Смерть лева Сесіла мала сенс
Соціокультурна діяльність - Книга дня
Понеділок, 13 листопада 2023, 11:04

Стяжкіна О. Смерть лева Сесіла мала сенс : роман / О. Стяжкіна. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. – 240 с.

Події книги Олени Стяжкіної «Смерть лева Сесіла мала сенс» починаються в далекому «перебудовному» 1986 році. В одному з пологових будинків Донецька 16 квітня, в день столітнього ювілею Ернста Тельмана, народжуються четверо немовлят. А оскільки перебудова країни вже почалась, а ментальності - ще ні, «зверху» було запропоновано
когось із новонароджених назвати на честь німецького комуніста, за що було обіцяно квартиру, килим і телевізор.  Після такого, дещо довлатівського початку,  чекаєш на легке гумористичне продовження, але далі все йде не по плану. Журналіст Фінк, діти - Ернест, Тельма, Льоха і Галя, їхні батьки, такі різні геть у всьому, стають на багато років майже однією сім’єю.

Діти разом ростуть, дружать, сваряться, закохуються, батьки міняють роботи, міняють сім’ї, міняють життя… До 2014 року. А потім починається війна. І герої, до яких ми звикли, і від яких не чекали жодних несподіванок, стали самими собою. Злетіло все, що було нашаровано вихованням, суспільством і власними страхами. Хтось виявився палким прихильником «руського миру», хтось пішов воювати за Україну, хтось тихо і непомітно поїхав в москву, а хтось залишився в Донецьку рятувати покинутих напризволяще тварин; хтось загинув на роботі від «прильоту», хтось став снайпером, а хтось зник, ніби розчинився у повітрі… Різні долі, несподівані вчинки і вибір шляху. Незвичайна структура книги, вона схожа на печворк: ми кожні кілька сторінок потрапляємо з одного часу в інший, від одного персонажа до іншого, гойдаються емоції, ледве встигають висохнути сльози. Книга двомовна. Перша частина майже вся написана російською, бо саме вона для героїв є рідною, але далі української стає все більше і більше, бо з війною міняється світогляд, а з ним і мова.

Мабуть кожен з нас розгубив за останні роки «друзів» і рідних, які виявились не те що не однодумцями, а ворогами… Тому і чіпляє ця книга так сильно, і не відпускає, і ще довгий час все моделюєш в голові ситуації і вірогідні долі.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар