До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Виставка про культуру Криму «MIRAS. Спадщина»
Соціокультурна діяльність - Мистецькі огляди
Понеділок, 19 лютого 2024, 15:26

26 лютого в Україні відзначають День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Пам'ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України, встановлена 2020 року Указом Президента України № 58 на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.
Кримськотатарський народ – корінний в України, чиє походження та історична доля нерозривно пов’язані із Кримом і Північним Причорномор’ям. Вони не визнали тимчасової окупації та порушень прав людини й норм демократії, за якими живе весь цивілізований світ. Повернення Криму до України неодмінно відбудеться. Крим – частина України і вона буде звільнена від окупанта.
Традиційна культура кримськотатарського народу століттями поєднувала риси різних цивілізацій: середземноморської, близькосхідної, центральноазійської, але на своєму історичному шляху вона зберегла власну ідентичність та самобутність.  
З метою широкого ознайомлення з історичною спадщиною та сучасною культурою Криму до цієї дати відбуваються інформаційно-освітні заходи, як-то обговорення книг, перегляди фільмів, мистецькі виставки.
Доповнити знання про кримськотатарську історію та культуру можна всім охочим, відвідавши у Національному музеї історії України виставку про культуру Криму «MIRAS. Спадщина». Цей захід є спільним проєктом із ГО «Алєм», яка опікується захистом і популяризацією кримськотатарської нематеріальної культурної спадщини, має на меті показати культуру кримських татар як живе явище з безперервними традиціями, які досі впливають на цінності суспільства, є частиною повсякдення, політичної культури та взаємин із навколишнім світом.  Партнерами проєкту є Скарбниця Національного музею історії України, Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського.

Miras

На виставці вперше представлено найбільшу на материковій частині України колекцію предметів кримськотатарського ювелірного мистецтва й побуту XIХ – початку XX століть, вражаючі зразки традиційного одягу. Тут можна побачити срібні к’ушаки (жіночі пояси) та топеліки (навершя жіночих головних уборів), які вражають витонченістю роботи в техніці кримськотатарської філіграні (ХІХ – початок ХХ століття, колекція Скарбниці). Також демонструються срібні футляри для Корану та чоловічі амулети, посуд для кавування,  зразки вишивки золотом.
Відвідувачі можуть ознайомитися зі звичаями, мистецтвом, релігійними та світоглядними традиціями корінного народу Криму завдяки багатим орнаментальним композиціям, дізнатись про значення символів традиційного орнаменту Орьнек, який створювали не лише як елемент інтер'єру. Майстри вкладали у свої роботи глибокі сенси, близькі українцям: прагнення благополуччя, міцної родини, безпеки й захисту, поваги до старших, здоров’я, зв’язку з природою та батьківщиною.

Виставка складається також із  літографій художника Фрідріха Гросса, нащадка німецького колоніста, на яких представлено традиційний світ кримських татар першої половини ХІХ століття, коли була жива спадщина ханських часів. Зауважимо, що чимало із зображених Фрідріхом Гроссом пам’яток були знищені у процесі російської колонізації.

Відвідувачі виставки зможуть переконатися в обʼєднуючих сенсах мистецтва, побачити спільності народів у образі мислення, почуттях та цінностях, притаманних як українцям, так і кримським татарам. У мирі, злагоді та єдності нації розвиваються та міцніють, збагачуються їхні культури та народи.

Виставка відбувається у Скарбниці Національного музею історії України за адресою вул. Лаврська, 9, корпус 12, відкрита з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00 і триватиме до червня 2024 року.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар