День Української Державності. День Хрещення Київської Русі-України
Інформація - Новини
П'ятниця, 28 липня 2023, 00:00

28 липня 2023 року Україна вдруге святкуватиме День Української Державності. Свято припадає на  День Хрещення Київської Русі-України, грунтуючись на багатовіковій історії українського державотворення, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за правління князя Київського Володимира Великого.

Ухвалений закон про святкування спрямований на сприяння утвердженню принципу спадкоємності українського державотворення, захисту національних інтересів України. День Державності запроваджений зокрема для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Метою відзначення Дня Української Державності є закріплення зв'язку між сучасними українцями та їхніми предками, які протягом багатьох поколінь будували державу для українського народу, для виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер.

Саме тому, День Української Державності Україна відзначає у День Хрещення Київської Русі-України - державної пам’ятної дати, яка відзначається щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, відповідно до Указу Президента України від 25 липня 2008 року «Про День Хрещення Київської Русі».

Той факт, що більш ніж тисячу років тому русини стали християнами, не можна сприймати в суто релігійному сенсі — це був важливий крок назустріч цивілізованому світові, фактор зміцнення державності, імпульс для розвитку науки, культури та освіти. Також в цей день вшановують князя Володимира Великого, якого вважають рівноапостольним. Приймаючи християнство за основну релігію, князь України-Руси Володимир Великий визначив майбутню долю всієї Східної Європи і сучасної України зокрема.

Прийняття князем Володимиром у 988 році християнства стало для Руси-України цивілізаційним вибором. Адже нівелювалися родоплемінні культурно-релігійнї особливості та впроваджувався єдиний для держави «моральний кодекс» — християнське віровчення. Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи. З поширенням християнства Візантійська література почала потрапляти до Руси-України. Церкви та монастирі стали осередками культури, де велося літописання, створювалися бібліотеки, закладалися іконописні школи. До Русі прибули грецькі священики, які сприяли поширенню грамотності, знань про всесвіт та минулі цивілізації.

Київська держава почала процвітати. Запровадження християнства як монорелігії сприяло престижу Київської держави — Русі. Адже зовнішньополітичні відносини із сусідніми християнськими державами відбувалися на рівних, держава здобула розвиток і піднесення, долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору.

Науково-технічна бібліотека КНУТД вітає з Днем Української Державності! Від нас усіх залежить подальше вільне, незалежне державотворення України. Пишаймося, творімо свою історію! Миру та Перемоги!

Прочитати більше про історію української державності:

https://lib.knutd.edu.ua/ecatalog

https://risu.ua/v-instituti-nacpamyati-rozpovili-pro-den-hreshchennya-kiyivskoyi-rusi-ukrayini-v-konteksti-vijni-z-rosijskim-imperializmom_n110752

https://daytoday.ua/podiya/den-khreshchennia-kyivskoi-rusi-ukrainy/

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар