с французского языка, графика.

Piccy.info - Free Image Hosting

"Осень прекрасная пора. Время ясности, время подведения итогов. Немного грустно, ведь что-то навсегда ушло. В природе и в душе царит прохладная прозрачность, присутствие магии, которая скрывает необычное в повседневном. В моих стихах и в моих снах то, что навсегда остается со мной. Это подарок всем, кто мне небезразличен".

Любители поэзии и творчества Нины Максимовой могут ознакомиться с сборником избранных стихотворений на абонементе гуманитарных и периодических изданий.

Самые полюбившиеся стихотворения можно посмотреть, перейдя по ссылке Магия осени

 
Клуб Літературне перехрестя
Новини
П'ятниця, 16 грудня 2011, 12:22

Клуб «Літературне перехрестя» запрошує на поетичні читання з нагоди 75-річчя з дня народження українських поетів М. Вінграновського та М. Сингаївського.

Цій події присвячена віртуальна виставка, з якою можна ознайомитися за посиланням Вінграновський та Сингаївський.

Поетичні читання відбудуться в бібліотеці КНУТД 22 грудня 2011 року о 13.30 в ауд. 1-0276. Ласкаво просимо завітати на літературний захід!

 
Ресурси вільного доступу
Середа, 01 червня 2011, 10:45

ScienceHUβ видавництво технологій і наук, забезпечує вільний доступ до наукових статей з найсвіжішою інформацією.
Міжнародна програма охоплює видання широкого спектру з наукових і технологічних дисциплін.Сільське господарство та біологія.
Журнал Північної Америки (ABJNA)
Американський журнал наукових і промислових досліджень (AJSIR)
Американський журнал соціальних наук та управління (AJSMS)
Американський журнал продовольства і харчування (AJFN)
Американський журнал біотехнології та молекулярних наук (AJBMS)
Американський журнал медичних та стоматологічних наук (AJMDS)

Met publication. 397 безкоштовних каталогів про мистецтво одного з найбільших художніх музеїв світу - The Metropolitan Museum of Art, New York. У найближчому майбутньому команда Met планує оцифрувати і надати доступ до усіх своїх книг і журналів, опублікованих від 1870-го року:

MetPublications - портал комплексної програми, нараховує більше 1500 найменувань, серед яких книги, інтернет-видання, бюлетені та журнали останніх п'яти десятиліть.
MetPublications включає опис та зміст більшості найменувань, а також відомості про авторів, відгуки, нагороди та посилання на відповідні праці авторів. Нещодавно видані книги доступні в обмеженому обсязі на сайті, з посиланням на можливе їх придбання. Повні тексти майже всіх інших книг можна читати онлайн, або завантажувати у форматі PDF. Багато з букіністичних книг будуть доступні після отримання авторських прав. The Metropolitan Museum of Art Bulletin - усі видання, крім останніх, доступні в повному тексті. Metropolitan Museum Journal - доступні усі публікації в повному тесті у форматі PDF.

Media History Digital Library. Фантастичний архів журналів про історію кінематографу, телебачення та радіомовлення тепер можна читати / завантажувати онлайн завдяки ентузіастам із Media History Digital Library. Понад 800 000 захопливих сторінок для вашої мовної практики:

Некомерційна ініціатива присвячена оцифруванню колекцій класичних медіа видань, що відносяться до суспільного надбання, для повного доступу. Проект здійснюється за підтримки власників матеріалів, які надають їх для сканування, а також спонсорів, що вносять кошти на оцифровування. В даний час скануються більше 1,3 мільйонів сторінок, і це число постійно зростає.

DOAJ (http://www.doaj.org) Directory of Open Access Journals – директорія журналів вільного доступу. Містить близько 3 тис. повнотекстових рецензованих наукових журналів (близько 200 тисяч статей) з усіх галузей знань та різними мовами. Пошуковий інтерфейс DOAJ дає можливість розширеного пошуку за назвою журналу, ISSN, назвою статті, її ключовими словами, автором та рефератом. При цьому у пошуковій формі передбачено використання логічних операторів. Ресурс представлений англійською мовою.

Електронна бібліотека авторефератів дисертацій (http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis64r_81/cgiirbis_64.exe?C21COM=F&I21DBN=ARD&P21DBN=ARD&S21CNR=20&Z21ID=) - 55 тис. текстів авторефератів 1998-2010 рр. Пошук здійснюється за назвою, автором, галуззю науки, року видання. Кожний бібліографічний запис містить анотацію и повний текст автореферату.

RePEc (http://repec.org)- Research Papers in Economics - відкритий архів з економіки (робочі документи, журнальні статті, компоненти програмного забезпечення. Містить 700 тис. документів, 600 тис. з яких є у відкритому доступі.

Наукова періодика України (http://www.nbuv.gov.ua/portal) - Портал наукової періодики Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського НАН України представляє відкритий доступ до наукових журналів та збірників наукових праць, виданих в Україні, в основному за 2 останні роки, але є і з глибоким архівом (від першого номера).

EconPapers (http://econpapers.repec.org) – колекція матеріалів економічного напрямку: статті із журналів (626 тис., з них близько 564 тис. – у вільному доступі), книги (11.5 тис., з них близько 4.6 тис. – у вільному доступі, програмне забезпечення та ін. документи.

InTech (http://www.intechweb.org) – видавець журналів та книг відкритого доступу із різноманітних галузей науки і техніки.У видавництві публікуються 20 000 авторів найкращих університетів світу. IPL (http://www.ipl.org/) - Internet Public Library – близько 3000 електронних журналів з багатьох галузей знань.

J-STAGE (http://www.jstage.jst.go.jp/browse) - більше 500 наукових журналів (близько 250 тисяч статей) з багатьох галузей знань. Minerva Electronic Online Services (http://meos.minerva.at/) – інтердисциплінарна база наукових журналів різноманітних видавництв.

OpenDOAR (http://www.opendoar.org) – каталог журналів відкритого доступу. Один з найпотужніших гарвестерів репозитаріїв. Надає доступ до наукових і академічних журналів зі всіх галузей знань. Повнотекстовий пошук можливий за більш ніж 1100 назв журналів.

ABC Chemistry (http://www.abc.chemistry.bsu.by/current/fulltext.htm) - добірка безкоштовних повнотекстових рецензованих журналів з хімії англійською мовою. Архів поділений на 2 частини, одна частина – журнали, які постійно доступні повні тексти в Інтернеті, а інша частина – тестовий доступ та журнали, які тимчасово у вільному доступі. Окремо представлено список журналів російською мовою.

Biology & Science (http://bio-microscope.blogspot.com) - розміщено статті та дослідницькі праці з біології, наук про життя, охорони здоров'я, загальної біології. Більша частина публікацій у відкритому доступі або вказано дату, коли стаття буде доступна. Статті та журнали розміщено по категоріях та по датах публікації. Сайт є інтерактивним, і користувачі можуть коментувати доступні статті.

DissOnline (http://www.dissonline.de/index.htm) - електронний архів академічних праць, створений та підтримується Національною Бібліотекою Німеччини. Архів містить понад 60 000 дисертацій і докторських робіт, захищених в Німеччині.

E-books directory (http://www.e-booksdirectory.com) - безкоштовний веб-ресурс, з якого можна завантажити книги, документи, лекції, технічні документи. Ресурс містить посилання на більш ніж 1780 електронних книг, перерахованих у 392 категоріях, в тому числі з бізнесу, комп'ютерних наук, техніки, гуманітарних наук, літератури, медицини тощо.

EBSCO GreenFILE (http://www.greeninfoonline.com) - бібліографічна база даних екологічної інформації. Цей ресурс пропонує унікальний погляд на позитивні та негативні способи впливу людей на навколишнє середовище. База даних містить близько 300 000 записів а також більш ніж 200 назв повнотекстових документів і цитованої довідкової літератури.

E-LIS (http://eprints.rclis.org) - The open archive for Library and Information Science - Відкритий архів з бібліотечних та інформаційних наук (понад 3, 5 тис. текстів). HighWire Press (http://highwire.stanford.edu/) - доступ до репозитарію HighWire Press - підрозділу бібліотеки Стенфордського університету. 957 журналів, 1,375,613 повнотекстових рецензованих статей у вільному інтернет доступі.

Index Copernicus (https://indexcopernicus.com/index.php/en/) - Електронна база даних з внесеної користувачем інформації, зокрема, наукових установ, друкованих видань і проєктів, створена в 1999 році в Польщі. База даних має кілька інструментів оцінки продуктивності, які дозволяють відстежувати вплив наукових робіт і публікацій окремих вчених або науково-дослідних установ. На додаток до продуктивності індекс Копернікус також пропонує традиційне реферування та індексування наукових публікацій. База даних перебуває у веденні Index Copernicus International.

PubMed — це безкоштовний ресурс, який підтримує пошук і отримання біомедичної та наукової літератури з метою покращення здоров’я як глобального, так і особистого. База даних PubMed містить понад 36 мільйонів цитат і рефератів біомедичної літератури. Він не включає повні тексти журнальних статей; однак посилання на повний текст часто присутні, якщо вони доступні з інших джерел, таких як веб-сайт видавця або PubMed Central (PMC). PubMed, доступний для громадськості в Інтернеті з 1996 року, був розроблений і підтримується Національним центром біотехнологічної інформації (NCBI) при Національній медичній бібліотеці США (NLM), розташованій при Національному інституті здоров’я (NIH).

Diasporiana — проект із збереження інтелектуальної спадщини української еміграції, який формує колекцію, спрямовану на поширення знань про українську еміграцію та її досягнення. Ресурс дає доступ до наукової літератури в галузі суспільних і гуманітарних дисциплін. Однією із цілей проекту є забезпечення рівної можливості безкоштовного доступу користувачів до надбань української еміграції за допомогою глобальної мережі Інтернет.

Europeana - європейська цифрова бібліотека, проект, що має на меті показати європейську культурну спадщину і вже зараз нараховує понад 15 мільйонів цифрових об'єктів. Партнерами бібліотеки є музеї та галереї, архіви, бібліотеки, серед них - Rijksmuseum в Амстердамі, Британська бібліотека в Лондоні і Лувр у Парижі.

Media History Digital Library — фантастичний архів журналів про історію кінематографу, телебачення та радіомовлення тепер можна читати / завантажувати онлайн завдяки ентузіастам із Media History Digital Library. Понад 800 000 захопливих сторінок для вашої мовної практики.

 
Пошукові системи
Середа, 01 червня 2011, 09:59

Google Scholar – бібліографічна база даних. Є вільно доступною пошуковою системою, яка індексує повний текст науковоих публікацій всіх форматів та дисциплін. Дата виходу у стутусі бета-версії – листопад 2004 року. Індекс Google Scholar всключає в себе більшість рецензованих онлайн журналів Европи та Америки найбільших наукових видавництв. За функціями схожий на вільно доступні Scirus від Elsevier, CiteSeerX и getCITED. Також схожий на інструменти, засновані на підписці таких, Elsevier у Scopus і Thomson ISI's Web of Science. Рекламний слоган Google Академія - "стоячи на плечах гігантів" – це дань науковцям, які внесли свій вклад у свої області протягом віків, забезпечуючи основу для нових наукових досягнень.

BASE: Bielefeld Academic Search Engine одна з найбільших у світі пошукових систем, спеціалізованих на пошуку наукових документів відкритого доступу в Інтернеті. Оператором BASE є бібліотека університету Білефельд (Німеччина). BASE збирає, нормалізує та індексує дані серверів репозитаріїв за допомогою “Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting” (OAI-PMH). На додаток до метаданих OAI, BASE індексує вибрані веб-сайти і локальні дані бібліотек. Усе це разом можна шукати через один інтерфейс.

JournalTOCs Discovery Service — сервіс пошуку серед найбільшої БЕЗКОШТОВНОЇ колекції ЗМІСТІВ наукових журналів (Tables of Contents (TOCs). Налаштований на пошук змістів 15,169 назв журналів, включно з 1,698 назвами Журналів Відкритого Доступу – від 709 видавців. Сервіс JournalTOCs корисний для дослідників, студентів, бібліотекарів: всіх, хто слідкує за оперативною науковою інформацією.

arXiv - найпопулярніший відкритий архів наукових публікацій. Містить понад 500 тисяч статей з фізики, математики, комп'ютерних наук та біології. Переважна більшість публікацій архіву доступна у вихідному форматі TeX, й можна також завантажити автоматично сформовані документи у форматах PostScript и PDF. Існує можливість оформити е-mail-підписку на список нових статей з анотаціями. Також можна підписатися або на всі статті, або на статті зацікавленої тематики, наприклад, обчислювальна геометрія, дискретна математика та ін. Під час додавання в архів публікація автоматично додається у базу цитування Citebase (англ.). Це дозволяє оцінити індекс цитування, тобто визначити формальну ознаку значимості статті.

Simple Search Metadata in Open Ukraine ArchivesСистема пошуку у відкритих архівах України — надає можливість одночасного пошуку повнотекстової наукової інформації у відкритих вітчизняних репозитаріях. Система підтримується Інститутом програмних систем НАН України та Житомирським державним університетом імені Івана Франка.

SCImago Journal & Country Rank  - аналітичний портал, на якому представлені наукові показники по журналах та країнах. Аналіз базується на інформації, що міститься в базі даних Scopus® (Elsevier B.V.).

WorldWideScience.org  - глобальна наукова пошукова система, яка здійснює пошук інформації по національних та міжнародних наукових базах даних та порталах.

OSTI  - Energy Citations Database (ECD) – наукова БД, підтримується US Department of Energy, Office of Scientific Technical Information. Містить більше 2,3 млн. бібліографічних записів і більше 193 тис. електронних документів, починаючи з 1943 г.

ProQuest Digital Dissertations  – містить бібліографічні описи більш ніж 2 міліонів докторських і магістерських дисертацій, захищених в основному в Північній Америці та Европі. Авторські анотації доступні для докторських дисертацй с 1980 р., для магістерських – з 1988 р. Крім того, більшість дисертацій, захищених з 1996 р. представлені повними текстами 24-х перших сторінок (у вільному доступі). Є можливість замовлення повнотекстової версії дисертаціх, оплата за кредитною карткою.

Springer & Kluwer Academic Journal Searching  – бібліографічна база, яка містить більше 1200 журналів видавництва Springer і Kluwer. Також сюди входить 300 періодичних видань з гуманітарних наук. Серед журналів даного ресурсу такі відомі, як Economic Theory, Public Choice, Theory and Society, Journal of Population Economics, Journal of Cultural Economics, Crime, Law and Social Change та ін.

ChemIndustry.com  - є провідним об’ємним каталогом та одночасно пошуковою системою для хімічної промисловості та фахівців із суміжних дисциплін. Ресурс включає базу даних веб-сайтів, до якої входить понад 45,000 сторінок організацій, важливих для хімічної промисловості, та містить повні тексти мільйонів сторінок. ChemIndustry.com надає спеціалізовані послуги з пошуку хімічних назв, роботи, досліджень ринку (матеріали, звіти та дослідження ринку хімічної промисловості) і консультантів, журналів у вільному доступі (після реєстрації), найсвіжіших наукових новини та підписки на Newsletter.

Science.gov  - портал наукової інформації і науково-дослідних результатів федеральних інституцій та агенцій США. Станом на січень 2010 р. здійснює пошук у 40 наукових базах даних і 200 мільйонах сторінок наукової інформації за допомогою тільки одного запиту, а також відкриває доступ до більш ніж 2000 наукових веб-сайтів.

 


Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар