Різдвяна свинка - К. Дж. Роулінг
Соціокультурна діяльність - Книга дня
Понеділок, 08 січня 2024, 00:00

Напередодні Нового року мені пощастило прочитати одну з найкращих "недитячих" дитячих книжок, які я знаю, "Різдвяна свинка" К. Дж. Роулінг. Чому дитяча? Бо її герой - хлопчик семи років і його іграшка. Чому "недитяча"? Тому що авторка піднімає такий масив складних питань, які постають перед кожним поколінням, і на які немає однозначних відповідей, на який зважиться не всякий "дорослий" автор. Звичайний маленький хлопчик переживає і розлучення батьків, і переїзд, і складні відносини, і першу втрату... 
Письменниця настільки делікатно і просто торкається самих вразливих тем, що до них хочеться повертатися щоразу думками, обговорювати з дітьми і близькими. Чим далі читаєш книжку, тим серйозніші питання вона охоплює. Втрата, прийняття втрати, любов, смерть, вірність, дружба, самопожертва, прив'язаність... Люди віруючі тут напевно побачать алюзії на рай і пекло.
Читаючи книжку, я думала про те, як важливо говорити про ці речі зараз, під час війни, коли так багато дітей і дорослих втрачають не тільки улюблені іграшки, але і рідних, друзів, домівки... Крім того, автор безперечно підводить нас до думки про розумне споживання, перенасиченість ринку, переробку товарів...
Кожен зрозуміє і полюбить цю книжку, відповідно до свого віку і стану свого серця. Її сміливо можна ставити в один ряд з фентезійними книжками інших великих британських письменників - Дж. Р. Толкіна і Клайва Льюїса.
Зробіть собі і своїм дітям цей подарунок - зимовими вечорами почитайте їм вголос книжку. Тільки спочатку самі, щоб в деяких місцях не тремтів голос.
Текст Олександра Чепілко

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар