До Дня української писемності та мови
Інформація - Оголошення
Середа, 03 листопада 2021, 13:40

Відділ зберігання фондів НТБ КНУТД запрошує ознайомитись зі знаковим виданням:  Російсько-український словник / за ред. А. Е. Кримського. Київ : Червоний шлях, 1924. Т. 1 : А-Ж. 290 с.

До вашої уваги історичний шлях цього видання.

Початок ХХ ст. в Україні ознаменувався розширенням суспільних функцій української мови. На хвилі українізації в державних та культурних установах, навчальних закладах і пресі активно запроваджували українську мову, тому назріла гостра потреба в російсько-українському словнику. Над його укладанням почали працювати фахівці Всеукраїнської академії наук (ВУАН).

Перші три томи було написано у 1924-1933 роках. Четвертий том було повністю підготовлено і здано до друкарні, але цей склад був розсипаний за наказом урядових органів влади. У зв’язку зі зміною політичного курсу уряду у 30-ті рр. ХХ ст. словник на довгі роки було вилучено з мовного життя української спільноти: перші три томи заборонено до вжитку. Наприкінці XX ст. словник повернувся до наукових досліджень мовознавців, адже відбиває реальний, ще не русифікований стан української літературної мови початку XX ст. (За матеріалами монографії Поздрань Ю. А.).

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар