До Міжнародного дня рідної мови
Інформація - Новини
Середа, 21 лютого 2024, 14:12

Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови.

День був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат  еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Рідна мова – це надбання наших предків, вона пов’язує людину з її народом, попередніми поколіннями та водночас є потужним ідентифікатором.

Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова».

Стаття 10 - Конституція України

Протягом багатьох віків українці боролися за право розмовляти, писати, читати рідною мовою. І тепер мільйони людей вільно послуговуються українською мовою як у нашій країні, так і за її межами.

Сьогодні, під час повномасштабного вторгнення, ми мусимо знову  ставати на її захист: Слова Ліни Костенко - «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову», сприймаймо як застереження та робімо все можливе, щоб зберегти рідну мову!

“Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема” - Володимир Сосюра. Ворог добре знає: відібравши мову, він привласнить собі душу народу, його культуру й традиції, а також історію.

Науково-технічна бібліотека КНУТД  у своїй щоденній роботі  керується Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Ми спрямовуємо свою роботу на збереження та популяризацію  рідного слова, продукування моди на українську мову. Обслуговування читачів, наукова і соціокультурна робота, книжкові виставки, сайт та соціальні мережі – українською мовою!

Науково-технічна бібліотека КНУТД працює над списанням книжкового фонду мовою агресора, прибрала її із фондів відкритого доступу, та не видає користувачам.

Приємно зазначити, що серед наших читачів зростає популярність української сучасної художньої літератури. Особливу увагу привертають видання про російсько-українську війну, написані під час повномасштабного вторгнення.

У бібліотеці підготували виставку, присвячену питанням вивчення української мови, а також запропонували учасникам спільноти взяти участь у флешмобі «Улюблене українське слово» на сторінці НТБ КНУТД у Facebook: написати у коментарях слово з української мови, яке подобається або є рідко вживаним (в разі потреби пояснити його значення).

Плекайте та любіть рідну мову:

«Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її». - Олесь Гончар

«Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить». - Олександр Олесь

«Мова росте елементарно разом з душею народу». -  Іван Франко

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар