ПАМ’ЯТНІ ДАТИ ТРАВНЯ
Інформація - Новини
Вівторок, 09 травня 2023, 00:00

Цьогоріч 8 травня Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії проти України. Ми вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом і переміг його, та всіх жертв Другої світової війни.

Wg

Wg

Жертвами війни стали військові, а також остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише зброя й масштабні бої. Це – долі багатьох людей, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Моторошні свідчення учасників Другої світової війни про воєнні злочини, на жаль, для України в ХХІ столітті стали реальністю.

У 1939–1945 роках тоталітарні режими, націонал-соціалістичний (нацистський) у Німеччині й комуністичний у СРСР, вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, унаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Усі ми в неоплатному боргу перед полеглими у боротьбі за свободу та гідність людини.

Із 2014 року символом пам’яті про Другу світову війну в Україні, як і в Європі, є мак пам’яті. Сьогодні ми солідарні з усім світом та відчуваємо підтримку в боротьбі за незалежність, цивілізованість, демократію та європейські цінності.

У рамках заходів до Дня пам’яті та примирення в КНУТД у локації біля Музею історії розвитку Університету відбувся майстер-клас з виготовлення з текстилю квітки маку як символу пам’яті про загиблих.

Wg

До організаторів заходу – працівників науково-дослідної частини університету, науково-технічної бібліотеки, активу студентського самоврядування, науково-педагогічних працівників Факультету мистецтв та моди – долучилися члени ректорату, здобувачі освіти творчих спеціальностей, працівники структурних підрозділів університету. Пелюстка за пелюсткою за визначеною технологією із заздалегідь підготовленого матеріалу складалися червоно-чорні маки пам’яті про мільйони загиблих у роки Другої світової війни. Власноруч створеною квіткою маку учасники творчого заходу прикрасили прапор України й ушанували пам’ять героїв – колишніх і сучасних борців за незалежну Україну.

Wg

Wg

8 травня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про День Європи» згідно з яким 9 травня спільно з державами Європейського Союзу від 2023 року відзначатимемо – День Європи.  Президент України наголосив на усвідомленні європейської ідентичності українським народом, саме ця дата відзначається «з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».

День Європи 9 травня символізує єдність і мир серед країн континенту, підтримку і партнерство, є одним з символічних днів для Євросоюзу. У 1985 році на саміті Європейської ради в Мілані 9 травня було затверджено як нова дата Дня Європи (хоча з 1949 по 1964 роки свято відзначалося 5 травня у день заснування Ради Європи). Саме 9 травня 1950 року вважають днем народження Євросоюзу з дати проголошення Декларації Шумана. Щорічно 9 травня у країнах Європи проводять історико-просвітницькі, освітньо-культурні та творчі заходи.

Сучасна війна росії проти України супроводжується жахливими воєнними злочинами російської армії та політично-військового керівництва. Сьогодні російська влада фактично зруйнувала систему міжнародних відносин, встановлену після Другої світової війни. Збройною агресією проти України вона розв’язала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки. Однак Європа об’єдналася, із перших тижнів повномасштабного вторгнення європейські країни дали прихисток українцям, які були змушені тікати від війни, допомагають з реабілітацією постраждалих цивільних і військових, дають нам зброю, допомагають в удосконаленні підготовки військових підрозділів… Ми разом!

І нині, щодня наші мужні хлопці та дівчата боронять Українську державу… Заради миру й життя наступних поколінь, заради вільної України і Європи! Для нас це боротьба за свободу, і ми неодмінно переможемо і нам треба своїми думками та вчинками бути достойними жертовності та незламності наших захисників.

Wg

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар