Пошукові системи
Середа, 01 червня 2011, 09:59

Google Scholar – бібліографічна база даних. Є вільно доступною пошуковою системою, яка індексує повний текст науковоих публікацій всіх форматів та дисциплін. Дата виходу у стутусі бета-версії – листопад 2004 року. Індекс Google Scholar всключає в себе більшість рецензованих онлайн журналів Европи та Америки найбільших наукових видавництв. За функціями схожий на вільно доступні Scirus від Elsevier, CiteSeerX и getCITED. Також схожий на інструменти, засновані на підписці таких, Elsevier у Scopus і Thomson ISI's Web of Science. Рекламний слоган Google Академія - "стоячи на плечах гігантів" – це дань науковцям, які внесли свій вклад у свої області протягом віків, забезпечуючи основу для нових наукових досягнень.

BASE: Bielefeld Academic Search Engine одна з найбільших у світі пошукових систем, спеціалізованих на пошуку наукових документів відкритого доступу в Інтернеті. Оператором BASE є бібліотека університету Білефельд (Німеччина). BASE збирає, нормалізує та індексує дані серверів репозитаріїв за допомогою “Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting” (OAI-PMH). На додаток до метаданих OAI, BASE індексує вибрані веб-сайти і локальні дані бібліотек. Усе це разом можна шукати через один інтерфейс.

JournalTOCs Discovery Service — сервіс пошуку серед найбільшої БЕЗКОШТОВНОЇ колекції ЗМІСТІВ наукових журналів (Tables of Contents (TOCs). Налаштований на пошук змістів 15,169 назв журналів, включно з 1,698 назвами Журналів Відкритого Доступу – від 709 видавців. Сервіс JournalTOCs корисний для дослідників, студентів, бібліотекарів: всіх, хто слідкує за оперативною науковою інформацією.

arXiv - найпопулярніший відкритий архів наукових публікацій. Містить понад 500 тисяч статей з фізики, математики, комп'ютерних наук та біології. Переважна більшість публікацій архіву доступна у вихідному форматі TeX, й можна також завантажити автоматично сформовані документи у форматах PostScript и PDF. Існує можливість оформити е-mail-підписку на список нових статей з анотаціями. Також можна підписатися або на всі статті, або на статті зацікавленої тематики, наприклад, обчислювальна геометрія, дискретна математика та ін. Під час додавання в архів публікація автоматично додається у базу цитування Citebase (англ.). Це дозволяє оцінити індекс цитування, тобто визначити формальну ознаку значимості статті.

Simple Search Metadata in Open Ukraine ArchivesСистема пошуку у відкритих архівах України — надає можливість одночасного пошуку повнотекстової наукової інформації у відкритих вітчизняних репозитаріях. Система підтримується Інститутом програмних систем НАН України та Житомирським державним університетом імені Івана Франка.

SCImago Journal & Country Rank  - аналітичний портал, на якому представлені наукові показники по журналах та країнах. Аналіз базується на інформації, що міститься в базі даних Scopus® (Elsevier B.V.).

WorldWideScience.org  - глобальна наукова пошукова система, яка здійснює пошук інформації по національних та міжнародних наукових базах даних та порталах.

OSTI  - Energy Citations Database (ECD) – наукова БД, підтримується US Department of Energy, Office of Scientific Technical Information. Містить більше 2,3 млн. бібліографічних записів і більше 193 тис. електронних документів, починаючи з 1943 г.

ProQuest Digital Dissertations  – містить бібліографічні описи більш ніж 2 міліонів докторських і магістерських дисертацій, захищених в основному в Північній Америці та Европі. Авторські анотації доступні для докторських дисертацй с 1980 р., для магістерських – з 1988 р. Крім того, більшість дисертацій, захищених з 1996 р. представлені повними текстами 24-х перших сторінок (у вільному доступі). Є можливість замовлення повнотекстової версії дисертаціх, оплата за кредитною карткою.

Springer & Kluwer Academic Journal Searching  – бібліографічна база, яка містить більше 1200 журналів видавництва Springer і Kluwer. Також сюди входить 300 періодичних видань з гуманітарних наук. Серед журналів даного ресурсу такі відомі, як Economic Theory, Public Choice, Theory and Society, Journal of Population Economics, Journal of Cultural Economics, Crime, Law and Social Change та ін.

ChemIndustry.com  - є провідним об’ємним каталогом та одночасно пошуковою системою для хімічної промисловості та фахівців із суміжних дисциплін. Ресурс включає базу даних веб-сайтів, до якої входить понад 45,000 сторінок організацій, важливих для хімічної промисловості, та містить повні тексти мільйонів сторінок. ChemIndustry.com надає спеціалізовані послуги з пошуку хімічних назв, роботи, досліджень ринку (матеріали, звіти та дослідження ринку хімічної промисловості) і консультантів, журналів у вільному доступі (після реєстрації), найсвіжіших наукових новини та підписки на Newsletter.

Science.gov  - портал наукової інформації і науково-дослідних результатів федеральних інституцій та агенцій США. Станом на січень 2010 р. здійснює пошук у 40 наукових базах даних і 200 мільйонах сторінок наукової інформації за допомогою тільки одного запиту, а також відкриває доступ до більш ніж 2000 наукових веб-сайтів.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар