«Книга дня» цього разу буде зовсім не книгою
Соціокультурна діяльність - Книга дня
Вівторок, 19 березня 2024, 15:15

МУР - Ти [Романтика]. Full Album, 2024.

Думаю, що не помилюсь, якщо скажу що реп-мюзикл «Ти [Романтика]» про письменників доби Розстріляного відродження від музичного проєкту МУР - найпомітніша на даний час літературна подія року. За два тижні, попри специфічну тематику, відео набрало більше трьохсот тисяч переглядів. Не вщухають суперечки в соціальних мережах між критиками і прихильниками проєкту. Прискіпливі глядачі знаходять граматичні помилки і «русизми», а їх опоненти вважають, що в даному випадку це не критично. Хтось в захваті, хтось – навпаки, обурений, але ніхто не залишається байдужим.

Що ж таке цей проєкт, і «з чим його їдять»?

МУР – український гурт, що виник після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Позиціює себе як стіну, яка має відокремити українську культуру від російської. До його складу входять: Олександр Хоменко (тексти, речитатив), Віктор Ткаченко (тексти, музика, саундпродакшн) і Микола Шмундир (речитатив, піар).

Ніхто не розкаже про свій твір краще, ніж його автори.

Олександр Хоменко:

Із чим ще поєднувати літературу, як не із сучасністю? Письменники жили словом, творили швидко, динамічно. Тому й розповідати про них зараз має хіп-хоп, реп, ритмічна музика, яка дає можливість передати максимально багато сенсів і метафор. Ми хотіли передати дух і темп життя тих, про кого ми розповідаємо…

МУР – це творче об'єднання, яке займається тим, що розповідає про українську літературу у такий спосіб, що поети й прозаїки минулого стають нашими сучасними друзями.

Наш альбом дає можливість зрозуміти, за що і проти кого ми боремося щодня. Багато в кого опускаються руки, виникає апатія на фоні нинішніх подій, але коли дізнаємося з нашої історії, що русня робила тут сто років тому, розуміємо, що зараз маємо перемогти імперію зла. Тому, мені здається, альбом "Ти [Романтика]" надихає, бо дає розуміння того, що сто років тому в Україні була неймовірна інтелігенція, талановиті люди, яких знищила росія.

Інший співзасновник, Микола Шмундир, який 2014 року втік від росії з Донецька, каже:

Мета проєкту МУР – розказати українцям про трагедію репресованих митців і зацікавити молодь національною літературою. Ми самі молоді, тому знаємо, як це зробити.

Ми, глядачі, занурюємось в світ літературного життя України 20-х і 30-х, стаємо сусідами по будинку «Слово» для тих, хто з дитинства для нас були непохитними бронзовими пам’ятниками української літератури – Павла Тичини, Миколи Хвильового, Леся Курбаса, Володимира Сосюри... Старше покоління про деяких взагалі чує вперше, як от про авангардиста Михайля Семенка. Невимовно боляче, коли розумієш, який шар культури взагалі випав на довгий час із свідомості українців. Ми відкриваємо для себе живих людей – складних, вразливих, поламаних системою, перетворених на карикатури. Адже погодьтеся, ще до цього часу, при згадці, наприклад, про Павла Тичину, пересічний українець згадує не його неперевершену ранню лірику, а знущальні шкільні анекдоти.

Проєкт дуже емоційний – і за формою, і за змістом. Саме через емоції, через експресивну музику, через особливе ставлення до героїв, як до живих сучасників, автори знаходять шлях до глядача. Як би ми не ставились до того, що почули і побачили, не сумніваюсь – кожен захоче дізнатися більше і детальніше про ті події. А найголовніше – захоче сам прочитати твори розстріляних і знищених письменників.

Незабаром Всесвітній день поезії. Зробіть собі подарунок – завітайте до бібліотеки і візьміть збірку віршів поетів Розстріляного відродження.

Відкрийте для себе Всесвіт!

Письменниця Тамара Горіха Зерня:

Рок-опера МУР – Ти. Романтика.

Чортові генії. Сучі сини. Дивитися, слухати всім. Показувати своїм підліткам у примусовому порядку, навіть якщо вони відбиваються. Нічого, потім зрозуміють і оцінять.

Українців неможливо перемогти. Їхня незламність не у пунктах незламності, а у тому, що вони зминають матрицю. Простягають руку у часову дірку на сто років туди-сюди, не дивлячись на такі умовності, як смерть. Обсипають кулі на землю, хай навіть своїм тілом. Тіло наросте у наступних поколіннях, дух вічний. Дивитися і слухати.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар