День Конституції України 2023
Інформація - Новини
Понеділок, 26 червня 2023, 11:43

28 червня 1996 року Верховною Радою України від імені Українського народу прийнято Конституцію України.

28 червня 2023 року виповнюється 27 років з дня ухвалення Основного Закону України. Цьогоріч вдруге Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану. Попри це, війна не завадить нам вшановувати Основний Закон нашої країни, який гарантує права та свободи українців, закріплює наші обов'язки перед державою, забезпечує право приватної власності, конституційно встановлює поділ влади, закріплює державний устрій, засади конституційного ладу, основи правового статусу людини і громадянина, територіальний устрій, основи організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування.

З початком російської агресії для усіх українців гостро постало питання збереження та відстоювання основних положень Конституції таких, як:

●право українського народу на самовизначення;

●забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя в Україні;

●підтвердження європейської ідентичності українського народу;

незворотність європейського та євроатлантичного курсу України;

●прагнення до розвитку і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави.

У зв'язку із введенням в Україні від 24 лютого 2022 року воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України.

Студенти КНУТД реалізують своє законне право на освіту, гарантоване Конституцією України: отримують фах, стають професіоналами, які сприятимуть Перемозі та розбудові нашої держави! Доки триває війна в країні, в нашому університеті, як і в інших закладах вищої освіти, закладається фундамент нової післявоєнної України.

Науково-технічна бібліотека КНУТД, як структурний підрозділ Київського національного університету технологій та дизайну, усвідомлює значення правового виховання і правової освіти громадян в реалізації принципів та положень Конституції України: без глибоких знань прав, свобод і обов’язків людини і громадянина, чинного законодавства стає неможливим входження України до світової спільноти. Ми закликаємо дотримуватися Основного Закону, докладати зусилля з утвердження у повсякденній та професійній діяльності кожного громадянина положень Основного Закону України. Видання з цієї тематики ви знайдете в електронному каталозі та у відділах обслуговування бібліотеки.

Вітаємо з Днем Конституції! Бажаємо, щоб мир і злагода сприяли подальшій розбудові правової держави! Миру всім нам, розквіту та скорішої Перемоги над ворогом!

Тест: Що ви знаєте про історію української Конституції?


 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар