Виставка живопису Валентини Шотік «Флороморфність»
Соціокультурна діяльність - Мистецькі огляди
Вівторок, 17 вересня 2024, 10:40

Мore

Українському народу завжди була притаманні пошана і любов до природи у різних її проявах, особливо до квітів, зображеннями  яких прикрашали оселі та одяг, вкладаючи у свої твори  поетичний та сакральний сенс.

Художницю Валентину Шотік, яка народилася в Луцьку, надихає до творчості Волинський край з його мальовничим довкіллям, особливою енергетикою, міфопоетикою,  глибоко вкоріненими у свідомість роду.

Персональну виставку живопису Валентини Шотік «Флороморфність»  презентує галерея «АВС-арт» (Київ, вул. Глибочицька, 32-В). Назва виставки утворена від слів «флора» (лат. flora – рослинність) та «морфність» (грец. μορφή – форма). Поціновувачам мистецтва експозиція надає можливість ознайомитися з авторським стилем та світовідчуттям.

Валентина створює символічні образи-портрети рослин: троянди, герані, мальви, магнолії, будяка, яблуні, орхідеї, бузку, які одушевляє, наділяє характером, певними якостями і почуттями.

«Рослини спілкуються між собою, бачать, відчувають запах, смак і харчуються. Рослини бувають відвертими та не дуже. Вони люблять сон та схід сонця. Вони, як і ми, люди, потребують уваги і любові. Якщо на планеті зникнуть рослини, людство загине. А що коли, навпаки, зникнемо ми? Люди є частиною природи, а не її володарями. Природа – живий організм, який може стати для нас оберегом!» – розмірковує авторка.

Персоніфікація рослин перегукується з українською традицією тісного зв’язку з рідною землею,  тому фантазійний світ картин Валентини Шотік видається настільки природним і емоційно близьким.  Художниця пропонує не лише побачити довкілля суб’єктивним поглядом митця в новому світлі, а й відчути себе неподільною частиною постійного руху і перетворення життя.

Виставка працює 10 – 21 вересня 2024 з 12:00 до 18:00 щодня, крім неділі та понеділка, вхід вільний.

Підготувала Ніна Максимова

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог









Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар