Заходи
Національний тиждень читання. Тиждень поезії
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 13 березня 2024, 15:09

Український інститут книги та науково-технічна бібліотека КНУТД запрошують долучитися до всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії».

Тиждень читання триватиме з 16 до 24 березня, тобто охопить Всесвітній день поезії (21 березня). Мета акції — відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

Тема тижня поезії — «Дім», а гасло — рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової — «Ріки незмінно течуть додому».

W

«Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім — це світло, котре гріє навіть тоді, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім — це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім — це Україна», — пишуть організатори акції (УІК).

Науково-технічна бібліотека КНУТД запрошує усіх любителів поезії до:

● Зустрічі літературного клубу (анонс на наступний тиждень);

● Знайомства з новинками літератури:

книжкова виставка художніх поетичних видань (читальний зал 1-394);

розділ сайту «Книга дня»;

● Реклами ваших поетичних читацьких вподобань у соціальних мережах НТБ КНУТД під хештегом #тижденьпоезії2024.

W

Ми впевнені, що: «Ріки незмінно течуть додому».

 
«Сфери Візій» - виставка студентки КНУТД Марина ВОЛОШКО
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 19 грудня 2023, 15:27

Днями у приміщенні читальної зали науково-технічної бібліотеки відбулося відкриття виставки робіт талановитої майстрині – студентки КНУТД Марина ВОЛОШКО під назвою «Сфери Візій».

Креативно-іміджевий простір бібліотеки заповнили надзвичайно емоційні, сміливі та водночас казкові роботи авторки. Друзі та працівники бібліотеки допомогли організувати простір та розмістити роботи авторської колекції Марина ВОЛОШКО. Ідейну підтримку першої виставки майстрині здійснила Інга ЄРМАК, кураторка, доцентка кафедри цифрового мистецтва факультету мистецтв і моди, яка є ініціатором багатьох спільних культурних заходів з бібліотекою.

Авторка виставки Марина ВОЛОШКО народилася у 2006 році у місті Дніпро. Захоплювалась мистецтвом з самого дитинства, проявляючи талант в створенні живописних та графічних робіт. Завершила академічні курси, де розвивала свої художні навички декілька років.

У 2023 році успішно вступила до Київського національного університету технологій та дизайну, на спеціальність 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» для подальшого розвитку здібностей, поглиблюючи своє розуміння сучасних технологій та творчого вираження.

«Сфери Візій» – серія робіт створених в техніці цифрового живопису, де мистецтво стає відображенням власних емоцій та персональних точок зору. Кожна картина створена натхненням спогадів й мрій, вражень й сновидінь. Кожен може відкривати для себе нові образи, відчувати свої власні переживання та надавати сенс кожному елементу.

Тут немає заздалегідь визначених форм чи історій; замість цього, ви маєте можливість вільно тлумачити кожну картину, вносячи в неї свої унікальні досвіди, мрії та особисті перспективи.


«Сфери Візій» – це ваша особиста подорож у світ неповторних вражень, де мистецтво зливається з вашою власною уявою, створюючи неперевершений досвід.

Запрошуємо до перегляду, виставка триватиме до 1 квітня 2024 року.

Контакти авторки: е-mail: konm01325@ gmail.com

Факультет мистецтв і моди

 
Голодомор в Україні мовою фактів
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 24 листопада 2023, 15:17

Кожну четверту суботу листопада по усьому світу запалюються свічки пам’яті на знак пошани до пам’яті померлих під час Голодомору.

Для користувачів науково-технічної бібліотеки Київського національного університету технологій та дизайну представлена виставка видань, присвячених голодоморам в Україні, які говорять з читачем мовою фактів.

 
Поетична осіння зустріч в науково-технічній бібліотеці
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 19 жовтня 2023, 12:26

Спочатку ми відбирали книги: поезію класиків української літератури, поетів "Розстріляного Відродження", дисидентів, сучасників. Ми збирали осіннє листя та гілки горобини, запалили свічки... Ми підготували розповідь про поезію війни.
Чекали, чекали на поетичну зустріч з нашими студентами. З авторами, з людьми, які володіють талантом римованого слова або прози, з тими, хто просто любить поезію, хто хоче поділитись улюбленим, інтимним, наболілим.
Приходять перші учасники зустрічі, спочатку небагато - троє дівчат. Ми готуємось пересідати за один стіл, і тут,  як осіннє листя кружляє, з'являються інші. Ми починаємо!

Перші вірші про війну. Думали, чи потрібно на поетичній романтичній зустрічі воєнна тематика. Потрібна. Розповідь про письменників, поетів, які загинули, захищаючи нас, вірші тих, хто воює. Усі слухають. Очі.

Тетяна, голова студентського профкому, запрошує авторів. Унікальна можливість почути текст від його творця. Подобається, несподівано, цікаво. Думаємо, яка прекрасна та багатогранна у нас молодь.
Слухаємо вірші улюблених авторів. На прощання обираємо собі напуття - строфу із книги, що поряд.

Науково-технічна бібліотека висловлює подяку організаторам зустрічі: голові студентського профкому Тетяні та голові студентського самоврядування факультету ХБТ, Дем'яну, авторам: Надії Мохорт, Христині Музикі, Мирославі Молочко, Анастасії Кузьменко, Христині Свирид та іншим, які побажали залишитись невідомими. Бажаємо усім творчої наснаги, реалізації мрій, Миру та Перемоги! Чекатимемо на нову поетичну зустріч!

 
Бібліотека КНУТД відзначала Всеукраїнський день бібліотек та День захисників і захисниць України.
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 03 жовтня 2023, 13:24

Вихідні початку жовтня науково-технічна бібліотека КНУТД відзначала Всеукраїнський день бібліотек та День захисників і захисниць України. Два свята, які мають величезне значення не тільки для бібліотекарів, а й усіх українців.
Захищати свою Вітчизну може людина, яка знає свою мову, історію, народні традиції, культуру. Яка змалечку вчила "садок вишневий коло хати...", співала з родичами пісні. Тобто людина яка читає!
Нам, співробітникам бібліотеки, приємно відзначити, що наша підготовка до свят не пройшла марно: група Біт -1-22 студентів факультету МКТ, завітала до оновленого читального залу.
Розмова розпочалася з розповіді про найактуальнішу літературу - літературу про війну. Книги, написані учасниками бойових дій, волонтерами, письменниками, об'єднаними у книжкову виставку "Книги, які б не мали з'явитися".
Молодь цікавив оновлений читапьний зал на предмет можливості працювати та проводити свій вільний час, принцип розташування фондів, комп'ютерна зона. Студенти відвідали відділ зберігання фондів, де познайомилися з старовинними виданнями.
Науково-технічна бібліотека КНУТД завжди чекає на своїх відвідувачів . Ми працюємо заради Перемоги.
Текст Людмила Крехова

 
Промо-акція «Бібліотека – твоя синергія перемоги!».
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 27 вересня 2023, 10:15

До Всеукраїнського дня бібліотек науково-технічна бібліотека КНУТД проводить промо-акцію «Бібліотека – твоя синергія перемоги!».

Мета: виховувати почуття патріотизму студентської молоді за допомогою читання.

Під час війни читання набуває особливого значення: надихає на працю, навчання, перемогу. Завдяки художньому слову відчуваєш гіркоту, смуток, біль від втрат… Водночас літературне слово надихає, окрилює, вселяє віру у Перемогу!

Немає людини на світі, яка б любила книгу більше, ніж бібліотекар.

Книги – наша турбота, наснага і гордість! Дбайливо, з пошаною ми зберігаємо видання та прагнемо закохати у книгочитання вас, наші любі читачі!

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, яке відзначається 30 вересня,  в умовах воєнного стану ми проводимо промо-акцію нашої бібліотеки.

Локації та цікавинки:

● Літературний огляд художньої літератури про війну. Книжкова виставка;

● Бібліотечні книги - «рекорди Гіннеса»;

● Таємниці книгосховища;

● Конспекти 19 століття;

● Оновлений відділ обслуговування;

● Паперовий каталог минулого століття.

28 - 29 вересня 2023 р. співробітники науково-технічної бібліотеки КНУТД зустрінуть вас на абонементі обслуговування, прим. 1-394, де ви познайомитесь з деякими локаціями.

Замовити повний пакет: e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 
Працюй на перемогу!
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 05 травня 2023, 13:20

Працюй на Перемогу

Разом з науково-технічною бібліотекою КНУТД!

З грудня 2022 року науково-технічна бібліотека КНУТД проводить збір макулатури для її монетизації та спрямування вилучених коштів на потреби Збройних Сил України.

Викидати книги – погана ідея! Закликаємо вас переглянути свої домашні бібліотеки, робочі місця на предмет застарілої, непотрібної та неактуальної літератури, паперів.

Позбавте свій життєвий простір від видань країни-агресора – звільніть місце для нових книжок українською!

Зібраний паперовий брухт піде на переробку, а у вас буде шанс допомогти ЗСУ!

Макулатура приймається у відділі обслуговування навчальною літературою (прим. 1-0389).

 
QUIZ «ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – ФІЛОСОФ СВОБОДИ»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 24 квітня 2023, 10:02

13 квітня 2023 року у читальній залі науково-технічної бібліотеки КНУТД з ініціативи студентського активу відбувся Quiz «Григорій Сковорода – філософ свободи».

Quiz (з англ. – вікторина, з використанням вебсервісу Quizizz) став продовженням реалізації інформаційного, мистецько-просвітницького проєкту КНУТД «Нас екзаменує Сковорода», присвяченого вшануванню й осмисленню інтелектуального надбання Григорія Сковороди. Проєкт ініційовано Іваном Грищенком, ректором університету, доктором економічних наук, професором, академіком НАПН України з метою розвитку і виховання у сучасників і нащадків історичної пам'яті й ідентичності та з нагоди відзначення 300-річчя від дня народження Г С. Сковороди.

Взяти участь у вікторині зголосилися сім команд здобувачів вищої освіти.

Для створення атмосфери занурення у творчість Сковороди читальну залу було декоровано артплакатами із зображеннями Григорія Савича у сучасному стилі та філософськими цитатами. НТБ підготували книжкову виставку творів філософа.

Яскраве, інформативне слайд-шоу, з елементами гумору, підготовлене співробітниками бібліотеки, нагадало про життєвий шлях і цікаві факти з біографії українського філософа.

Стати ближчими до філософа – ініціатива студентів, наблизити творчість та інтелектуальний посил Сковороди нащадкам – ініціатива бібліотеки, синергія відбулася!

Конкурсна програма розпочалася з роботи з книжками: працівники бібліотеки прагнули удосконалити вміння студентів у пошуку інформації із традиційних джерел. Команди мали знайти у книжкових виданнях – творах Григорія Сковороди – цитати заданої тематики: самопізнання, щастя, дружба.

Quiz відкрила інтерактивна інформаційна сторінка – розповідь про творчість і цікаві факти з життя великого філософа, якого визнано одним із п’яти найвидатніших мудреців світу поряд із Сократом, Конфуцієм, Спінозою та Махатмою Ганді. Акценти в інформації привертали увагу учасників до джерел, проявів свободи та індивідуальності у житті та творчості Григорія Сковороди. Основні філософські настанови, які лишив нам автор: пізнавати себе і світ, керувати своїм життям, жити «наповну», бути наповненим, вони теж про свободу. Григорій Сковорода власноруч намалював фонтан з філософським смислом: кожна людина відрізняється від інших своєю внутрішньою природою, проте кожен є вільним реалізуватися в житті – наповнитися.

De Libertate Про свободу (лат.).

Григорій Сковорода

Що є свобода? Добро в ній якеє?

Кажуть, неначе воно золотеє?

Ні ж бо, не злотне: зрівнявши все злото,

Проти свободи воно лиш болото.

О, якби в дурні мені не пошитись,

Щоб без свободи не міг я лишитись.

Слава навіки буде з тобою,

Вольності отче, Богдане-герою!

Студенти успішно виконали завдання й мали нагоду ще раз перечитати безсмертні рядки філософських байок Григорія Сковороди.

Зробити свято невимушеним допомогли чай, кава та солодощі під час перерви.

Застосування сучасних інформаційних технологій допомогло учасникам вікторини стежити за запитаннями віртуальної анкети, швидко відповідати на них на власних смартфонах, адже на кожну відповідь відводилося лише 40 секунд. Усі відповіді були вчасно зафіксовані, що й допомогло визначити переможців, якими стали команди «Світлолови» – 1 місце (факультет управління та бізнес дизайну), 2 та 3 місця – «Білки-летяги» (факультет управління та бізнес дизайну) та «Бандерівці» (факультет дизайну).

Живе спілкування, здоровий ігровий азарт, дружна командна робота супроводжували цю зустріч.

Переможців і всіх учасників Квізу щиро привітала Людмила Ганущак-Єфіменко, проректорка з наукової та інноваційної діяльності професор, адже фінальною локацією заходу була одна з-поміж зал засідання Університету, де зустрілися всі команди та було оголошено переможців.

Після вручення грамот учасникам та переможцям Людмила Ганущак-Єфіменко запросила студентів до участі у наукових заходах університету, а також анонсувала презентацію проєкту з дуальної освіти.

Бібліотека проводжала учасників Квізу яскравими напуттями із «передбаченнями» – цитатами великого філософа, Українського Пророка – Григорія Сковороди. які і сьогодні не втрачають актуальність.

Сподіваємося, що такі заходи допомагають студентам осмислити творчість славетної постаті філософа української землі, дізнатися про Григорія Сковороду багато нового і цікавого, і головне – глибше відчути свою приналежність до української культури. Проєкт «Нас екзаменує Сковорода» триває і ми запрошуємо всіх охочих долучилися до відкритого діалогу з вшанування пам’яті видатного українського філософа.

Висловлюємо щиру подяку за ініціативу та співпрацю студентському активу КНУТД, в особі Наталії Лесюти, голови Первинної профспілкової організації студентів КНУТД, Олександрові Бабаку, голові студентського самоврядування, Тетяні Сінькевич, представниці профспілкової організації студентів Факультету управління та бізнес-дизайну. Із вдячністю бажаємо натхнення та нових ідей працівникам НТБ Людмилі Креховій та Олені Котвицькій, які готували контент вікторини та створювали чудову атмосферу заходу.

 
Виставка Олександра Кротевича «Іду на ви!»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 05 квітня 2023, 11:03

У Мистецькому просторі КНУТД відбулось відкриття персональної виставки  кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри графічного дизайну Олександра Кротевича «Іду на ви!» Експоновані роботи серій «Моя Україна» та «Абетка українських буквиць» відображають патріотичну громадську позицію митця та його власне тлумачення поняття «Українство». Олександр Кротевич - художник, дизайнер, кандидат мистецтвознавства, член Спілки дизайнерів України, учасник багатьох українських та міжнародних художніх виставок. Працює в галузях монументального мистецтва, графіки, живопису та графічного дизайну. Авторський стиль мистецьких робіт Олександра Кротевича полягає у втіленні української національної ідеї засобами графіки й живопису. «Абетка українських буквиць» - серія графічних робіт із 33-х буквиць, яку було створено в 2019 році як візуально-асоціативне відображення кодексу національної ідентифікації. Серія отримала Свідоцтво авторського права державного зразка за № 90684. Роботи насичені інформацією, що закликає до їх детального розгляду, і вдумливий глядач може щоразу знаходити в них нові образи, символи та знаки.

НТБ КНУТД підготувала до уваги відвідувачів виставку видань з мистецької тематики.

Виставка триватиме 03.04.23-24.04.23.

Адреса: м. Київ, вул. Мала Шияновська (Немировича-Данченка), 2, навчальний корпус 4
Текст: Ніна Максимова

 
Запрошуємо вас на Quiz
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 24 березня 2023, 09:41

Шановні студенти!

Студентський профком спільно з науково-технічною біблотекою КНУТД запрошує вас на Quiz, який присвячено українському мандрівному філософу Григорію Сковороді. На заході ми більше дізнаємося про творчість та цікаві факти з життя великого філософа, якого визнано одним із п’яти найвидатніших мудреців світу.
Умови участі:
  • зібрати команду 4-5 осіб;
  • зареєструватися за посиланням до 26.03 включно;
  • бажання цікаво провести час.

Переможців буде оголошено одразу після гри!

 
Персональна фотовиставка Станіслава Потаніна
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 10 березня 2023, 14:38

8 березня у виставковому просторі читальної зали науково-технічної бібліотеки відбулось відкриття фотовиставки «Сліди русского мира». Автор світлин - Станіслав Євгенійович Потанін, старший викладач кафедри мультимедійного дизайну, член Національної спілки фотохудожників України, член Національної спілки журналістів України, директор Музею фотографії КНУТД. Фотографії зроблені Станіславом Потаніним під час волонтерських поїздок та надання допомоги у звільнених містах Київщини – це вражаючі документальні свідоцтва року війни. Світлини складають загальну картину руйнівних наслідків ворожого вторгнення: понівечені будинки і мости, спалені автівки, пошкоджені пам’ятки культури. В експозиції об’єднані міста Буча, Гостомель, Ірпінь - місто, яке героїчно тримало оборону, та це перешкодило загарбникам максимально близько підійти до столиці, і було звільнено від окупантів 28 березня 2022 року.

Відкриття персональної фотовиставки відвідали здобувачі вищої освіти та викладачі факультетів дизайну і мистецтв і моди, співробітники бібліотеки. Завідувач кафедри мультимедійного дизайну, доктор педагогічних наук, професор Володимир Тименко відзначив історичну значущість, високий художній і документальний рівень фотовиставки, висловив спільну надію на перемогу України, необхідність відображення засобами фотомистецтва відбудови і відродження постраждалих міст нашої держави. Присутні щиро подякували Станіславу Потаніну, побажали йому подальших творчих успіхів, а студентам – гідного наслідування прикладу свого талановитого викладача.


Бібліотека запрошує відвідати фотовиставку, яка триватиме протягом березня 2023 р. у приміщенні читальної зали (1-й корпус КНУТД, прим. 1-0392).

 
Відзначаємо 209-у річницю з дня народження Тараса Шевченка
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 07 березня 2023, 11:44

«…кожне покоління українців (якщо вони так себе величають) мусить, бодай на початку життєвої подорожі, подивитися «свіжим оком» на Тараса Шевченка. Тобто визначити для себе, наскільки актуальним, доречним або просто суголосним він є по відношенню до їхніх потреб і прагнень…» - Тарас Діброва «Свіжим оком: Шевченко для сучасного читача», К – 2021.

Науково-технічна бібліотека КНУТД пропонує своїм читачам уривки із творів Шевченка, що перегукуються з подіями, новинами, відлунням у серці та бажаннями усіх небайдужих українців.

Понад 95% опитаних українців упевнені в перемозі України у війні з Росією та очікують, що це станеться упродовж року.

Чисельність сил тероборони в Україні зросла до 110 тисяч захисників та захисниць.

Загалом за понад чотири місяці від початку повномасштабної війни українці перевели на підтримку армії 19,6 млрд гривень.

Жінки в ЗСУ: на передовій — 5 тисяч військовослужбовиць. У 2021 році кількість жінок в лавах Збройних сил була близько 30 тисяч.

Росіяни продовжують масово підтримувати війну з Україною. Соцопитування демонструють ріст підтримки громадянами рф агресії проти нашої держави. Опитування показало справжнє обличчя «братнього народу».

Що робити, коли почули сирену? Знаходимо поради у Тараса:

Загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 153 120 військових. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Джо Байден прибув до Києва – Укрінформ.

Сучасникам Шевченко  нагадує: «Горе нам! Но, братія, не вдавайтесь в тугу, а молітесь Богу і работайте разумно, во ім’я матері нашої України безталанної. Амінь».

Віримо в Перемогу, згадуючи Шевченка!

Завдячуємо ідеї

Список рекомендованої літератури


 
Виставка видань «Голодомор в Україні мовою фактів»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Субота, 26 листопада 2022, 18:35

Починаючи із періоду незалежності української держави, на знак пошани до пам’яті померлих під час Голодомору людей кожну четверту суботу листопада по усьому світу запалюються свічки пам’яті.

цивілізований світ, окрім Російської Федерації, визнає факт штучно спланованого голодомору, а відтак, такого, який носить характер геноциду по відношенню до українців. Аргументами є факти, що не можна називати штучним голодом брак їжі у час суцільної колективізації, жертвами якого на теренах бувшого Радянського Союзу стали за різними підрахунками від восьми до десяти мільйонів людей на період 1928-1933рр.

Для користувачів науково-технічної бібліотеки Київського національного університету технологій та дизайну, в першу чергу для студентства, представлена виставка «Голодомор в Україні мовою фактів» до 101 роковин початку масового голодомору 1921-1923 рр., 90 роковин початку голодомору 1932-1933 рр. та 76 роковин початку масового штучного голодомору 1946-1947 рр.

Відділ обслуговування науковою літературою організовує виставки видань, присвячених Голодомору, які щорічно поповнюються, тому що факти жахливих подій знищення українського народу доповнюються вченими-істориками, громадськими діячами.

Так, на сьогоднішній день, у межах України та за кордоном незаперечним є факт, що голод було створено штучно, а відтак, мова йде про планомірний геноцид українців. Зважаючи на історичну інформацію, аналіз карт (виділення територій, охоплених голодом) та свідчення очевидців існування спеціально спланованого голоду у 1932-1933роках є беззаперечним.

Сьогодні в умовах війни Росія продовжує використовувати голод як інструмент впливу та зброю. Голодомори – це зброя кривавих імперій. На жаль, Україна у черговий раз стала платформою використання такої зброї. Оновлена російська агресія проти народу України доповнилася зерновим шантажемдля всього світу, а для країн Африки та Близького Сходу стала загрозою голоду. Адже Україна відіграє ключову роль у постачанні зерна на міжнародному ринку. Внаслідок російських обстрілів та присутності флоту РФ у Чорному морі поставки вітчизняного зерна були заблоковані майже на півроку до країн Північної Африки, Близького Сходу та Європи.

Для істориків ситуація пов’язана із голодомором є очевидною і ясною. Мова йде про те, що однозначно у 1932 році відбулося вбивство голодом величезної кількості людей. Цей масовий голод був складовою частиною геноциду, бо якраз в ті часи основним носієм духовності, культури, мови, традицій були селяни. Варто відмітити, що крім іншого убивали саме українську інтелігенцію, а також було ліквідовано українську церкву, адже без мови та без віри немає держави.

Крокуючи сторінками видань, зібраних у бібліотеці КНУТД, проаналізувавши спогади очевидців, ми можемо говорити про те, що намагаючись вижити люди використовували такі форми поведінки, які можна назвати цілою системою – стратегіями зовнішньо обумовлених дій населення України (основними стратегіями переживання голоду). Зокрема, це стратегія м’якого пасивного пристосування, стратегія активного пристосування та стратегія агресивного пристосування. Варто також сказати проте, те що переживання голоду, очевидність смерті й стирання меж людяності через тотальне незадоволення простих людських потреб у харчуванні не тільки негативно впливало на психіку людей, але й на генетичному рівні є частиною пам’яті, яка передається із покоління у покоління. Відчуття нащадками жертв Голодомору причетності до тяжкої історії власного народу дає також поштовх до героїчних вчинків і свідомих дій сьогодні.

Для молоді, для всіх поколінь українців на віки день пам’ятіжертв Голодомору має бути незгасимою свічною пам’яті у душі та передаватися поколіннями у долонях. Адже примітним аспектом голодомору були намагання влади стерти його з людської пам'яті. Ще недавно радянська позиція в цьому питанні була однозначною: заперечувався сам факт голоду, довгий час режим забороняв навіть згадувати про цю трагедію.

Сьогодні ми також висловлюємо найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їх сім'ям.

Осмислення наслідків геноциду в публічному просторі, збільшення обізнаності про цю трагедію, прийняття духовного, історичного і культурного спадку,виховання поваги до прав людини сприятимуть формуванню національної ідентичності українства сьогодні.

Запрошуємо читачів переглянути видання, знайти нову інформацію, поповнити скарбницю знань, а також запалити свічку у своїх долонях на знак пам’яті та пошани до мільйонів українців, які загинули внаслідок геноциду.


Додаткові матеріали, рекомендовані Українським Інститутом Національної Пам’яті:

1.  Геноцид Голодом

2.  Електронний архів Голодомору: зведений реєстр архівних документів

3.  Енциклопедія голодомору 1932–1933 років в Україні

4.  Національний музей «Меморіал жертв Голодомору»

5.  Пам’ятники жертвам Голодомору в Україні

6.  Розділ порталу Державного комітету архівів України, присвячений Голодомору

7.  Сайт Українського інституту національної пам’яті

8.  Спецпроект «Історичної правди» — «Голодомор 1932–1933»

9.  Український науковий інститут Гарвардського університету. Проект. Мапа. Великий голод

 
Флешмоб до Дня гідності й свободи
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 21 листопада 2022, 13:33

21 листопада, у День гідності й свободи, українців та весь демократичний світ закликають пов’язати жовту стрічку, викласти у соцмережі фото з нею та хештегом #ЖовтаСтрічка. Флешмоб організовують щоб підтримати опір на окупованих територіях.

 
Літературні читання Флешмоб «Ukraine: Philosophy: Skovoroda»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 17 листопада 2022, 15:46

11.11.22 року у приміщенні читального залу гуманітарних та періодичних видань науково-технічної бібліотеки КНУТД пройшли літературні читання з нагоди відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Ініціаторами заходу стали НТБ та кафедра філософії та культурології факультету культурних і креативних індустрій.

Філософія Григорія Сковороди залишається близькою і сучасною для нових поколінь, попри те, що змінилося кілька епох. У кожній новій генерації зустрічаються люди, які сприймають світ через призму поглядів Григорія Савича: літературні читання творів українського філософа студентами КНУТД тому підтвердження.

Бібліотека КНУТД зустріла студентів книжковою виставкою видань творів Григорія Сковороди, запрошенням до читання та дослідження творчості філософа. Про унікальність та світове значення «філософії щастя» Григорія Сковороди у вступному слові розказала кандидат філософських наук, доцент Руслана Множинська, а студенти підготували наукові доклади по творчості українського філософа.

Учасники літературних читань із задоволенням підтримали флешмоб «Ukraine: Philosophy: Skovoroda» - зробили фото з особистим улюбленим висловом Григорія Сковороди.

 
До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 11 листопада 2022, 13:10

Сучасний стан розвитку нашого суспільства прикметний зростанням етнічної свідомості народу, посиленням його інтересу до вітчизняної давнини, усвідомлення необхідності збереження традиційного народного мистецтва як генофонду його духовності. Народне мистецтво в Україні є складником національного способу життя, виразником його етнічних ідеалів. Любов до рідної мови, обряду, традиційного ремесла і в цілому – до розуміння сутності національних цінностей плекає і формує любов до рідного краю, до своєї Батьківщини. Важливим сьогодні є засвоєння цілісності та різноманітності культурного досвіду й набутку народу, що дає розуміння закономірностей розвитку народного мистецтва.

Звернення до життєдайних джерел народного мистецтва, до збереження та оновлення всіх його видів і жанрів – це усвідомлення свого родоводу, духовних традицій, це відродження українського народу.

Народне мистецтво є складним, багатогранним явищем культури. Воно охоплює всі види народної творчості, що розвиваються як єдиний комплекс і органічно входить у життя народу протягом усієї історії людства. Воно відображає його смаки та вподобання, поняття про красу, морально-етичні норми й у своєму загальному значенні виступає як «ідеологія життєтворення».

Декоративне мистецтво – це особлива галузь художньої творчості, яка підпорядкована законам розвитку, має свою особливу художньо-образну мову. Основна його мета – естетичне освоєння матеріального світу, художнє оформлення довкілля. Митці своїми творами намагаються естетично прикрасити побут людини, її життєдіяльність, сповідуючи основний принцип єдності краси і доцільності. Водночас декоративне мистецтво стає образною основою життя, формує естетичні погляди людини, активно впливає на її емоції, думки й почуття.

Матеріал з видання: Кара-Васильєва, Тетяна. Декоративне мистецтво України XX століття. У пошуках "Великого стилю" [Текст] / Т. Кара-Васильєва, З. Чегусова. - Київ : Либідь, 2005. - 280 с.

 
День без паперу
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 17 жовтня 2022, 16:45

Міжнародний день без паперу відзначається щорічно кожного четвертого четверга жовтня з метою показати на реальних прикладах, як і за допомогою яких технологій кожна організація може долучитися до збереження природних ресурсів.

Унікальність акції - "проведення дня без паперів" у тому, що вона приносить користь не лише природі, але й бізнесу. Використання технологій електронного документообігу, оптимізація діловодства у бік заощадження паперу дозволяє компаніям поступово скорочувати витрати на придбання паперу, друк, зберігання. Ми, бібліотекарі КНУТД, у своєму ставленні до даної проблеми керуємося словами Василя Симоненка: "Вірнішого і сердечнішого побратима, ніж папір, я не знаю".

Саме тому, виступаючи за збереження природних ресурсів планети, розповідаємо про свій внесок у "безпаперовий рух".

До чого саме ми хочемо привернути вашу увагу:

  • до дбайливого ставлення до книжкового фонду з метою збереження та довгострокового використання, збереження фонду рідких та цінних видань за профілем університету;
  • підвищення інформаційної культури користувачів;
  • до наявності вільного доступу до повнотекстових баз даних на сайті НТБ КНУТД;
  • впровадження електронного документообігу;
  • організації здачі застарілих та пошкоджених видань на переробку.

Звичайно, найкраще використання паперу - книги, видані за допомогою сучасних технологій з використанням вторсировини.

Запрошуємо долучитись до акції "World No Paper", здавши макулатуру на переробку разом з нами. Прийом макулатури 20.10.2021 в аудиторії 1-0389.

 
Зустріч студентського клубу "Індиго"
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 13 жовтня 2022, 11:09

7 жовтня в читальному залі НТБ КНУТД відбулася зустріч студентського клубу "Індиго". Цього разу темою для обговорення стало кінематографічне мистецтво, а саме творчість Сергія Параджанова. Акцент зробили на стрічці "Квітка на камені". Ми не будемо переповідати сюжет картини, адже його можна переглянути. Ведучі зосередили увагу присутніх на певні моменти фільму: як стрічка радянських часів показує глядачам широту українських донбаських степів, вікові "Баби", народну музику, тощо.

Несподіванкою для всіх стала можливість побачити та потримати справжню квітку на камені - шматочок вугільної породи.

Чекаємо нових зустрічей!

 
Радіодиктант національної єдності
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 12 жовтня 2022, 09:57

Запрошуємо до читальної зали бібліотеки 1-392 на радіодиктант національної єдності 2022 відбудеться 9 листопада об 11:00 за київським часом. Реєстрація на радіодиктант.

Авторкою тексту цьогорічного Радіодиктанту національної єдності стане українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

 
До Міжнародного дня демократії
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 15 вересня 2022, 11:11

Феномен демократії, відомий з античності, особливо актуальний в умовах сучасної боротьби України за свою незалежність. Визнання відданості демократії, відстоювання демократичних цінностей та норм життя є пріоритетним завданням для нашої держави, яка прагне досягти сталого розвитку, утримувати та примножувати досягнене та забезпечити гідне існування кожній людині.

Шлях до демократичної розбудови держави залежить від кожного з нас. Тому, що любов до демократії і повсякденна праця задля демократії не завжди співпадають, адже останнє потребує чіткого усвідомлення стратегії соціальних і політичних трансформацій, формування культури свободи і досвіду критичного мислення. Адже декларування демократичних цінностей ще не означає автоматичного утвердження демократичних засад суспільного життя і демократичного мислення. Справжня демократія не утворюється «офіційно», вона формується в глибинах та надрах суспільного життя і громадянської культури і передбачає управління державою об’єднанням ВІЛЬНИХ людей.

Як стати вільною, демократичною особистістю? Почніть з книг і ви точно будете знати, куди рухатися далі.

До Міжнародного дня демократії НТБ КНУТД підготовлено книжкову виставку (Абонемент наукової літератури) та  список журнальних статей по даній тематиці. Для пошуку інших джерел інформації радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки.

 
ПІЗНАВАЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНИЙ КВЕСТ – ЗНАЙОМСТВО З НАУКОЮ В УНІВЕРСИТЕТІ «КНУТД – КРОК ЗА КРОКОМ»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 13 вересня 2022, 15:09

7 вересня 2022 року за ініціативи студентського самоврядування КНУТД у співпраці з Науково-технічною бібліотекою для студентів Університету було проведено пізнавально-розважальний квест – знайомство з наукою в Університеті «КНУТД – крок за кроком / KNUTD – step by step» (далі – квест). Захід був спрямований на поліпшення адаптації та зміцнення комунікації між студентами різних курсів, науковими підрозділами Університету, бібліотекою. Такий спосіб взаємодії має допомогти студентам проявити свої здібності (soft skills): креативність, самоорганізацію, стресостійкість, уміння працювати з інформацією, активність та звичайно, оперативність. Тематика завдань була присвячена національно-петріотичному вихованню нашої студентської молоді, завдання та наукові видання, які були використані під час квесту, присвячені відзначенню 31 річниці Незалежності України та Дню державного прапора України.

Приємно відзначити, що до участі у квесті долучилося 7 команд із факультетів мистецтва і моди, дизайну, управління та бізнес-дизайну! З-поміж команд були першокурсники, яких радо прийняли до спільноти Університету старші курси, допомагали їм виконувати завдання, поспіхом розказуючи про місця розташування пам’ятників, інсталяцій, потрібних аудиторій.

Організаторів квесту заінтригували назви команд: «Красуні», «504», «Дезінгерські пульмені», «Мотивація», «Зіркові дизайнери», «Депутати», «Команда Х». Одразу було розуміло, що наші студенти – цікаві, творчі, креативні, з індивідуальними позиціями!

Kvest

Квест відбувався за маршрутним листами. З-поміж локацій були артоб’єкти КНУТД, читальні зали, відділи бібліотеки, книгосховище та ін. Під час проходження маршруту студенти працювали з ребусами та завданнями, шукали пам’ятники, інсталяції, ходили лабіринтами книгосховища, у пошуках пам’ятних призів за правильну відповідь, переглядали паперові каталоги, шукали видання за кодами у відкритому фонді читальної зали.

Працівники бібліотеки ставили за мету ознайомити учасників квесту з цікавою стороною своєї роботи, долучити до професіональних тонкощів праці, розкрити маленькі таємниці бібліотечної справи. А головне, ближче познайомити студентів – учасників квесту з професійним та дружнім колективом НТБ, який завжди готовий задовольнити інформаційні запити наших студентів. Директорка НТБ Тетяна Букорос презентувала учасникам можливості та ресурси Науково-технічної бібліотеки, з більшістю яких студенти могли ознайомитися під час виконання завдань квесту.

Kvest


Чудово було спостерігати за змагальним духом команд, за завзяттям під час виконання завдань, за пробіжками бібліотечними коридорами! Злагоджена командна робота, винахідливість та спритність учасників дали свій результат – нагороджено всі команди за активну участь у грі-квесті.

Три команди отримали грамоти переможців:

1. «Депутати». Капітан команди: Артем Пустовіт.

2. «Зіркові дизайнери». Капітан команди: Анна Хаваренко.

3. «504». Капітан команди: Софія Бондарчук.

Від бібліотеки кожна з команд отримала символічний подарунок до Дня державного прапора України та 31 річниці Незалежності України – прапор України автоформату з кріпленням. Переможців та всіх учасників із вдалим дебютом щиро привітала проректорка з наукової та інноваційної діяльності професор Людмила Ганущак-Єфименко. Фінальною локацією квесту була одна з зал засідання Університету, де зустрілися всі команди, було «наживо» підраховано результати та Людмила Ганущак-Єфименко оголосила переможців.

Після вручення грамот учасники квесту мали змогу поспілкуватися із Людмилою Ганущак-Єфименко, яка ознайомила студентів з науковими планами на 2022/2023 навчальний рік, запросила здобувачів вищої освіти до участі в університетських наукових заходах, та акцентувала, що наука не тільки має користь для людства, а й є дуже цікавим заняттям, яке дає можливість проявити творчість, сприяє самореалізації.

Сподіваємося, що цей науково-комунікативний захід стане традиційним в ознайомленні студентів із структурою Університету, а також розвиватиме соціальні, громадянські та комунікативні компетентності учасників.

Бажаємо студентам КНУТД позитивних емоцій, незабутніх вражень від студентського життя і, звичайно, подальших перемог! Висловлюємо щиру подяку та сподівання на подальшу співпрацю студентському самоврядуванню КНУТД, в особі Наталії Лесюти та Олександра Бабака!

«Щире захоплення і віра в прекрасне переможне майбутнє наших студентів» – нехай ці слова проректорки з наукової та інноваційної діяльності Людмили Ганущак-Єфіменко перетворяться з крилатого напуття у девіз наших подальших зустрічей!

 
Квест
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 01 вересня 2022, 20:16

Step

Шановні студенти! Щиро вітаємо Вас з Днем знань!

Студентське самоврядування спільно з науково-технічною бібліотекою пропонують взяти участь у квесті «KNUTD: step by step» по одному з найцікавіших місць Університету. Впевнені, ви відкриєте для себе багато цікавого та нового.

Зареєструвати свою команду (5 чоловік) можна за посиланням.

Час проведення квесту: 07.09.22 - 13:30, збір на стадіоні КНУТД.

Нагородження - в той же день по закінченню квесту.

 
Дні відкритих дверей
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 01 вересня 2022, 12:00

День

Професійний, уважний та гостинний колектив бібліотекарів чекає на вас!

 
12 серпня – Міжнародний день молоді
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 11 серпня 2022, 09:49

Разом із усім світом Україна відзначає День молоді щороку 12 серпня в Міжнародний день молоді (проголошено у 1999 році Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй). Відзначення у календарі цього свята установлене з метою підтримки прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту, утвердження цінностей демократії та свободи, а також ураховуючи ініціативу молодіжних організацій та рухів та присвячено розвитку рішень і висвітленню проблем молоді, захисту їх прав і свобод.

Book

Основою контингенту користувачів науково-технічної бібліотеки є наша студентська молодь, чиї вибагливі запити, навчальні та наукові інтереси ми готові задовольнити.

Книжкова виставка триває у відділі зберігання фондів (ауд. 1-276Б).

 
Флешмоб: Подаруй книгу бібліотеці
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 09 лютого 2022, 14:09

Зробимо лютий цікавим місяцем: запрошуємо вас взяти участь у флешмобі.

Book

 
Героїчний акорд. До 100-річчя Другого Зимового походу
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 03 грудня 2021, 13:56

Другий Зимовий похід Армії УНР/Листопадовий рейд – партизансько-повстанська операція Армії УНР у жовтні–грудні 1921 року, організована, щоб підняти збройне повстання проти більшовицької влади та відновити українську державність. Пропонуємо вашій увазі тематично-інформаційну публікацію Героїчний акорд, до 100-річчя Другого Зимового походу.

 
Конкурс поезії
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 13 жовтня 2020, 12:14

Оголошуємо новий творчий конкурс «Світ навиворіт». 

Чекаємо на ваші роботи з 13 до 27 жовтня.

 
Виставка видань за напрямком «Біотехнології»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 05 жовтня 2020, 10:38

Пропонуємо академічній спільноті та студентству для ознайомлення видання за напрямком «Біотехнології». Виставка триває у читальному залі (прим. 1-0392).

 
Круглий стіл «Профіль автора у Scopus, Web of Science, Google Shcolar, ORCID. Видання, які входять до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science»
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 25 вересня 2020, 10:59

Науково-технічна бібліотека продовжує проведення круглих столів для науковців університету щодо наповнення та упорядкування власних профілів.  24.09.2020 року у засіданні круглого столу взяли участь науковці факультетів індустрії моди, дизайну, хімічних та біофармацевтичних технологій, економіки та бізнесу, навчально-наукових інститутів. Було наведено останні статистичні дані з інтернет-присутності науковців у базах  Scopus WOS, Google Shcolar, ORCID, розглянуто типові помилки при створенні власних профілів. Усім присутнім розіслано методичні розробки бібліотеки щодо редагування профілів науковців.

 
Авторські профілі у наукометричних базах даних та системі Google Shcolar
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 21 вересня 2020, 11:57

Одним із завдань університетської бібліотеки є організація підтримки наукової роботи. 17.09.2020 року для науковців університету відбувся один з круглих столів щодо створення та редагування власних профілів.

Співробітники бібліотеки надали корисну інформацію з інтернет-присутності науковців у базах Scopus, Web of Science, Google Shcolar, ORCID, виправлення поширених помилок, ознайомили з переліком фахових видань України, які входять до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science та методичними розробками зі створення та редагування власних профілів.

 
Зустріч зі студентами до 90-річчя КНУТД
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 28 лютого 2020, 14:34

У 2020 році КНУТД відзначає своє 90-річчя. До цієї дати у науково-технічній бібліотеці відбулась зустріч зі студентами-першокурсниками, під час якої співробітники розповіли про історію створення університету, навели цікаві факти про його видатних випускників та сучасні досягнення. На закінчення зустрічі студенти взяли участь у вікторині про університет.

 
Зустріч-обговорення творчих робіт студентів
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 02 грудня 2019, 11:05

Зустріч творчої студентської молоді з поціновувачами літератури: радником ректора Д. Б. Головком, журналістами та поетесами Л. Рижковою, І. В. Родченко, викладачем кафедри філософії, політології та українознавства Т. І. Кадлубович, представником Товариства Червоного Хреста І. В. Павлішиним та директором бібліотеки О. В. Жменько у затишній читальній залі.

Сподіваємось, що літературна зустріч надихне молодь на написання нових поетичних і прозових творів.

 
Міжнародний студентський фотоконкурс «Гаряча крига»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 19 листопада 2019, 11:58

Міжнародний студентський фотоконкурс «Гаряча крига», засновником і організатором якого є наш університет, проводиться щорічно. Цього року в Десятому міжнародному студентському фотоконкурсі взяли участь молоді фотомитці з 13 університетів України, Литви, Молдови і Білорусі, приємно, що серед учасників і переможців багато студентів КНУТД. Переможців привітали проректор В. В. Чабан і співробітники університету, а директор конкурсу, завідувач кафедри дизайну В. Є. Овчарек вручив їм почесні грамоти і призи.

Виставку творчих робіт переможців конкурсу можна побачити у читальній залі бібліотеки (прим. 1-0392).

 
Вікторина «Що? Де? Коли?»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 12 листопада 2019, 11:31

У бібліотечній вікторині «Що? Де? Коли?», організованій спільно із студентським профбюро факультету індустрії моди, взяли участь команди факультетів індустрії моди, дизайну, хімічних та біофармацевтичних технологій. Студенти-учасники мали змогу виявити кмітливість та перевірити власну обізнаність у літературі, а перемогла команда факультету дизайну. Переможці отримали приз – квитки до професійної квест-кімнати. Вітаємо!

 
Виставка художніх фотографій
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 04 червня 2019, 14:46

31.05.19 року у читальній залі бібліотеки університету відбулася персональна виставка фоторобіт студентки факультету Дизайну Яни Поцелуй. Юна фотохудожниця представила художні фотографії, які засобами театрального мистецтва відобразили людські почуття. Кожна робота або цикл робіт, об’єднаних однією думкою, супроводжувались власною поезією Яни. Творча обдарованість студентки приємно вразила усіх присутніх, зокрема отримала високу оцінку від експертів-викладачів з факультету Дизайну.

Пишаємось талановитою молоддю університету! Вітаємо Поцелуй Яну з першою виставкою у її житті та запрошуємо усіх талановитих студентів до бібліотеки!

 
Майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 25 квітня 2019, 13:50

24 квітня відбувся захід «Великодні барви», організований кафедрою філософії, політології та українознавства у читальній залі природничих та технічних видань бібліотеки. Справжньою окрасою заходу стали творчі роботи студентів: писанки, оформлені різноманітними техніками, рушники, вишиванка тощо. Цікавий та змістовний екскурс в історію релігій та народних традицій зробила кандидат філософських наук, директор музею КНУТД Руслана Володимирівна Множинська.

Майстер-клас по виготовленню української ляльки-мотанки проводила народна майстриня Юлія Розумна. Студенти мали нагоду не тільки дізнатися про різні типи ляльок-оберегів, але й самостійно виготовити ляльку-мотанку. Приємно зазначити, що у заході взяли участь студенти-іноземці, які навчаються в університеті.

 
Презентація виставки живописних робіт
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 11 квітня 2019, 09:46

У читальній залі бібліотеки відбулась презентація виставки живописних робіт студентки факультету індустрії моди Тетяни (творчий псевдонім Роза Гончар). Дівчина навчалась в художній школі Кривого Рогу, має власне бачення і свій стиль. За її словами, малювати її надихає світ і люди, вона передає свої емоції у яскравих кольорах.

На виставці були представлені роботи, які у власній інтерпретації відображали вік людини, натюрморти та автопортрети, живопис супроводжувалась віршами автора. Співробітники університету та студенти зацікавлено роздивлялись оригінальні роботи. Поетеса Лідія Рижкова, директор центру культури і мистецтв Тетяна Таран, радник ректора Д. Б. Головко, завідувач кафедри рисунка та живопису Є. П. Гула висловили чимало добрих побажань обдарованій дівчині, подальших творчих успіхів і розвитку таланту за умови наполегливої праці.

 
Круглий стіл
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 03 квітня 2019, 09:33

29.03.2019 року відбулось чергове засідання круглого столу у продовження розгляду теми «Електронні ресурси бібліотеки університету». І. Б. Сергеєва ознайомила з досвідом роботи наукової бібліотеки Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого (Харків) щодо створення повнотекстових е-ресурсів цінних і рідкісних видань. О. В. Котвицька і Н. В. Криворучко, які відвідали наукову бібліотеку Києво-Могилянської академії, розповіли про досвід оприлюднення повних текстів дисертаційного фонду, який можна застосувати в роботі НТБ КНУТД.

 
До Всесвітнього дня поезії
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 25 березня 2019, 10:38

До Всесвітнього дня поезії, в рамках роботи клубу «Літературне перехрестя» відбулась зустріч усіх любителів неповторного римованого слова.

Шанувальників поезії привітав Д. Б. Головко. Студентка Д. Виноградова продекламувала свій улюблений твір І. Я. Франка. А згодом настала черга молодих авторів. Дякуємо за виконання власних творів поетесам:

Налягака Надія, Ермоленко Марія, Поцелуй Яна (ф-т Дизайну), Полудненко Тетяна (ф-т ТСМ).

Окрема подяка кафедрі філософії, політології та українознавства та студентському профбюро ф-ту ТСМ!

Зустріч любителів поезії відбулася 21 березня. Книжкова виставка поетичних творів та періодичних видань з фонду бібліотеки прикрасила цей цікавий захід.

 
Конкурс серед студентів на краще прочитання творів Кобзаря
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 18 березня 2019, 11:03

Бібліотекою спільно з кафедрою філософії, політології та українознавства проведено конкурс серед студентів на краще прочитання творів Кобзаря. В журі конкурсу брали участь Д. Б. Головко, О. В. Жменько, А. В. Сакун, Р. В. Множинська, Ф. М. Проданюк, Є. П. Гула та Т. І. Кадлубович. 

Дякуємо усім шанувальникам творчості великого Кобзаря за активну та творчу участь у конкурсі!

Вітаємо переможців та бажаємо нових звершень!

 
Шевченківські дні
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 12 березня 2019, 11:38

На відзначення 205-річчя від дня народження Кобзаря в університеті тривають Шевченківські дні. 11.03.2019 р. в Музеї історії університету відбулось урочисте відкриття виставки-конкурсу студентських робіт, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка. Бібліотека представила видання творів великого Кобзаря.

 
Круглий стіл
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 06 березня 2019, 11:21

28. 02. 2019 р. відбулося друге засідання круглого столу у продовження розкриття актуальної теми «Електронні ресурси бібліотеки університету». У доповіді «Бібліотека та електронні ресурси: створення, використання, управління» Н. В. Криворучко розглянула умови формування електронної бібліотеки ЗВО, її функції та складові частини. О. М. Глушко надала змістовну характеристику повнотекстової бази навчально-методичних матеріалів науковців університету.

Тривало жваве обговорення подальшого розгортання роботи з електронними бібліотечними ресурсами та можливостей поповнення цифрової бібліотеки без порушення авторського права, що потребує певної юридичної підготовки.

 
Круглий стіл
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 04 лютого 2019, 11:36

З метою удосконалення професійних компетенцій співробітників розпочато цикл круглих столів на актуальну тему «Електронна бібліотека – один з основних напрямів розвитку бібліотеки ЗВО».

Директор бібліотеки О. В. Жменько у вступному слові відзначила зміну векторів бібліотечної роботи на сучасному етапі та підкреслила необхідність перебудови бібліотеки в цифровому середовищі. Л. Г. Заєць у доповіді «Електронний каталог – довідково-пошуковий апарат бібліотеки університету» окреслила функції підрозділів бібліотеки у веденні баз даних, а також динаміку поповнення БД «BOOK». О. В. Котвицька у своєї доповіді поділилася досвідом роботи у системі Open Journal Sуstems та процесу присвоєння ідентифікатора DOI в НТБ КНУТД.

 
Підвищення кваліфікації
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 31 жовтня 2018, 12:43

Співробітники бібліотеки систематично підвищують кваліфікацію за актуальною тематикою. Один із найважливіших напрямів діяльності університетської бібліотеки – наукометричні та бібліометричні дослідження. Це питання було висвітлено у доповіді заступника директора Ткаченко Т.М.

 
Зустріч «Як знайти своє призначення»
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 26 жовтня 2018, 12:48

Відбулась інтерактивна зустріч зі студентами «Як знайти своє призначення». Директор Центру культури та мистецтв Тетяна Олександрівна Таран розповіла про морально-етичні засади, на яких кожній молодій людині варто будувати своє життя та окреслила риси особистості, які потрібно розвивати.

 
Гра-змагання «Я читаю!»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 11 жовтня 2018, 13:28

10 жовтня в бібліотеці відбулась цікава гра-змагання «Я читаю!» за участю студентських команд. Учасники відповідали на запитання вікторини, згадували літературні твори та їх героїв, складали вірші. Інтерактивні конкурси проходили дуже жваво та динамічно. В організації заходу брало участь студентське профбюро факультету Індустрії моди. Заохочувальними призами стали білети до театру.

 
Зустріч до всеукраїнського Дня бібліотек
Соціокультурна діяльність - Заходи
Вівторок, 02 жовтня 2018, 13:08

До всеукраїнського Дня бібліотек відбулась поетична зустріч «Книга в житті людини». Свої вірші читали запрошені гості – члени національної спілки журналістів України Л. Г. Рижкова та І. В. Родченко, а також студенти університету. Захід відвідало 67 шанувальників книги та поезії.

 
Книги – люди в палітурках
Соціокультурна діяльність - Заходи
П'ятниця, 27 квітня 2018, 10:57

Відбулась інтерактивна зустріч зі студентами "Книги – люди в палітурках", яка була присвячена Міжнародному дню книги. Під час заходу студентам було запропоновано читання віршів сучасних авторів. Книжкові виставки ознайомили з найпопулярнішими серед читачів категоріями художніх видань.

 
Підвищення кваліфікації співробітників бібліотеки
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 21 березня 2018, 14:25

Відбувся тренінг з корекції профілів науковців у міжнародній наукометричній базі Scopus. Співробітники служби бібліометрії підвищили свою кваліфікацію – ознайомились з методичною розробкою на допомогу науковцям щодо корекції їх профілів.

 
Зустріч «Справжня жінка, яка вона?»
Соціокультурна діяльність - Заходи

Piccy.info - Free Image Hosting

На продовження циклу бесід з морально-етичного виховання відбулась зустріч та живе спілкування зі студентами «Справжня жінка, яка вона?»,  організована Центром культури та мистецтв спільно з науково-технічною бібліотекою.

Тема викликала жвавий інтерес присутніх, не тільки дівчат, але й хлопців.

Захід супроводжувався презентаційним матеріалом та тематичними книжково-ілюстративними виставками.

 
Захід «Поезія імператора Мейдзі»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Четвер, 19 жовтня 2017, 13:38

Piccy.info - Free Image Hosting

В рамках відзначення Року Японії в Україні відбулась бесіда на тему «Поезія імператора Мейдзі». Директор Центру культури і мистецтв Т. О. Таран ознайомила студентів з філософською поезією доби «просвітницького правління», яка і сьогодні не втратила свого морально-етичного значення.

Piccy.info - Free Image Hosting

Захід супроводжувався презентаційним матеріалом, музичними композиціями та тематичними книжково-ілюстративними виставками.

 
Зустріч «Справжній чоловік, який він?»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Середа, 11 жовтня 2017, 12:58

Piccy.info - Free Image Hosting

Відбулась перша з запланованого циклу бесід з морально-етичного виховання зустріч зі студентами «Справжній чоловік, який він?», яка організована спільно науково-технічною бібліотекою та Центром культури та мистецтв.

Під час інтерактивного спілкування обговорювались якості, притаманні справжнім чоловікам.

Piccy.info - Free Image Hosting

Захід супроводжувався презентаційним матеріалом та тематичними книжково-ілюстративними виставками.

 
Авторська презентація навчального посібника
Заходи
Середа, 07 червня 2017, 14:26

В читальному залі бібліотеки відбулася авторська презентація  навчального посібника Ковальов Ю. А. Технічне креслення / Ю. А. Ковальов, С. А. Плешко. – К. : КНУТД, 2016. – 252 с., що містить теоретичні основи геометричного та проекційного креслення, правила виконання креслень та схем.

Були присутні студенти груп БПМ-16 та БМП-16, співробітники бібліотеки. Автор подарував бібліотеці примірники навчального посібника, що буде корисним для студентів усіх форм навчання.

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Круглий стіл
Заходи
Середа, 12 квітня 2017, 13:19

Piccy.info - Free Image Hosting

12.04.2017 р. відбулось засідання круглого столу «Інновації в новій парадигмі діяльності бібліотеки університету» за участю співробітників НТБ КНУТД та завідуючої бібліотеки коледжу КНУТД.

З доповідей присутні отримали інформацію про функціонування і наповнення ІР, діяльність нещодавно створеної служби бібліометрії, ознайомились з презентацією нової серії віртуальних виставок «Жіночі портрети на тлі історії України» та інтерактивними заходами з виховної роботи, дізнались про новації в царині збереження та репрезентації рідкісних і цінних видань.

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Захід до Дня поезії
Четвер, 23 березня 2017, 15:22

Piccy.info - Free Image Hosting

21 березня  бібліотекою було проведено літературну зустріч до Всесвітнього дня поезії. Приємно відзначити, що наш університет багатий на творчу та талановиту молодь. Студенти читали присутнім власні вірші, заохочуючи слухачів до декламування улюбленої поезії. До зустрічі було підготовлено книжкові виставки поетичних збірок з фонду бібліотеки, зокрема твори співробітників університету.

Piccy.info - Free Image Hosting

Зустріч тривала у неформальній обстановці, за чаєм зі смаколиками. Дякуємо усім за участь у Дні поезії, особлива подяка кураторам груп факультетів ФЕБ, ТСМ, МКТ.

 
Квест «Таємниці бібліотеки КНУТД»
Заходи
Четвер, 03 листопада 2016, 13:52

Piccy.info - Free Image Hosting

2 листопада науково-технічна бібліотека провела квест «Таємниці бібліотеки КНУТД», в якому взяли участь студенти різних факультетів університету. Наші учасники впорались з усіма завданнями та отримали солодкі призи від бібліотеки. А команда-переможець – студенти групи БПрЕ-15, здобула ключ на відвідування професійної квест-кімнати! Дякуємо за участь командам груп БППск-16,  БЕМ-16, БПО-14 та особисто куратору групи Гончаренко І.М., особлива вдячність команді бібліотекарів за внесення духу змагання до квесту.

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Підведення підсумків конкурсу на кращий девіз бібліотеки
Заходи
П'ятниця, 21 жовтня 2016, 10:47

Piccy.info - Free Image Hosting

Відбулось підведення підсумків конкурсу на кращий девіз (гасло, кредо) науково-технічної бібліотеки КНУТД, оголошений бібліотекою та студентським профкомом факультету ТСМ. Переможці отримали білети у кінотеатр «Ліра» на перегляд фільму. Нагородження відбулось у читальному залі природничих та технічних видань. Вітаємо переможців!

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Квест «Таємниці бібліотеки КНУТД»
Вівторок, 18 жовтня 2016, 12:35

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Подяка
Понеділок, 26 вересня 2016, 15:02

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Оголошення
Вівторок, 13 вересня 2016, 09:19

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Бібліотека запрошує!
Вівторок, 06 вересня 2016, 13:13

Piccy.info - Free Image Hosting

 
День факультету підприємництва та права у науково-технічній бібліотеці
Заходи
Понеділок, 06 червня 2016, 11:37

Piccy.info - Free Image Hosting

02.06.2016 у читальному залі НТБ КНУТД відбувся День факультету підприємництва та права. Були присутні науково-педагогічні працівники кафедр підприємництва та бізнесу, господарського права, приватного та публічного права, фізичного виховання та здоров’я. Участь у заході також приймали співробітники проектного офісу та сектору друкованих видань університету.

Piccy.info - Free Image Hosting

У вступному слові директор бібліотеки розповіла про інновації у роботі бібліотеки, запросила представників кафедр до співпраці з метою поповнення фонду електронної бібліотеки необхідними навчальними виданнями. Науковців ознайомили з web-cайтом бібліотеки, електронною бібліотекою, послугами бібліотеки, інституційним репозитарієм, необхідним для збереження, поширення та індексування наукових праць, модулем «Книгозабезпеченість», електронною доставкою документів (ЕДД) та МБА. Співробітники кафедр отримали відповіді фахівців бібліотеки на свої запитання, висловили побажання щодо подальшої співпраці, ознайомились з виданнями за профілями кафедр, наявними у бібліотеці та новими надходженнями.

 
Квест «Таємниці бібліотеки»
Заходи

Piccy.info - Free Image Hosting

Днями в університеті пройшла перша квест-гра «Таємниці бібліотеки». Квест – активна гра, дуже популярна серед молоді. У грі брали участь студенти факультетів МКТ, ТСМ і ФЕБ. Команди розподілились за кольорами; дотримуючись правил гри, студенти побували майже у кожному відділі бібліотеки.

Piccy.info - Free Image Hosting

Piccy.info - Free Image Hosting

Розгадували літературні ребуси, головоломки, опановували бібліографічний опис, відповідали на безліч питань, наближаючись до заповітної мети… Підсумок виявився приголомшливим – «бойовий» настрій, посмішки, заряд бадьорості, одне слово – ПОЗИТИВ… ані граму розчарування. Головний приз дістався команді «червоних», факультет МКТ. Переможці отримали пластикову карту на безкоштовне відвідування професійної квест-кімнати. Однак зусилля і старання інших учасників не залишились непоміченими. Були тут і солодкі призи, і «утішні», і, навіть, приз глядацьких симпатій, а головне – у процесі гри студенти краще познайомились з  бібліотекою та її фондами.

Piccy.info - Free Image Hosting

Ми щиро вдячні студентському профкому факультету ТСМ, колегам-організаторам та усім учасникам, і, на завершення, наважуємось запевнити, що наша бібліотека зберігає ще багато-багато таємниць. Приходьте – не пожалкуєте…

 
Всесвітній день вишиванки
Заходи
Понеділок, 23 травня 2016, 11:08

Всесвітній день вишиванки – свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата його проведення – щороку в третій четвер травня.

У День вишиванки 19 травня 2016 р. співробітники НТБ КНУТД підготували ілюстративну виставку з історії українського національного одягу у читальному залі галузевих, іноземних періодичних видань та дисертацій, розповіли про особливості вишивки у різних регіонах України.

Piccy.info - Free Image Hosting

 
Зустріч-бесіда «Мужність і відвага крізь покоління»
Заходи
П'ятниця, 06 травня 2016, 09:03

На відзначення Дня пам’яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 05.05.2016 р. у читальному залі НТБ КНУТД відбулась зустріч-бесіда «Мужність і відвага крізь покоління» з ветераном війни, співробітником університету Лідією Матвіївною Козловою.  Затамувавши подих, слухали присутні розповідь 90-річної жінки – свідка страшних подій. Була представлена виставка-екскурсія за матеріалами, зібраними музеєм КНУТД, присвячена 8–9 травня (День пам’яті та примирення, День Перемоги).

Piccy.info - Free Image Hosting

Колектив бібліотеки щиро привітав жінку-ветерана Другої світової війни і побажав довгих років життя, міцного здоров’я, щастя, любові, благополуччя, ясного та мирного неба над головою.

 
Конкурс студентської творчості «Квітнева проза» до Всесвітнього дня книги та авторського права
Заходи
П'ятниця, 22 квітня 2016, 14:18

Всесвітній день книги та авторського права був відзначений 21 квітня у читальному залі природничих та технічних видань НТБ КНУТД заходом, організованим бібліотекою, студентським активом профбюро факультету ТСМ та Центром культури і мистецтв КНУТД. У програмі: виступ члена Спілки письменників України Лідії Рижкової, конкурс студентської творчості «Квітнева проза», а також книжкові виставки.

У заході взяли участь студенти першого курсу факультетів дизайну, економіки та бізнесу, підприємництва та права, за сприянням кафедри філософії, політології та українознавства навчально-наукового інституту сучасних технологій навчання (94 особи).

Piccy.info - Free Image Hosting

Piccy.info - Free Image Hosting

Запрошена гостя, заслужений журналіст, поетеса, телеведуча Лідія Рижкова висловила студентській молоді свої побажання щодо обрання майбутньої професії. Вірші з її книжки «Неопалимий дзвін» нікого не залишили байдужими. Прозвучали конкурсні твори студентів Тетяни Мороз, Дениса Лукашева, Таї Щур, Марини Кибукевич на теми «Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити», «Кохання – це…». Присутнім було цікаво почути думки однолітків, тому читання супроводжувалось щирими оплесками.  Конкурсанти були нагороджені книгами-бестселерами, директор бібліотеки О.В. Жменько вручила їм квитки Почесного користувача бібліотеки.

На заході були представлені виставки нових надходжень художньої літератури та рідкісних видань з фонду бібліотеки.

Piccy.info - Free Image Hosting

 
День аспіранта
Заходи
Понеділок, 04 квітня 2016, 15:27

31.03.2016 року відбувся День аспіранта на тему «Наукометрія: методологія та інструментарій», підготовлений науково-технічною бібліотекою університету спільно з відділом докторантури та аспірантури, за участю 43 осіб. С.І. Арабулі, завідувач відділу докторантури та аспірантури, надала інформацію щодо вимог МОН до опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів. Директор НТБ КНУТД О.В. Жменько розповіла про інновації НТБ на допомогу науковцям університету.

Piccy.info - Free Image Hosting

На захід було запрошено виконавчого директора аналітичної агенції USIG, керівника служби підтримки видавців проекту "Наукова періодика України" А.В. Кузнецова, який доповів про систему наукометричного моніторингу суб’єктів наукової діяльності України. Модератор інституційного репозитарію В.С. Кохно висвітлив інтеграцію електронного репозитарію КНУТД з Google Aкадемія. Про рейтингові індекси науковців нашого університету розповіла співробітник інформаційно-бібліографічного відділу Н.І. Наталушко. Заступник директора з інноваційних технологій Т.М. Ткаченко презентувала програму Publish or Perish для виконання бібліометричних досліджень. Новий сервіс для віддалених користувачів бібліотеки – Електронну доставку документів (ЕДД) представила завідувач сектору бібліотеки М.О. Праведник.

Piccy.info - Free Image Hosting

Майбутні науковці відзначили корисність проведеного заходу та висловили сподівання на подальшу співпрацю з бібліотекою університету.

 


Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар