Тарас Григорович Шевченко
Новини
Понеділок, 12 березня 2012, 10:10

Вже більше ста років пройшло, як перестало битися благородне, мужнє серце геніального поета-революціонера Тараса Григоровича Шевченка. Але світлий образ великого Кобзаря - безсмертний, як і сам народ, що породив його. Вічно нетлінна творчість геніального сина України жива подихом життя, биттям гарячого людського серця. Безсмертна могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думки, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрастність його слова, пісенність його віршів, самовіддана любов його до своєї Батьківщини, до свого народу.

Piccy.info - Free Image Hosting

Мистецька спадщина Тараса Шевченка для нас не менше цінна, ніж його поезія. Не будемо забувати, що саме природний дар малювання прокинувся в ньому найпершим і вивів його з безодні кріпацького стану в мистецьку еліту.

Його художня творчість різноманітна. Вже за життя Шевченко мав заслужену славу видатного портретиста. Він виконав також великі серії пейзажів, архітектурних замальовок (в тому числі з українськоі старовини), книжкових ілюстрацій. Він першим з українців опанував техніку офорта і створив у ній ряд видатних композицій. Збереглося 835 творів, які дійшли до нашого часу в оригіналах, частково - в гравюрах на металі й дереві вітчизняних і зарубіжних граверів, а також у копіях, виконаних художниками ще за життя Шевченка.

Переглянути найвідоміші художні роботи Тараса Шевченка, а також ознайомитися з історією їх написання можна за посиланням Мистецька спадщина Тараса Шевченка

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар