День української писемності та мови
Інформація - Оголошення
Понеділок, 08 листопада 2021, 16:24

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, ченця Києво-Печерського монастиря, автора «Повісті минулих літ». Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Першу бібліотеку Київської Русі зображує картина «Бібліотека Ярослава Мудрого» (художниця Ольга Гальчинська, 2007 р.), яку можна побачити у читальному залі НТБ КНУТД. Князь Ярослав Мудрий розумів значення навчання і читання для розвитку людини та держави загалом, і збирав колекцію унікальних книг. «Ярослав же сен, як ото ми сказали, любив книги… У літо 6545 сей великий князь Ярослав, син Володимирів, засіяв книжними словами серця віруючих людей. Велика бо користь буває людині од учення книжного». У «Повісті минулих літ» зафіксована згадка про існування Ярославової бібліотеки.

Відділ зберігання фондів науково-технічної бібліотеки КНУТД знайомить користувачів з раритетними книгами, виданими українською мовою у минулому столітті.

 

Електронні ресурси

Інституційний репозитарій

Електронний каталог










Періодичні видання

Періодичні видання НТБ КНУТД

Періодичні видання НТБ КНУТД

Статистика


Український календар