Виставка «Українська класика на сцені національних драматичних театрів».
Соціокультурна діяльність - Мистецькі огляди
Вівторок, 26 березня 2024, 14:04

Міжнародний день театру відзначається 27 березня. День театру щорічно святкують в усьому світі з 1961 року після відповідного рішення на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО. Міжнародний день театру - професійне свято митців сцени та усіх працівників театру, цей день відзначають також сценаристи, режисери-постановники, продюсери, звукоінженери, сценографи, світлотехніки, а разом з ними мільйони глядачів і шанувальників театрального мистецтва.

До Міжнародного дня театру у залі Національної академії мистецтв України  (вулиця Бульварно-Кудрявська, 20) відкрилась виставка «Українська класика на сцені національних драматичних театрів».  Її організаторами виступили Національна академія мистецтв України, Національний академічний драматичний театр імені І. Франка та Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, у репертуарі яких українська класика завжди займала почесне місце.

Мore

Саме ці два знані театральні колективи, які заслужено користуються найбільшою популярністю і любов’ю глядачів, у важкі часи випробувань прийняли виклик і тримали культурний фронт.  У травні 2022 року, тільки-но стали трохи менш гучними вибухи біля Києва, вони вже грали разом – Національний драматичний театр імені І. Франка і Національний драматичний театр імені Лесі Українки. Разом – у повному розумінні цього слова, адже грали вистави на одному майданчику – малій сцені Театру Лесі Українки. Певною мірою, це було обумовлено трагічними воєнними обставинами, зокрема тим, що поруч знаходиться підземний перехід, який слугує бомбосховищем. Водночас усі, хто протягом того травня відвідував вистави, не могли не відчути дивовижну атмосферу театрального простору, яка єднала не тільки акторів з глядачами, а й акторів з акторами, театр з театром. Єднала, щоб у такий спосіб показати їхній професіоналізм і мужність, велич національної культури, патріотизм і стійкість українського народу.

На виставці «Українська класика на сцені національних драматичних театрів» пропонується до ознайомлення матеріальний світ знакових вистав, що увійшли в історію та й тепер є у сучасному репертуарі двох театрів. Костюми, деталі реквізиту, ескізи та афіші, плакати та фотоматеріали – весь цей багатий світ театру увиразнює окремі десятиліття, особистості талановитих виконавців і митців, які спільно долучилися до розвою національної культури України.

Науково-технічна бібліотека КНУТД рекомендує усім шанувальникам мистецтва сцени, а особливо студентам, які здобувають творчі спеціальності в Київському національному університеті технологій та дизайну, ознайомитись з цією цікавою, інформативною експозицією, яка відображує усі складові натхненної  творчої праці над виставами.

Підготувала Ніна Максимова

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар