QUIZ «ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – ФІЛОСОФ СВОБОДИ»
Соціокультурна діяльність - Заходи
Понеділок, 24 квітня 2023, 10:02

13 квітня 2023 року у читальній залі науково-технічної бібліотеки КНУТД з ініціативи студентського активу відбувся Quiz «Григорій Сковорода – філософ свободи».

Quiz (з англ. – вікторина, з використанням вебсервісу Quizizz) став продовженням реалізації інформаційного, мистецько-просвітницького проєкту КНУТД «Нас екзаменує Сковорода», присвяченого вшануванню й осмисленню інтелектуального надбання Григорія Сковороди. Проєкт ініційовано Іваном Грищенком, ректором університету, доктором економічних наук, професором, академіком НАПН України з метою розвитку і виховання у сучасників і нащадків історичної пам'яті й ідентичності та з нагоди відзначення 300-річчя від дня народження Г С. Сковороди.

Взяти участь у вікторині зголосилися сім команд здобувачів вищої освіти.

Для створення атмосфери занурення у творчість Сковороди читальну залу було декоровано артплакатами із зображеннями Григорія Савича у сучасному стилі та філософськими цитатами. НТБ підготували книжкову виставку творів філософа.

Яскраве, інформативне слайд-шоу, з елементами гумору, підготовлене співробітниками бібліотеки, нагадало про життєвий шлях і цікаві факти з біографії українського філософа.

Стати ближчими до філософа – ініціатива студентів, наблизити творчість та інтелектуальний посил Сковороди нащадкам – ініціатива бібліотеки, синергія відбулася!

Конкурсна програма розпочалася з роботи з книжками: працівники бібліотеки прагнули удосконалити вміння студентів у пошуку інформації із традиційних джерел. Команди мали знайти у книжкових виданнях – творах Григорія Сковороди – цитати заданої тематики: самопізнання, щастя, дружба.

Quiz відкрила інтерактивна інформаційна сторінка – розповідь про творчість і цікаві факти з життя великого філософа, якого визнано одним із п’яти найвидатніших мудреців світу поряд із Сократом, Конфуцієм, Спінозою та Махатмою Ганді. Акценти в інформації привертали увагу учасників до джерел, проявів свободи та індивідуальності у житті та творчості Григорія Сковороди. Основні філософські настанови, які лишив нам автор: пізнавати себе і світ, керувати своїм життям, жити «наповну», бути наповненим, вони теж про свободу. Григорій Сковорода власноруч намалював фонтан з філософським смислом: кожна людина відрізняється від інших своєю внутрішньою природою, проте кожен є вільним реалізуватися в житті – наповнитися.

De Libertate Про свободу (лат.).

Григорій Сковорода

Що є свобода? Добро в ній якеє?

Кажуть, неначе воно золотеє?

Ні ж бо, не злотне: зрівнявши все злото,

Проти свободи воно лиш болото.

О, якби в дурні мені не пошитись,

Щоб без свободи не міг я лишитись.

Слава навіки буде з тобою,

Вольності отче, Богдане-герою!

Студенти успішно виконали завдання й мали нагоду ще раз перечитати безсмертні рядки філософських байок Григорія Сковороди.

Зробити свято невимушеним допомогли чай, кава та солодощі під час перерви.

Застосування сучасних інформаційних технологій допомогло учасникам вікторини стежити за запитаннями віртуальної анкети, швидко відповідати на них на власних смартфонах, адже на кожну відповідь відводилося лише 40 секунд. Усі відповіді були вчасно зафіксовані, що й допомогло визначити переможців, якими стали команди «Світлолови» – 1 місце (факультет управління та бізнес дизайну), 2 та 3 місця – «Білки-летяги» (факультет управління та бізнес дизайну) та «Бандерівці» (факультет дизайну).

Живе спілкування, здоровий ігровий азарт, дружна командна робота супроводжували цю зустріч.

Переможців і всіх учасників Квізу щиро привітала Людмила Ганущак-Єфіменко, проректорка з наукової та інноваційної діяльності професор, адже фінальною локацією заходу була одна з-поміж зал засідання Університету, де зустрілися всі команди та було оголошено переможців.

Після вручення грамот учасникам та переможцям Людмила Ганущак-Єфіменко запросила студентів до участі у наукових заходах університету, а також анонсувала презентацію проєкту з дуальної освіти.

Бібліотека проводжала учасників Квізу яскравими напуттями із «передбаченнями» – цитатами великого філософа, Українського Пророка – Григорія Сковороди. які і сьогодні не втрачають актуальність.

Сподіваємося, що такі заходи допомагають студентам осмислити творчість славетної постаті філософа української землі, дізнатися про Григорія Сковороду багато нового і цікавого, і головне – глибше відчути свою приналежність до української культури. Проєкт «Нас екзаменує Сковорода» триває і ми запрошуємо всіх охочих долучилися до відкритого діалогу з вшанування пам’яті видатного українського філософа.

Висловлюємо щиру подяку за ініціативу та співпрацю студентському активу КНУТД, в особі Наталії Лесюти, голови Первинної профспілкової організації студентів КНУТД, Олександрові Бабаку, голові студентського самоврядування, Тетяні Сінькевич, представниці профспілкової організації студентів Факультету управління та бізнес-дизайну. Із вдячністю бажаємо натхнення та нових ідей працівникам НТБ Людмилі Креховій та Олені Котвицькій, які готували контент вікторини та створювали чудову атмосферу заходу.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар